Santorini depremleri devam ederken Yunan yetkililer potansiyel volkanik kriz konusunda uyardı.
Profesör Konstantinos Synolakis Perşembe günü, Santorini’deki Thira belediyesinin olağanüstü hal ilan etmesiyle birlikte, Yunan yetkililerin Kiklad bölgesinde olası büyük bir deprem ve volkanik krize karşı hazırlıklı olmaları gerektiği uyarısında bulundu.
“Magma doğuya doğru hareket edebilir”
Doğal afetler konusunda uzman olan Profesör Konstantinos Synolakis, Anydros adası yakınlarında kaydedilen deprem merkez üsleriyle bölgenin “belirsiz bir aşamaya” girdiğini söylerken, volkanologlar, magmanın Santorini’den doğuya doğru hareket edebileceğine dair endişelerini dile getirdiler.
Synolakis devlet televizyonu ERT’ye verdiği demeçte “Santorini tipik olarak her 17,000 yılda bir büyük patlamalar yaşasa da, bu mutlaka böyle bir olayın yakın olduğu anlamına gelmez” dedi ve deprem süresinin ve kesin kaynağının belirsizliğini koruduğunu sözlerine ekledi.
Sivil Savunma Kurumu, devam eden sismik faaliyetin acil ihtiyaç ve sonuçlarını ele almak üzere Thira Belediyesi için 1 Şubat’tan 1 Mart’a kadar geçerli olmak üzere olağanüstü hal ilan etti.
Tsunami endişelerine de değinen Synolakis, olası bir dalganın Endonezya ya da Japonya’da görülenlerle aynı ölçekte olmayacağını belirtirken, sahilde yaşayanların tahliye edilmemeleri halinde risk altında olabilecekleri uyarısında bulundu.
Uzman, sismik olarak aktif bölgelerde uygun bina yapımının önemini vurgulayarak, Santorini’nin modern binalarının 1956’daki ateşlenmemiş tuğla yapılardan daha fazla dayanıklılık sunmasına rağmen, bina yönetmeliklerine uyulmamasının ciddi riskler oluşturabileceğini belirtti.
Synolakis, “Magmanın varlığı tek başına bir endişe kaynağı değildir” diyerek, magmanın Afrika’daki levha yitimine bağlı olarak doğal bir şekilde yüzeye doğru hareket ettiğini açıkladı.
Daha büyük bir depremin meydana gelmesi halinde artçı sarsıntıların uzun bir süre devam edebileceğini de sözlerine ekledi.
Bilim insanları Santorini yakınlarında dokuz günde 7.700’den fazla deprem kaydetti
Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi’ndeki (NKUA) bilim insanları, sadece dokuz gün içinde Santorini ve Amorgos arasında 7.700’den fazla deprem kaydederek, popüler turizm merkezindeki potansiyel toprak kaymalarına ilişkin endişeleri artırdı.
Üniversitenin Pazartesi günü bildirdiğine göre, 26 Ocak’ta başlayan sismik sürü, Santorini’de Kızıl Plaj, Vlychada Plajı ve Athinios Limanı da dahil olmak üzere çeşitli yerlerde küçük ölçekli toprak kaymalarını tetikledi.
En son depremler Anydros adası yakınlarında meydana geldi ve en büyükleri Richter ölçeğine göre 4.9-5.0 büyüklüğünde oldu. Yirmi bir deprem 4.0 büyüklüğünü, dokuzu ise 4.5 büyüklüğünü aştı.
Araştırma komitesini koordine eden Profesör Efthymios Lekkas, “Farklı bileşimdeki volkanik kayalar ve 80 dereceye varan dik kaldera yamaçları gibi jeolojik faktörlerin birleşimi, bölgeyi toprak kaymalarına karşı özellikle savunmasız hale getiriyor” dedi.
Üniversitenin raporunda, Santorini’nin kalderalarının tarih boyunca Girit ve Rodos’a kadar uzanan depremlerin tetiklediği toprak kaymalarına maruz kaldığı vurgulandı. Mevcut sismik aktivite, özellikle daha güçlü depremler meydana gelirse, bu jeolojik tehlikeleri yoğunlaştırabilir.
Yüksek riskli bölgeler arasında yılda 1,5 milyondan fazla ziyaretçi alan Fira Eski Limanı, Athinios Limanı ve Oia köyünün altındaki alanlar yer alıyor. Uzmanlar, devam eden sismik dizi sırasında heyelan risklerini yönetmek için insansız uçak sistemleri ve yer sensörleri kullanılarak daha fazla izleme yapılmasını öneriyor.