Gönüllü olarak mülteci kamplarında çalışan Brezilyalı gazeteci Debora de Pina Castiglione, Yunanistan’daki mülteci çocukların yarattığı hikayeleri, illüstrasyonlarla birlikte “Seyahat Eden Prenses” isimli masal kitabında yayımladı. Kitabın ana karakteri olan kadın kahramanı Amira’nın dileği ise ‘Yabancı topraklara seyahat etmek, yeni arkadaşlar edinmek ve tanıştığı insanlarla sahip olduklarını paylaşmak.’
Çeviri – Derleme: Ezgi Gül | Gazete Karınca
The Traveling Princess (Seyahat Eden Prenses) masal kitabı, Yunanistan’ın Selanik kentinde yaşayan Suriyeli ve Kürt çocukların yarattığı sekiz hikayenin modern mitoloji ve fabllarla harmanlanmasından oluşuyor.
2016’dan beri Yunanistan’daki mülteci kamplarında gönüllü olarak çalışan Brezilyalı gazeteci Debora de Pina Castiglione ve kardeşi illüstratör Beatriz, Avrupa’da 11 dilde basılan kitabı oluşturabilmek için çocukların hikayelerini dinlemiş, çevirmenler ve tasarımcılarla birlikte çalışmış.
Ana karakter ‘yabancılarla tanışmak’ isteyen bir kadın
Reuters’ın haberine göre Debora, kitabın hazırlık aşamasına ilişkin şunları söylüyor:
Hikayeleri kaydetmeye başladığımızda kitabın ana karakteri Prenses Amira ile bağdaştırdığımız tek bir bağlam öne çıktı: Bütün çocuklar hoşgörülü olmak, ait olmak ve kabul edilmekle ilgili konularda hikayeler anlatıyordu.
Kitabın ana karakteri Amira, tek bir dileği olan bir kadın: “Yabancı topraklara seyahat etmek, yeni arkadaşlar edinmek ve tanıştığı insanlarla sahip olduklarını paylaşmak.”
Macerasının sonunda Amira tacını çıkarıyor ve Suriye’deki iç savaştan kaçarak Yunanistan’a yerleşen mültecilerle birlikte orada yaşamaya başlıyor.
Amira ebeveynlerini kaybeden çocuklara yardımcı oluyor, hatta belki bir gün arkalarında bıraktıkları hayata geri dönebilecekleri ümidiyle onlarla ilgileniyor.
Hikayelerin arasında, okuyucular çikolatadan bir evde yaşayan azimli bir ördek, çocuklardan naziklik dersi alan bir kral, dünyadaki son yumurtalar için birbirleriyle savaşan tavuklar ve uzaylılar bulunuyor.
Yaklaşık yedi yıldır Suriye’de süren savaşta Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatması sonucu 60 bin mülteci Batı ve Kuzey Avrupa’ya geçemeyerek Yunanistan’daki kamplarda kalmıştı.
‘Hikayelerin hepsi inanılmaz mutlu’
4 aydır iki kardeş, üç farklı kamptaki yaşları dört ila on dört arasında değişen mülteci çocuklara yönelik atölyeler düzenliyor.
Kitabın illüstrasyonlarını beş kişilik bir kadro ile birlikte yapan Beatriz, ‘Seyahat Eden Prenses’ kitabının mülteci çocukların yerleştiği yerlerdeki diğer çocuklarla olan iletişimini, evrensel mit dili ve hayal gücü yoluyla arttırmayı amaçladığını’ belirterek şöyle diyor:
Çocuklar tarafından yarattığı hikayelerin hepsi inanılmaz mutlu, yaratıcılık ve macera dolu, ayrıca da çok eğlenceli. Çok fazla fantastik öğe var. Dünya dışından gelenler, periler, sihir…
Beatriz aynı zamanda “Kitapla birlikte çocuklara ve ailelerine savaş ve mülteci sorunu ile ilgili konuşma şansı vermek istediklerini” belirtiyor.
Beatriz, son olarak sözlerine şunları ekliyor:
Fakat kitap, her şeyden önce mültecilerin yaşadığı topluluklardaki okuyucuların yazarları mağdur olarak değil, heyecanlarını ve fantastik hayal gücünü paylaşan çocuklar olarak görmelerini sağlamalıdır.
https://www.reuters.com/article/us-greece-refugees-children-book-idUSKBN1AN19R