Bu makale ilk kez 11 Nisan tarihinde Yalçın Oytam’ın kişisel sosyal medya hesabında yayımlanmıştır.
“Etkinliği olduğu iddia edildi önce. Bilimsel dayanağı olmamasına rağmen, gerek Serhat Ünal ve daha çok Ömer Akova böyle bir hava yaratmaya çalıştı. 29 kişilik çalışma üzerinden %91 etkin olduğunu iddia etti TC Sağlık Bakanı!
Biz bunun boş olduğunu gene verilere ve mantığa dayanarak ifade ettik. Bu sefer, Akova çizgisini savunma işini Erol Baysal üstlenmeye kalktı, ilginç savlar öne sürerek.
Bilimin talimatla işi olmadığından, etkinlik savı çöktü.
Sonra devreye ne girdi? “E, etkin değil ama hastalığı önler”.
Bir kere aşının birincil görevi sürü bağışıklığı yaratmak. Bu olmadıkça bu iş uzar gider. Rastgele gelişen varyantlara kalır kaderimizi belirlemek.
Yani bu doğru olsa bile dert.
Ama doğru mu? Bilim değil, talimatla bilimsi işler yapan Akova, gene devreye girip hastalıktan koruma %100 dedi.
Neye dayanarak? 28 değil, bu sefer 6 kişilik bir çalışmaya!
Oysa TC de pandemi çığ gibi. Yeterli veri sağlamak hiç zor değil.
Ve hala bilimsel makale bekliyoruz.
Talimatla bilim olmaz.
Propagandayla da pandemi yönetimi olmaz. “
Bunu yorum olarak bir iki hafta önce yazmıştım. Sitemkar bir ruh haliyle. Bilimsel geçerliliği olan aşılara ulaşmaları mümkünken, kameralar önünde sinovac-show yapan klinisyen arkadaşlarımızdan etkilenip sinovac aşısı olan yakınlarımı, ve şimdiki ruh hallerini düşünürken…
Ve artık Çin de bildiğimizi itiraf etti. Gerek Sinovac, gerekse Sinopharm yetersiz. Şimdi???
Kayyumlar hükumeti. Görüş bekliyoruz.
Ender Volkan Çınar’dan:
“Ne yazık ki Çin de artık kendi aşılarının koruyucu etkilerinin düşük olduğunu açıklıyor.. Tabii ki bir çok etkili aşı hakkında yanıltıcı haberler yayıp, bu aşılara karşı korku salıp, milyonlarca insana ve bir çok ülkeye kendi ‘koruyucu etkisi düşük’ aşısını sattıktan sonra… Bir de ‘farklı tekniklerle üretilmiş farklı aşıları kullanmayı resmi olarak düşünüyoruz’ diye de açıklama yapıyorlar. Çok üzücü.. Şimdi biz ne noktadayız??”