Türkiye’de Resmi Gazete’de 675 ve 676 sayılı iki yeni KHK’la ile, aralarında Dicle Haber Ajansı ve Özgür Gündem Gazetesi’nin de olduğu bazı medya kuruluşları kapatılırken, son dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden gündeme getirdiği rektörlük seçimleri kaldırıldı.
Diken’in haberine göre, 18 Ekim tarihinde ‘Akademik Yıl’ açılış töreninde konuşan Erdoğan, ‘görünüşte demokratik’ olarak tanımladığı rektörlük seçimlerinin üniversitelerde ‘gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları’artıran bir işleve büründüğünü savunarak şunları söylemişti: “Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK’ün ve cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum.”
Rektörlük seçimleri kaldırıldı
676 Sayılı KHK ile rektörlük seçimleri kaldırıldı, bazı medya kuruluşları kapatıldı. KHK’yla ayrıca terör kapsamında yargılanan sanıkların en fazla üç avukat tarafından savunulmasına karar verildi.
2547 sayılı Kanunun 13’üncü maddesinde yer alan “Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır” ifadesi değiştirilerek “Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır”denildi.
676 sayılı KHK ile birlikte Dicle Haber Ajansı ve Jin Haber Ajansı’nın yanı sıra Azadiya Welat, Özgür Gündem, Yüksekova Haber, Batman Çağdaş, Cizre Postası, İdil Haber, Güney Express, Prestij Haber, Urfanatik, Kızıltepe’nin Sesi gazeteleri ile birlikte Tiroj, Evrensel Kültür ve Özgürlük Dünyası dergileri kapatıldı.
Kamu görevlilerini ilgilendiren 675 sayılı KHK ile TBMM’de 32, Yargıtay’da ise 183 kişi ihraç edildi.
TSK’da ikisi general 39 kişi, TBMM’de üç, Milli Eğitim Bakanlığında 31, AFAD’da da bir kişi görevlerine iade edildi. Bu kişilerin mali hakları iade edilecek ancak görevden alınmalarıyla ilgili tazminat talep edemeyecek.
Kamuda 10 bin 158 kişiye ihraç
MEB’den 2219 ve Sağlık Bakanlığı’nda 2774, YÖK’te 1267 olmak üzere, toplamda kamuda görevli 10 bin 158 kişi görevden alındı.
Bu kişilerin “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu” ifade edilirken, bu kişilerin mahkumiyet kararı aranmaksızın, kamu görevine bir daha asla dönemeyecek şekilde görevden çıkarılıp rütbe ve memuriyetlerinin alınmasına hükmedildi.