Kıbrıs Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Pediatri Yardımcı Doçenti Maria Koliou, Kıbrıs Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, koronavirüsün yeni şeklinin Kıbrıs’ta yayılıp yayılmadığının birkaç gün içinde görüleceğini söyledi.
Koliou, yeni tip virüsün hâlihazırda toplumda olabileceğinin göz ardı edilmediğini çünkü virüsün mutasyonunun Birleşik Krallık’ta ilk kez Eylül 2020’de tespit edildiğini belirtti.
Maria Koliou, daha zorlayıcı tedbirler uygulanma olasılığı bulunup bulunmadığı sorusuna, bunun hastanede tedavi gören hasta sayısının artışına bağlı olduğunu ifade etti.
Koronavirüsünün mutasyona uğraması ve bu yeni tipin Kıbrıs’a yayılıp yayılmadığını belirleyecek testlerle ilgili soruları yanıtlayan Koliou, Sağlık Bakanlığı’yla Nöroloji ve Genetik Enstitüsü arasında bir anlaşmaya varıldığını, birkaç gün içinde bu soruya yanıt verilebileceğini kaydetti.
Virüsün yeni şeklinden endişelenip endişelenmediği sorusunu yanıtlayan Dr. Koliou, “Hayır” dedi ve “Yeni virüs şeklinin Kıbrıs’ta yayılma olasılığını kimsenin göz ardı edemeyeceğini, bu mutasyonun Birleşik Krallık’ta Eylül 2020’de görüldüğünü’ ekledi.
Yeni virüs şeklinin tek farkının daha kolay yayılabilmesi olduğunu ancak yeni virüsün bilinen koronavirüsten daha fazla hasta etmediğini vurgulayan Koliou, Kıbrıs’a gelmekte olan aşıların yeni virüse karşı da korumalı olup olmadığı sorusunu, “Şu ana kadar bu konudaki bilginin yeni virüse karşı da etkili olduğudur” şeklinde yanıtladı.
29 Aralık’tan 10 Ocak’a kadar adada daha sıkı tedbirler uygulanmakta olduğunu, bu tarihten sonra ne olacağı sorusuna da Maria Koliou, Kıbrıs Haber Ajansı’na, her şeyin hastalığın hastaneler, özellikle yoğun bakım birimleri üzerinde ne kadar baskı yaratıp sağlık sistemini etkileyeceğine bağlı olduğuna işaret etti.
Koliou, dünya genelinde sağlık sistemlerinin, en iyi donanımı olanların bile yoğunluktan dolayı zorluklar yaşayabileceğine dikkat çekti.
Hastanelerde, özellikle yoğun bakım birimlerinde tedavi gören hastaların sayısının artması durumunda daha kesin ve katı tedbirler alınacağını belirten Dr. Maria Koliou, aşının koruma gücünün ne kadar olduğu sorusuna, altı ay koruması olduğunu ancak bunun ötesinde daha uzun çalışmalar gerektiğini, aşının üçüncü klinik aşamasının geçen temmuzda başladığını hatırlattı.
KHA’nın sorusu üzerine, çalışmalara göre aşının tam korumasının (birinci dozdan 21 gün sonra verilecek olan) ikinci dozdan iki hafta sonra görülebileceğini ve %95 olacağını açıklayan Koliou, bununla birlikte aşının birinci dozundan sonra da bir miktar korunma olduğunu söyledi.
Maria Koliou son olarak korumanın, bir kişi virüse bulaşmışsa hastalığın ya hafif geçeceğini ya da kişinin hiç semptom göstermeyeceği anlamına geldiğini anlattı.