Mağusa göçmeni Tasoula Hadjitofi’nin yazdığı ve şiddet nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalmış ve bu dünyayı terk etmeden önce yurtlarına dönmek isteyen altmış beş milyondan fazla sığınmacıya adanan “İkona Avcısı: Bir Sığınmacının Ulusunun Çalınan Mirasını Geri Alma Arayışı” adlı kitabın Türkiye’de Belge Yayınevi tarafından Türkçe versiyonu yayınlandı.
Yayınevinden yapılan açıklamada “Belge Yayınevi’nden biraz da ’74 Kıbrıs harekâtının 50. yıllık acılı anısına geçen yıl başlattığımız çabanın ürünü son derece önemli bir kitap daha: İkona Avcısı” ifadeleri kullanıldı.
Attila Tuygan tarafından Türkçe’ye çevrilen kitabın tahsisini Ayşe Günaysu yaptı. Ragıp Zarakolu’nun yayınevi adına yazdığı sunuş yazısında, yazar Tasoula Hadjitofi’nin, kitabın orijinalini, bir Kıbrıs ziyareti sırasında bağlantı kurmaya çalıştığı Erdoğan’a iletilmesi dileğiyle, “Doğru kararı vermeniz ve bizi yaralamayı bırakmanız için dua edeceğim. Ruhunuzu kurtarmaya çalışın, çünkü Famagusta’nın hayaletleri sizi takip edecek. Gözyaşlarımız hiçbir camiye sığmaz. Hiçbir cami ruhunuzu kurtarmaya yetecek kadar büyük olamaz. Lütfen bana bu gezegenin herhangi bir yerinde bir saatinizi ayırın. Gerçek, barış ve uzlaşma hakkında konuşalım. Saygılarımla.. ” diye yazıp ‘Famagusta’dan bir hayalet’ diye imzaladığı kısa bir not ile birlikte Magusa sınırındaki Türk askerlerine verdiğinden de söz ediyor.
![](https://gazeddakibris.com/wp-content/uploads/2025/02/image-3-1024x674.webp)
Yayınevi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Tasoula, Ammohostos’ta (Mağusa) doğmuş ve büyümüş. 1974’de, ailesi Kıbrıs’a yönelik işgal nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalmış. Hâlen yaşadığı Hollanda’da Kıbrıs’ın fahri konsolosu olarak görev yapmış.
Kıbrıs’ın kültürel mirasının yağmalanmasına karşı verdiği mücadeleyle, evine yapılan baskında, içlerinde Latin Amerika Jivaro yerlilerinin eserlerinin bile olduğu 356 parça tarihi eser ve 18’inci yüzyıla ait 27 yağlı boya tablo ve ikonalar ele geçirilmiş ünlü kaçakçı Aydın Dikmen’in tutuklanmasına yardımcı olmuş. ayrıca Kıbrıs dâhil dünyanın dört bir yanından yağmalanmış milyonlarca dolarlık eserin kurtarılmasına yol açan, Avrupa tarihinin en büyük sanat kaçakçılığı hukuk mücadelesi Münih davası’nın öncüsü olmuş.
Hâlen kuruluşuna müdahil olduğu sivil toplum örgütü Walk of Truth üzerinden kamuoyunu küresel mirasın korunmasının önemi konusunda bilgilendiriyor. Walk of Truth, sanat kaçakçılığı konusunda hükümetleri, uluslararası mahkemeleri, kolluk kuvvetlerini, müzeleri ve kültürel örgütleri bilgilendiriyor. Tasoula, Kıbrıs’ın en yüksek onuru Aziz Barnabas nişanı’na layık görülen ilk kadın aynı zamanda.
Kitabını, şiddet nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalmış ve bu dünyayı terk etmeden önce yurtlarına dönmek isteyen altmış beş milyondan fazla sığınmacıya ve özellikle de, ailesini sığınmacıya dönüştüren Kıbrıs işgalinden beri evlerine dönmeyi bekleyen ebeveynlerine, ünlü yazar Nikos Kazancakis’in mozolesinde yazılı sözlerden esinle, “Kişisel çıkarlarını adalet ve insan haklarından önemli sayanlar korkmalılar benden, çünkü teşhir edeceğim onları..” sözcükleriyle adamış.