Mağusalı Kıbrıslırumlar işgalin 48’inci yıldönümü dolayısıyla Derinya’da etkinlik düzenledi.
Mağusa’nın tellerle çevrili bölgesinde Türkiye’nin hukuk dışı ve kışkırtıcı faaliyetlerinin kınandığı etkinlikte Mağusa Belediye Konseyi adına Belediye Başkan Yardımcısı Hrisantos Zanettos konuştu ve konsey tarafından alınan kararı okudu.
Kararda Kıbrıs sorununun en kritik aşamasında olduğu belirtilerek müzakerelerin daha fazla gecikmeden başlamasının koşulsuz desteklendiği vurgulandı.
Derinya’da cumartesi günü düzenlenen anti-işgal etkinliğinde okunan kararda, Kıbrıs sorununa ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarında belirtilen iki toplumun siyasi eşitliği esasında kapsamlı çözüm bulunmasına yönelik bağlılık tekrarlandı.
Mağusalı Kıbrıslırumlar kararda, Kıbrıs’ı işgalden kurtaracak, Ada’yı ve halkını yeniden birleştirecek, tüm Kıbrıslıların temel özgürlüklerini ve insan haklarını koruyacak, Mağusa halkının sevdikleri şehirlerine geri dönmelerine izin verecek bir çözüm çağrısı yaptı.
Kararda, Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm çerçevesinde şehrin geri verilmesine yönelik beklentilere karşı yeni oldu bittiler yaratan Türkiye ve onun temsilcilerinin Mağusa’nın tellerle çevrili bölgesindeki kışkırtıcı ve hukuk dışı faaliyetleri şiddetle kınandı. Kararda, böylesi adımların, geçici BM yönetiminde Varoşa’nın yasal sahiplerinin geri dönmesini gerektiren Güvenlik Konseyi kararlarının tamamen etkisizleşmesine yönelik adımlar olduğu vurgulandı.
Kıbrıs sorunun en kritik dönemeçte olduğu ifade edilerek; geçen zamanın ve uzun duraklama döneminin işgal topraklarını yavaş yavaş Türkiye’yle entegre olmaya götürecek, eninde sonunda tüm Kıbrıs halkının oldukça tehlikeli sonuçlarla ayrılmasına yol açacak faktörler olduğunu ispatladığının altı çizildi.
Kararda, “Bu nedenle BM gözetiminde koşulsuz müzakerelerin başlamasını bekliyoruz. Kıbrıs sorununu barışçı şekilde çözmenin tek yolu budur” denilerek şöyle devam edildi:
“Türk hükûmetinden Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararların hükümlerine, 1979 üst düzey anlaşmalarına, Avrupa Parlamentosu’nun rapor ve kararlarına ve şehrin yasal sahiplerine geri verilmesine uyulmasını istiyoruz.”
“Uluslararası toplumu, Avrupa Birliği’ni, Birleşmiş Milletleri ve Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesini, çabalarını yoğunlaştırmalarını, uzlaşmaz tutumunu değiştirmesi ve uluslararası hukuka uyması için Ankara’ya baskı yapmaya çağırıyoruz.”
Kararda, izlenen stratejinin Türkiye’nin planlarını ve oldubittilerini engellemeye yetersiz ve aciz kaldığının ispatlandığı kaydedildi ve Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmetinden Türkiye’nin müzakere masasına dönmesi için girişimler üstlenmesi veya Türkiye’yi çıkmazın tek suçlusu olarak açığa çıkarması istendi.
Kararda, Ada’da Türkiye’nin planlarıyla aynı fikirde olmayan çok sayıda Kıbrıslıtürkün olduğuna da atıf yapılarak bundan memnuniyet duyulduğu ifade edildi.
Ioannou: Bölünme hiçbir zaman bir seçenek olmadı
Mağusa Belediye Başkanı Dr. Simos Ioannou da etkinlikte yaptığı konuşmada, bölünmenin Kıbrıs halkı için hiçbir zaman bir seçenek olmadığını söyledi.
Etkinlikte konuşan Ioannou, şöyle dedi:
“Mağusa’dan birkaç kilometre uzakta. Buradan herkese, bölünmenin hiçbir bir zaman Kıbrıs halkının bir seçeneği olmadığını iletiyoruz. Dikenli tellerin ve kontrol noktalarının olmadığı özgür ve birleşmiş bir ülke istiyoruz. Bu ülke, Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin, Ermenilerin, Latinlerin ve Maronitlerin; kendi halkınındır.”
kha/gazedda