Güneydoğu Asya ülkesi Singapur’un Başbakanı Lee Hsien Loong, 21 Ağustos’ta yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ülkede erkekler arasında cinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkaracaklarını duyurdu.
“Love is Love: Aşk aşktır” (Fotoğraf: Pexels)
Loong’un açıklamasına göre, söz konusu yasağın yasal zeminini oluşturan ve ülkenin Birleşik Krallık’ın sömürgesi olduğu dönemden kalan Ceza Kanununun 377A maddesi yürürlükten kaldırılacak.
“Toplumun özellikle de gençlerin, eşcinselleri daha fazla kabul eder hale geldiğini” belirten Başbakan Loong, eşcinsel ilişkiyi yasak olmaktan çıkartmanın “yapılacak doğru şey ve çoğu Singapurlunun da artık kabul edeceği bir durum olduğuna inandığını” söyledi.
Evlilik eşitliği sağlanmayacak
Öte yandan, Loong’un açıklamasına göre, söz konusu yasağın kaldırılacak olması evlilik eşitliği anlamına gelmeyecek.
Euronews haber sitesinin aktardığına göre, Singapur Başbakanı, konuyla ilgili açıklamasında, “377A maddesini yürürlükten kaldırsak bile, evlilik müessesesini destekleyip koruyacağız. Yasaya göre, Singapur’da sadece bir erkek ve bir kadın arasındaki evlilikler tanınıyor” dedi.
“Hükümetinin evliliğin geleneksel tanımını desteklemeye devam ettiğini” söyleyen Başbakan, “Evliliğin bir erkek ve bir kadın arasında olması, çocukların bu tür aileler içinde yetiştirilmesi ve geleneksel ailenin toplumun temel yapı taşını oluşturması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
377A’nın tam olarak ne zaman yürürlükten kaldırılacağı ise açıklanmadı. Başbakan Loong da bu konuda net bir tarih vermedi.
Sömürgecilik yıllarından kalan bir yasak
Singapur, 1965 yılında Birleşik Krallık’tan bağımsız olsa da sömürge döneminden kalan bu eşcinsel birliktelik yasağını kaldırmamıştı.
BBC Türkçe’nin de altını çizdiği üzere, yasa maddesi teknik olarak erkekler arasındaki cinsel ilişkiyi yasaklasa da pratikte eşcinsellik yasağı olarak görülüyor, yasanın varlığı televizyonlarda “eşcinselliğin özendirilmesi” olarak görülebilecek içeriğin sansürlenmesine neden oluyordu.
LGBTİ+ hakları aktivistleri, söz konusu maddenin eşcinsellere yönelik sosyal damgalama ve ayrımcılığı devam ettirdiğinin altını çizerek son yıllarda aktif olarak uygulanmayan 377A maddesinin kaldırılması için uzun süredir çağrılarda bulunuyordu. Hak savunucuları, yasanın ayrımcılığı yasaklayan Singapur anayasasına da aykırı olduğunu belirtiyordu.
LGBTİ+ hakları savunucuları da, söz konusu maddenin kaldırılması konusundaki adımı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.