Rusya‘nın Ukrayna‘ya başlattığı işgal birinci haftasına yaklaşırken, Belarus‘ta masaya oturan tarafların ikinci müzakere toplantısı için ne zaman toplanacakları henüz açıklanmadı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenskiy, “Eğer Rusya barışa hazırsa orada olmamız önemli ama barışa hazır değilse bu görüşmeler sadece zaman kaybı.” şeklinde konuştu. Zelenskiy, saldırılar durunca müzakereye başlamayı tercih edeceklerini de sözlerine ekledi. Zelenskiy‘nin Avrupa Birliği‘ne (AB) katılmak için Konsey sırasında yaptığı konuşmanın yankıları sürerken Avrupa Birliği’ne alınması için henüz bir karar açıklanmadı.
Birleşmiş Milletler (BM), Perşembe gününden itibaren Ukrayna’da 13’ü çocuk en az 136 sivilin hayatını kaybettiğini, 400’e yakın sivilin de yaralandığını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı ise bugüne kadar 352 sivilin öldüğünü duyurmuştu. Dün Harkov‘da Rus güçleri valilik binasına füze saldırısı düzenlemiş, 10 kişinin öldüğünü, 35 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.
Kırım’ın kuzeyinde bulunan Herson şehrinin belediye başkanı İgor Kolikhayev, Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonunu kontrol altına aldığını açıkladı.
Ukrayna İçişleri Bakanlığı dün Kiev’de bulunan TV kulesinin hedef alındığını ve 5 kişi hayatını kaybettiğini açıkladı. Kulenin vurulmasıyla ülkede televizyon yayınları kesildi.
Zelenskiy, Rusya’nın bir holokost anıtı olan Babi Yar Anıtı‘na saldırısını “Tarih tekrarlanıyor” mesajıyla duyurdu.
ABD hava sahasını Rusya’ya kapattı
ABD Başkanı Joe Biden, dün Kongre’de yaptığı ‘Birlik’in Durumu‘ temalı konuşmasında, “Putin, kendi tehditkar yollarında ilerleyebileceğini düşünerek özgür dünyanın temellerini sarsmaya başladı ama tamamen yanıldı. Rus bir diktatör yabancı bir ülkeyi işgal ediyor ve bunun için uzun vadede yüksek bedeller ödemeye devam edecek” dedi.
Ülkenin hava sahasını Ruslara kapattını belirten Biden, Rus ekonomisine uygulanan yaptırımlardan ABD tarafından yapılan işlerin korunacağını belirterek, stratejik petrol rezervlerinden 30 varil petrolü kullanıma açtığını da ekledi.
Ülkede Cumhuriyetçiler, yönetimin Rusya’dan petrol ithalatını kesmemesini eleştiriyor.
Ukrayna lideri Zelenskiy, Biden’a bu konuşmada “Rusya’ya güçlü ve işe yarar bir mesaj” vermesi çağrısında bulunmuştu.
Johnson: NATO bir savunma ittifakı
Zelenskiy konuşmasında, NATO’nun Ukrayna’yı almasa bile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve sınırlarının korunması ve tamamen güvende olması için ortak güvenlik garantileri üzerine çalışması gerektiğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile ortak basın toplantısı düzenleyen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, savaşın ardından alınan önlemlerin, savunma amaçlı olduğunun altını çizerek “Herhangi bir NATO üyesinin Rusya’yla bir çatışmaya girmesi, hiçbir üyenin düşünmediği büyük bir adım. Ukrayna’da Rus güçleriyle savaşmayacağız” dedi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Ukrayna’da çatışmanın tarafı olmayacaklarını, asker göndermeyeceklerini ve Ukrayna hava sahasında uçaklarını uçurmayacaklarını söyledi.
Ekonomik yaptırımlar Rusya’da etkisini gösteriyor
Uluslararası petrol şirketleri BP ve Shell’in Rusya pazarından çekilmesinin ardından Amerika menşeili enerji firması ExxonMobil de Rusya’daki operasyonlarını sonlandırma kararı aldığını duyurdu.
ABD merkezli uçak şirketi Boeing de Rus şirketleriyle tüm ilişkilerini bitirdiğini açıklarken Macar hava yolu şirketi Wizz Air, savaştan kaçarak farkı ülkelere gidecek mültecilere 100 bin bedava bilet ayırdığını ilan etti. Biletler, havayolunun, Romanya, Polonya, Slovakya ve Macaristan kalkışlı uçuşlarında sağlanacak.
Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada , Moskova Borsası’nın bugün de kapalı kalacağını açıkladı. Rublenin sert düşüşü sonrası faizlerin yüzde 9,5’tan yüzde 20’ye çıkarılmıştı. borsaların kapalı tutulmasına rağmen yurt dışında faaliyet gösteren Rus şirketlerinin hisselerinde büyük düşüş gerçekleşti. Moskova Borsası’nın açıldığında aynı düşüşün ülke içinde de yaşanabileceği belirtiliyor.
Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank, Avrupa’daki şubelerine yeterli likidite sağlayamadığı gerekçesiyle bu Avrupa pazarından çıkma kararı aldığını açıklarken Rusya’da bireylerin ülke dışına 10 bin dolardan fazla nakit çıkarması da yasaklandı.
Rus vatandaşları ATM lerde para çekmekte zorlanmaya ve ülke dışında kredi kartlarını kullanamamaya başladı. Ham petrolün varil fiyatı, piyasadaki panik sebebiyle tüm önlemlere rağmen 110 dolara çıktı. Dünya Bankası ve IMF, Ukrayna’ya 3 milyar dolarlık yardımda bulunmaya hazırlanıyor.
Twitter şahsi hesapları ‘Rus medyası’ olarak etiketledi
Facebook ve Instagram‘ın sahibi Meta ve Google’ın Rus medyasında yaptırımları RT ve Sputnik gibi yayın kuruluşlarının görünürlüğü azalmıştı. ardından twitter da Rus medyasından gelen bilgileri etiketleme kararı aldı.
Kararın ardından Türkiye’de de bazıları Rus medyasında çalışmayan gazetecilerin kişisel hesaplarında “Rus şirketine bağlı medya” etiketi gelmesine gazetecilerden tepki geldi.
Sputnik durumu ‘cadı avı’ olarak değerlendirirken, DİSK Basın-İş Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de duruma tepki gösterdi. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, “Bu yaklaşım zaten dünyada giderek can güvenliği açısından en riskli meslekler arasında olan gazeteciliği bir kez daha hedef haline getiriyor” açıklaması yaptı.
İnternet ansiklopedisi Wikipedia ise Rusya iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor’un “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali” sayfasını silmelerini talep ettiğini açıkladı.