Dün, 1974 öncesine ait Mağusa’nın bir bölümünün detaylı bir haritası elime geçti.
Maraş açılımını uluslararası hukuka uygun şekilde yaptığını iddia ediliyor, dünyaya tanıtılacak kktc’den söz ediyoruz ya; sizlere minik bir hatırlatma: 47 sene önce Mağusa’da 6 konsolosluk varmış biliyor musunuz?
Finlandiya, Japonya, İsveç, Hollanda, Tayland ve Kostarika Konsoloslukları…
Haritadan anladığım kadarıyla bahsi geçen konsoloslukların biri (finlandiya) Belça’nın olduğu yol üzerinde yer alan Maraş Kooperatif bankasının olduğu noktada yer alıyor.
Bir diğeri ise Vergi dairesinin (haritada Customs Office / Gümrük Dairesi) devamında Limanlar Dairesi olarak bilinen bina Tayland ve Kostarika Konsolosluğu olarak görev yapmış.
Vergi Dairesinin arkası olan Askeri PTT Merkezi ise Japon Konsolosluğu olarak görülüyor.
İsveç ve Hollanda konsolosluğu ise Vergi dairesinin arka sokağında olduğu görülüyor.
Üstünden geçen 47 sene sonrasında, Mağusa’ya dair karar verenler, kentin uluslararası niteliğini tamamen yok etmeyi başardı…
Şimdi en fazla Lefkoşa’dan Mağusa’ya denize girmek isteyenleri ağırlıyoruz…
Diplomatik olarak kentin hiçbir özelliği yok, ticari olarak hala kuzeydeki en büyük limanı barındırmasına rağmen, bunun esamesi okunmuyor.
Bir ara ticari ve diplomatik işler için değil de, sırf bürokratik işler kolaylaşsın diye Türkiye Konsolosluğu açılacağı dile getirilmişti kısa bir zaman önce, ancak bunun taşıdığı anlam bir yana; gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bile bilinmezliğini koruyor.
Kent, iç savaş koşullarında deneyimlemediği yıkımı, bugün yaşamaya devam ediyor…
47 sene öncesinde Asya, Avrupa ve Orta Amerika’dan devletlerin konsoloslukları olan kenti alıp, doğru düzgün yolu olmayan bir bataklığa çevirmek elbette büyük başarı…
Geçmişten bugüne yarattığınız eserle gurur mu duyarsınız, kendinizden mi utanırsınız bilemem ama; 47 senede uyguladığınız yalnızlaşma politikasının sonucu işte budur.