Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda, Türkiye’deki son gelişmeler ve üyelik müzakerelerinin dondurulması talepleri görüşüldü. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, oturumda bilgi verdi.
BBC Türkçe’nin haberine göre “Bence en iyisi Türkiye ile diyalog kapılasını açık tutarak Türk demokrasisini güçlendirmek” diyen Mogherini, “Eğer üyelik süreci sona ererse, iki tarafın da kendisini kaybet-kaybet senaryosu içinde bulabileceğini sanıyorum” uyarısı yapıp “Türkiye ve AB birçok konuda önemli iş birliklerine imza atabilir. Kıbrıs, Suriye, enerji başta olmak üzere bir çok konuda iş birliğimiz önemli” dedi.
AB’nin anayasa reformu sürecine giren Türkiye’ye destek olmaya hazır olduğunu belirten Mogherini, “Diyalog kapısı açık olmalı. AB Bakanı ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ile görüştüm. Avrupa Konseyi ile bu süreçte iş birliğinin ve yardımının önemli sonuçları olacağını umuyorum” diye konuştu.
Üyelik müzakerelerinin sona ermesi veya dondurulmasından iki tarafın da olumsuz etkileneceğini savunan Mogherini, “Terörle mücadele, Suriye’nin geleceği, Kafkaslarda istikrar gibi konular dahil sürekli karşılıklı diyaloga ihtiyaç olduğunu” belirtti.
Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisinin (EPP) Başkanı Manfred Weber ise Birlik ile Ankara’nın ‘yol ayrımında olduğunu’ savunurken, “Türkiye’ye mesajımız çok açık: Üyelik müzakereleri derhal dondurulmalı” dedi.
AP Sosyal Demokrat Grubu (S&D) Başkanı Gianni Pitella ise, “Sosyal demokratlar, Türkiye’nin AB’ye girmesine hala olumlu bakıyor fakat son dönemdeki gözaltılar, hapisler ve görevden alınmalara karşı sert bir yanıt vermeliyiz. Erdoğan yönetimi altında Türkiye otoriter bir rejime doğru ilerliyor” ifadelerini kullandı.
“Siz hiç Türkiye’de bir mülteci kampını ziyaret ettiniz mi?”
Sosyalist lider, Türkiye’ye “Eğer AB’nin parçası olmak istiyorsa insan hakları ve demokrasinin pazarlık konusu olmayacağı” mesajı verilmeli çağrısı yaptı.
AP’nin İsveçli üyesi Bodil Valero’nun 2015’te AB’ye Türkiye’den Suriyeli mülteci akınına işaret edip, “Türkiye mülteciler konusunu şantaj konusu olarak kullanıyor” şeklindeki suçlamalarına Polonyalı üye Tomas Zdechovsky’den tepki geldi. Zdechovsky “Siz hiç Türkiye’de bir mülteci kampını ziyaret ettiniz mi? Orada Türkiye’nin mültecilere nasıl davrandığını gördünüz mü? Bu tür sözlerle göçmenleri mi cezalandırmak istiyorsunuz?” karşılığını verdi.
Perşembe günü oylanacak
Bu 6 taslak metinden ortak bir tasarı üretilecek. Ardından perşembe günü bu tasarı oylanacak. Avrupa Parlamentosu’nda alınan bu kararun yasal bir bağlayıcılığı bulunmasa da aralık ayında toplanacak AB Konseyi öncesi liderlere siyasi bir mesaj olması açısında önemli.
Ne olmuştu?
Tğrkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB’nin üyelik müzakerelerini durdurmayı tartışmasına “Terör örgütü Avrupa’da cirit atıyor. Onlara her türlü desteği vereceksiniz, “Türkiye’ye de müzakereler durdurulacak diyeceksiniz. Geç kaldınız ya, hemen kararınızı verin. Yıl sonuna kadar sabredelim, ondan sonra millete gidelim” çağrısıyla karşılık vermişti.
AB, mart ayındaki mülteci anlaşmasıyla Türkiye’nin AB’ye mülteci akınını durdurması karşılığında üyelik müzakerlerinin hızlandırılması ve Türk vatandaşlarına vizesi seyahat sözünü vermişti.
Ancak, vize serbestisi Türkiye ile AB arasında ‘terörle mücadele yasasında değişiklik’ konusundaki anlaşmazlık nedeniyle hayata geçirilemedi.
Şu ana kadar Avusturya ve Lüksemburg, Türkiye’yle üyelik müzakerelerinin durdurulması çağrılarına öncülük ediyor. Almanya ve Fransa ile çoğu AB üyesi Türkiye ile diyaloğun sürmesinden yana. Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier ise geçen haftaki Türkiye ziyaretinde müzakerlerin seyrine Türk halkının karar vermesig erektiğini söylemişti.