Çeviri: Aycan Akcin
Slovenya’da hayat tatlıdır
Her 200 Slovenyalıdan biri arıcılık mesleği ile uğraşmakta ve dünya çapında arıların hızla azalmasın karşı eşi benzeri görülmemiş bir programla mücadele ediyorlar. Amaçları Ljubljana şehrini dünyanın ‘arı dostu’ merkezi haline getirmek.
Hızlı Arı Mücadele Birimi’nin parçası olan Trušnovec, “eskiden durum çok kritikti. Günde 5’ten fazla kovan toplamak fiziksel olarak imkansızdı. Hal böyle olunca biz de bir mücadele ekibi kurduk” dedi.
Arı popülasyonlarında dünya çapında ciddi bir azalma oluken, Slovenya son yıllarda zirai böcek iaçlarından dolayı büyük bir kayıp yaşamamıştır ki arılarda bu ciddi bir kayba neden oldu. Slovenya, 2011’de, arılara zararlı olduğu kanıtlanmış bazı neonikotinoidlerin kullanımını yasaklayan ilk Avrupa ülkesi oldu. İşçi arılarının tüm kolonisi, kraliçeyi geride bırakarak yok olduğunda, koloni çöküş bozukluğu vakaları bildirilmemiştir.
Geçmişte de büyük kayıplar yaşadık, ancak bu kış olan çoğunlukla varroa paraziti nedeniyleydi. Slovenya Arıcıları Derneği’nden Peter Kozmus, kış kayıplarının % 15 ile % 20 arasında olduğunu belirtmektedir.
“Ortalama bir kovan 40.000 arı içerdiğinden, burada yaşayan yaklaşık 180 milyon arı bulunduğunu hesapladık” diye de ekliyor. Kent merkezinde, 14 katlı Hotel Park’ın çatı katından, Sloven hükümet binasının balkonuna kadar yaklaşık 100 noktada canlı arılar tahmin edilmektedir.
Arılar Ljubljana’da çeşitli sebeplerden iyi durumda olabiliyorlar. Örneğin, şehrin sayısız parkları ve çiçek çayırlarında bolca yiyecek mevcuttur. 65.000 kayıtlı ağaç var ve yetkililer artık sadece nektar taşıyan ağaç dikiyorlar. Ljubljana ayrıca herhangi bir yere 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve nektar ve polen açısından zengin ormanlık tepelerle çevrilidir ki bu mesefa arıların erişebileceği bir mesafedir. Arılar temiz bir çevrenin göstergesidir; dolayısıyla Ljubljana’nın dünyanın en temiz şehirleri arasında olduğu böylelikle onaylanmış olur.
Ljubljana, Carniolan bal arısının – yerli Sloven alt türlerinin – büyümesini teşvik etmek amacıyla nektar taşıyan çiçek yetiştirip ekilmesi için çeşitli tohumlar dağıtır; ayrıca bilgi sahibi olunması açısından arı turları düzenler ve mimarlık fakültelerini arıcılıkla ilgili tasarım eliştirmeleri için destekler. Tüm bunlara Arı Yolu projesi adı verilmektedir.
Botanik bahçelerinde, kentsel arılardaki yaşamları araştırmak için bir eğitim arı evi inşa edilmiştir. Okul arıcılık kulüplerinin sayısı her geçen gün artıyor. Arı tabanlı bir anaokulu bile var.
Ljubljana 2016 yılında Avrupa Yeşil Başkenti iken, görevliler etkiniklerde yerel balı ücretsiz olarak dağıttılar ki şimdi bu bir gelenek haine geliyor. Markovčič’e göre, kentsel arıcılık artıyor olsa da, farklı şehirlerdeki yetkililerinden bu tür destek ve teşvikler dünya çapına bakıldığında nadirdir. Örnek verebileceğimiz yalnızca Viyana var.
Kaynak:
https://www.theguardian.com/cities/2018/sep/28/swarm-alert-slovenias-rapid-bee-response-team-in-action