2018-2019 Öğretim Yılı verilerine göre ilk, orta ve liselerde öğrenim gören toplam öğrenci sayısının %6’sı anadili Türkçe olmayan yabancı uyruklu öğrencilerden oluşmakta.
Bu oran da 3 bin 127 yabancı öğrenciye denk gelmekte.
Eğitim Bakanlığı’nın 2018-2019 verilerine göre yabancı öğrenci oranı şöyle:
Okullardaki yabancı öğrenci yoğunluğunun şehitlere dağılımında ise Girne bölgesi dikkat çekmekte. Diğer şehirlere göre daha fazla yabancı çeken Girne’de 3. ülkeden gelen öğrenci oranı %12.
Okullarda farklı kültür ve dillerden gelen öğrenclilerin sayısı artmasına rağmen, bu alanda iletişimi güçlendirecek ve ihtiyacı karşılayacak mekanizmaların hayata geçirilemediği ortaya çıkmakta.
İskele bölgesinden bir öğretmenin sosyal medya paylaşımı, devletin bu yöndeki eksiklik ve boşluğunu gözler önüne sermekte.
Sevgi Baykan Gürkan tarafından yapılan paylaşımda “Şu anda sınıfımda 5 İranlı, 1 Arap ve 1 Rus ve 22 Türk öğrencim var. Bu durum, İskele bölgesindeki büyük sitelerin aldığı göç sonucu gerçekleşiyor. Sadece benim değil okulumuzdaki tüm sınıflarda aynı durum yaşanmakta. Sorun şu: Türkçe bilmeyen bu çocuklara dil öğretilmesi benim alanım değil. Bizler okuma yazma öğretme üzerine eğitim aldık. Yani çocukları denizeattık, yüzme öğrenmelerini bekliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.
Sevgi Baykan Gürkan, öğretmenleri bireysel çözümler bulmak zorunda olmaktan kurtarıp, devletten bilimsel çözümler üretilmesi çağrısı da yaptı.