Bu yazı ilk kez Rferl’de yayımlanmış, Aycan Akçın tarafından GazeddaKıbrıs için çevrilmiştir.
17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Biphobia’ya Karşı Olma Günü’nde dünyada LGBT topluluğu üyelerinin hala zulme maruz kaldıkları yerler açığa çıkarıyor.
Bu tarih, Dünya Sağlık Örgütü’nün eşcinselliği hastalık sınıflandırmasından çıkarma kararı aldığı günü anmak adına seçildi. Bu günde ayrıca son yıllarda gey, lezbiyen ve transseksüellerin kaydettiği ilerleme de kutlanır.
İşte resimlerle LGBT hareketinin tarihçesine bir bakış.
1. New York Şehrindeki Stonewall Inn ve Stonewall isyanlarına yol açan polis baskını hakkında bilgi veren New York Post’un 29 Haziran 1969 tarihli baskısı. Eşcinsel ve lezbiyen topluluğunun Stonewall Inn’e düzenlenen bir polis baskınına karşı spontan gösterileri, Birleşik Devletler’deki LGBT hakları hareketinin başlangıcı olarak kabul edilir.
2. 10 Haziran 1970’de New York Belediye Binası önündeki göstericiler, geylere ve lezbiyenlere karşı ayrımcılığa son verilmesi çağrısında bulundular. Gay Aktivistler İttifakı üyeleri tarafından sponsor edilen gösteride “Gay İyidir” ve “Amerika Büyü Artık” ibarelerini içeren pankartlar yer aldı
3. 26 Haziran 1977’de San Francisco’da gerçekleşen Eşcinsel Özgürlük Günü Yürüyüşü’nden bir kare.
4. 30 yaşında Hollandalı bir gösterici, bir hafta boyunca devam eden homoseksüel toplantılarının sonunda 28 Temmuz 1979 günü Frankfurt’taki bir yürüyüşte “Gay Olmaktan Onur Duyuyorum” yazılı bir pankart taşıyor. Yüzlerce eşcinsel, o hafta boyunca sinema, tiyatro, rock konserleri ve eşcinsel hakları üzerine atölye çalışmaları için bir araya gelmişti. Almanya ve diğer ülkelerden gey ve lezbiyenler eşcinsellere karşı ayrımcılığın son bulmasını talep ettiler.
5. 20 Mart 1986’da eşcinsel hakları tasarısın kabul edilmesi üzerine New York şehri yakınlarındaki Greenwich köyünde kutlama yapan insan topluluğu.
6. Bilinmeyen bir örgüt tarafından Romanya’nın başkenti Bükreş’in merkezinde 13 Ekim 2000’de “Hayır, hayır, eşcinselliğe hayır” yazılı yüzlerce afiş asıldı.
7. Sırp polisi 30 Haziran 2001’de Belgrad’da taş atan ve eşcinsel eylemcilere saldıran yüzlerce milliyetçi haydutla çatıştı.
8. İki Moldovalı lezbiyen, yetkililerin LGBT grubu tarafından halka açık etkinlik düzenlemeyi yasaklamasının ardından 27 Nisan 2007’de Moldova’nın başkenti Chisinau’daki sessiz bir protesto sırasında ağızlarını örtüyor.
9. Belarus’ta bir eşcinsel hakları aktivisti, 14 Şubat 2011’de ilk onaylı Eşcinsel, Lezbiyen ve Biseksüel Onur mitinginde Adalet Bakanlığı yakınlarındaki bir afişin arkasından bakıyor.
10. Polis, 17 Mayıs 2012 tarihinde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki Ortodoks Hristiyanlarla çatışma sonrasında eşcinsel hakları aktivistini gözaltına aldı. Sokaklarda Homofobi ve Transfobiye Karşı Uluslararası Günü kutlamak için bulunan düzinelerce kişinin yürüyüşü kilise tarafından durduruldu.
11.Ukrayna Eşcinsel Forumu’nun başkanı Svyatoslav Sheremet, 20 Mayıs 2012’de Kiev’de, planlanan bir eşcinsel-onur geçit töreninin iptal edildiğini bildirmek için gazetecilerle görüştükten sonra saldırıya uğradı.
12. Bir Rus eşcinsel hakları aktivisti, 25 Mayıs 2013’te Moskova’nın merkezindeki izinsiz bir eşcinsel hakları mitinginde gözaltına alındıktan sonra polis aracı içindeyken üzerinde “Aşk Homofobiden Daha Güçlüdür!” yazılı posteri tutuyor.
13. 20 Ekim 2013 tarihinde Karadağ’ın başkenti Podgorica’daki ilk onur yürüyüşünde bulunan150 LGBT aktivistini korumak için yaklaşık 2,000 çevik kuvvet polisi görevlendirildi. Eşcinsel hakları muhalifleri yürüyüşe saldırmaya çalışmıştı.
14. LGBT aktivistleri 17 Mayıs 2013’te Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen mitingte ‘en yakın arkadaşım geydir ve bunda bir sorun yok!’ yazılı pankart tutuyor
15. Ukrayna polisi 12 Haziran 2016’da Kiev’de düzenlenen bir onur geçit töreni sırasında bir protestocuyu tutukladı.
16. Kosova’daki LGBT aktivistleri, 10 Ekim 2017’de Priştine’deki ilk onur geçit töreninde yürüdü.
17. Ukrayna polisi 23 Haziran 2019’da Kiev’de LGBT topluluğu tarafından düzenlenen Eşitlik Yürüyüşü katılımcılarını korurken
18. LGBT topluluğu üyeleri, 29 Haziran 2019’da Kuzey Makedonya’nın Üsküp’teki ilk onur geçit töreninde yürüdü.
19. 8 Eylül 2019’da Saraybosna’daki ilk Bosnalı onur geçit töreninde insanlar gökkuşağı bayraklarını sallıyorlar.