GazeddaKıbrıs olarak elektrik tüketimi üzerinden sosyal mesafe kurallarının ne kadar başarılı uygulanıp uygulanmadığına yönelik yaptığımız takip çalışmaları, kısmi sokağa çıkma yasağı kararı alındıktan sonra, enerji tüketiminin en yüksek ve en düşük kullanım miktarlarında azalma olduğunu ortaya koyuyor.
Kararın, açıklanmasından itibaren 5 gün geçmesine rağmen, kademeli bir azalmanın olması daha az elektrik tüketiminin gözlenmesine bu da hayatın görece daha az elektrik talebi ile sürdürüldüğüne işaret ediyor.
Kısmi sokağa çıkma yasağının ciddiyetine yönelik farkındalığın arttığını işaret eden grafikler, bu yasağın demokratik boyutlarının dışlanması anlamına gelmiyor. Kıbrıs’ın kuzeyindeki siyasilerin, Covid-19 salgının yayılımının azalması ile uygulanan yasakçı çözümün sonlandırılacağına dair taahhüt vermesi gereklidir.

1 Ocak tarihinden itibaren en düşük ve en yüksek elektrik tüketimi gösterilen grafikte 21 Mart tarihinde, kırmızı işe işaretli bölgede yaşanan artışın, 22 Mart tarihinde sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girmesi ile azaldığını göstermektedir.

Mart ayındaki elektrik tüketimini gösteren bu grafik ise 13 Mart tarihinde işyerlerinin kapatılması kararına yönelik ilk kararı gösteriyor. (yeşil ile işaretli bölge) Ancak grafikte görüldüğü gibi izleyen günlerde enerji tüketimindeki dalgalanmalar hala daha belli başlı alanlarda enerji tüketiminin devam ettiğini gösteriyor.
Ancak 22 Mart tarihinden sonra göreceli bir azalma eğilimi görülüyor. (Sarı bölge) Özellikle hafta içinde azalma eğiliminin görülmesi, normal koşullardan farklılık göstermekte ve sokağa çıkma yasağı uygulaması ile daha etkin bir durum yaratıldığını işaret etmektedir.
Tüm bunların ışığında işyerlerinin kapatılması kararının alındığı 13 Mart ile kısmi sokağa çıkma yasağı uygulamasının başladığı 22 mart tarihleri arasındaki gecikmenin ne gibi yayılma etkilerine sebep olduğunu şimdilik anlamak kolay değil. Ancak, yayılma gücü yüksek Covid-19 salgınını kontrol altına almak için uygulanan gecikmeli adımların halk sağlığına verdiği zararı akılda tutmak gerek.