Kamuda çalışanlar eşel mobil ile pozisyonunu koruyacak, özel sektörde ücretli çalışanların alım gücü daha da azalacak. kktc statükosunu sürdürmenin maliyetini en çok dar gelirliler, ücretliler ve girişimciler ödeyecek.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, elektriğe zam yapmamak için çalıştıklarını duyurdu.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Çiğdem Aydın’ın Diyalog TV’de sunduğu ‘Güne Merhaba’ isimli programa konuk olarak, enerji fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Taçoy, açıklamasında şunları kaydetti:
“Fiyatlarda minimum yüzde 25’lik bir artış olması bekleniyor. Bu fiyat maksimumda 400 Dolar’dan 600 Dolar’a kadar çıkabilir. Akaryakıttaki bu pahalılığının enerji faaliyetlerine yüzde 25’lik bir zamla yansıyabilir. Bu yansıma olursa, TÜFE’nin yüzde 38 artacağını hesapladık. Şu an buna göre tedbirler üretmeye çalışıyoruz”
TÜFE’deki artış maaşlara da yansıyacak
Hasan Taçoy’un açıkladığı %25 enerji artışının %38 civarında enflasyon rakamlarına yansıması, diğer fiyat değişiklikleri ile birlikte tüm bütçe kalemlerine yansıyacak.
Kamu çalışanları için TÜFE’de yaşanacak herhangi bir artış, eşel mobilden dolayı maaşlara da yansımaktadır. Yaşanan bu artış, Aralık ayında geçen 2020 kamu bütçesinde öngörülmemektedir. Hali hazırda bütçeye Türkiye’den yapılacak olan katkının geleceği kesin değilken, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’un enerji fiyatlarındaki artışa yönelik yaptığı açıklama genel bütçe içinde en büyük kalem olan maaşlar ve ödeneklerin beklenenin üstünde artmasına neden olarak, sene sonunda öngörülenin çok üzerinde bir bütçe açığına sebep olacak.
İklim krizi nedeniyle, daha kaliteli akaryakıt kullanma zorunda kalan kktc enerji sektörü, dünyadan izole olmanın maliyetini şimdi halkın sırtına yüklemeye hazırlanıyor. Yıllardır gerekli hazırlıkları yapmayarak, küresel değişikliklere cevap vermeye hazırlanamayan kktc enerji sektörü bir kez daha statükonun maliyetini halkın sırtına yükleyecek.
Jeneratör maliyetleri de halkın sırtından karşılanacak
Taçoy yaptığı açıklamada olası fiyat artışı ile ilgili olarak küresel piyasaların dayattığı kuralları öne sürerken, bu artışta bakanlık ile El-Sen arasındaki jeneratör alımı ile ilgili maliyetleri de kapsayıp kapsamadığını bilemiyoruz.
Daha önce 40 milyon Dolar olduğu ifade edilen jeneratör maliyetinin, öz kaynakları yetersiz olan KIB-TEK’in 2017 rakamlarına göre 169 bin 972 kullanıcısı tarafından karşılanacak. Bu da kabaca abone başına 235 Dolar maliyete denk geleceği öngörülmektedir. Bu ekstra maliyet artışının da ücretli ve dar gelirli insanların refahına mal olacağı görülmektedir.
Yeni jenaratörlerin dizel bazlı olduğu ve daha yüksek verim sağladığına dair bir bilgi ortada olmadığı gibi, akaryakıtın değişmesinden ve daha kaliteli akaryakıt kullanılacağından dolayı fiyatlara olan artış enerji piyasasında oluşan statükonun korunmasının bedeli olarak görülmelidir.
Enerji fiyatlarındaki artışın tüm sektörleri etkilediği bilindiği gibi, özellikle son yıllarda hizmet ve turizm sektöründeki canlılığın da fiyat avantajını kaybetmesine sebep olacağı, özellikle hizmet, turizm, kafe ve lokantacılık gibi sektörlerin gelişmelerden en fazla zarar göreceği tahmin ediliyor.