Son dönemlerin botanik dünyasında yerini hızla gözde listesine sokmayı başarmış olan teraryumlar ‘bakımı kolay’ olarak pazarlanıyorsa da gerek satış esnasında verilen eksik bilgi gerekse yanlış bakım sebebi ile erken zamanda bozulabilmektedir. Bu yazı, teraryum dünyasına ilişkin bilgilerimizi tazelemek veya doğru olarak bildiğimiz birtakım uygulamaların yanlış olduğunu göstermek amacı ile ve dolayısıyla gerçekten de teraryumların kalıcılığını baki kılabilmemize yardımcı olacak bilgileri derleyip özetlemektedir.
Teraryum, halk arasında, cam bir fanusun süsleme malzemeleri ile birlikte kaktüs ekim işi olarak görülse de aslında gerçek anlamda teraryumlar bundan çok daha derinlikli işlevlere sahiptir. Gerek satın alınan yerin konu hakkındaki bilgi eksikliği gerekse özensizliği teraryumların halk arasında böyle bir ün elde etmesine sebep olmuştur. Oysa ki gerçekte teraryumlar bitki çeşitliliğini barındırma ve hatta arttırma amaçlı olarak bir ‘bitki yetiştirme’ yöntemidir. Bugün İngiltere’de olan sayısız bitki çeşitinin tropik iklimlerden teraryumlar aracılığı ile ülkeye taşınabilmiş olması ve sonrasında muhafaza edilebilmesi bunun en güzel örneğidir. Çünkü teraryum aslında bir ekosistem yaratma işlemidir. Bu sebeple teraryuma yalnızca kaktüs ekilebileceği söylemi yanlıştır.
Bonsaiden orkideye pek çok bitki de pekala teraryuma konabilir; burada önemli olan doğru fanusun seçilmesidir. Yani aslında teraryum aracılığı ile doğru ekosistem yaratıldığı sürece dilediğiniz bitki teraryumunuzun parçası olabilir.
Teraryumun sulama ve bakımı da yine kullanılan fanus tipine ve dolayısıyla bitkilere göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte Kıbrıs’ta teraryumlar için en yaygın olarak kullanılan kaktüslerin sıcak ve kurak ekosistemlere ait bitkiler oldukları unutulmamalıdır. Bu ekosistemi teraryuma taşıyabildiğiniz sürece kalıcı bir teraryum elde edememeniz için hiçbir sebep kalmaz. Kısacası, eğer kaktüslerin kullanıldığı bir teraryuma sahipseniz sulama işlemini oldukça seyrek yaptığınızdan ve teraryumunuzu banyo gibi sürekli nemli bir ortamda muhafaza etmediğinizden emin olmalısınız.
Mekansal özellikler ve teraryum içerisinde kullanılan bitkiler göz önüne alınarak sizin teraryumunuz için en doğru bilginin detaylı şekilde verileceği bir Teraryum Atölyesi’ne davetlisiniz. Öğretmenler Günü’ne özel konsepti ile 10 Kasım tarihinde saat 16.00’da ZAHRA Cafe’de gerçekleştirilecek olan atölyemizde teraryum yaratma deneyimini bizzat edinmeye ve teknik bilgileri öğrenerek teraryum dünyasının büyüsüne kapılmaya ne dersin?
Etkinlik sayfası:
https://www.facebook.com/events/115253246047388/