Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin topluma yalan söylediği Başbakanlık tarafından yayınlanan yerel ve temaslı vaka mesleki dağılımı çizelgesinde ortaya çıktı.
16 Aralık’ta güneyde çalışan işçiler arasında 10 vaka çıktığını BRT ekranlarından duyuran Pilli, kendi kendini yalanladı! Başbakanlık tarafından yayımlanan raporda güneyde çalışan işçiler arasından sadece 1 vaka çıktığı belirtildi.
Hal böyle olunca, güneyde çalışan işçilerin de yok yere işlerine gitmesinin engellendiği ortaya çıktı.
Hatırlanacağı üzere Sağlık Bakanı Ali Pilli, 16 Aralık 2020’de BRT’de yaptığı açıklamasında, Güney Kıbrıs’ta çalışan işçiler arasında bugüne kadar 10 pozitif vakaya rastlandığını açıklamıştı. Yapılan bu açıklama üzerine, işçiler Pilli’ye hodri meydan çekmiş ancak bekledikleri yanıtı alamamıştı.
Yayımlanan raporda en yüksek bulaşma oranlarının ev hanımlarından olduğu da belirlendi.
İşte o rapor:

Başbakanlık tarafından yaptırılan bir analiz ülkedeki Covid-19 bulaşının seyrini ortaya çıkardı. Analiz bulaşın en çok yayıldığı kesimin ev hanımları olduğunu ortaya koydu. Bulaştan en çok etkilenen ikinci kesim ise öğrenciler.
Başbakanlık, yerel ve temaslı vakaların mesleki dağılımını ortaya koyan bir analiz yaptırdı. Analiz sonuçlarına göre 179 kişi ile bulaştan en çok etkilenen kesim ev hanımları olarak kayda geçti. Araştırma İlk ve Orta Öğrenimdeki öğrencilerin de bulaştan ciddi şekilde etkilendiğini ortaya koydu.
Bugüne kadar 159 öğrenci Kovid 19 bulaşırken, 100 emeklinin de bulaştan etkilendiği ortaya çıktı. Bulaşta 4’üncü sırada ise Otel ve Casino çalışanı 96, 5’inci sırada ise 83 kişi ile işsizler yer alıyor. Okul öncesi 76 çocukta bulaşa rastlanırken, sağlık kurumu çalışanı 64 kişi, özel şirketlerdeki 55 ve restaurant büfe gibi iş yerlerinde çalışan 46 kişi bulaştan etkilendi. Yüksek öğrenimdebulaştan etkilenen öğrenci sayısı ise 45 olarak kayıtlara geçti.
Diğer meslek gruplarındaki bulaş rakamları ise söyle: “38 asker, 37 kamu çalışanı, 37 gıda imalat ve dağıtımında çalışanı, 33 belediye çalışanı, 27 banka çalışanı, 23 inşaat işçisi veya yönetici, 23 market/ kasap çalışanı, 23 öğretmen, 22 otomotıv çalışanı, 14 polis, 13 seyyar çalışan, 12 güzellik salonu & kuaför çalışanı, 11 mağaza ve butik çalışanı, 11 eğitim kurumu çalışanı, 10 sendika / birlik çalışanı, 8 tarım & hayvancılık çalışanı” Araştırma ile ilgili yapılan açıklamada bunun sektör bulaş analizi olmadığı, yalnızca Covid-19 vakalarının mesleki verilerini içerdiği kaydedildi.