Gazeddakıbrıs – Röportaj
Girne-Dağyolunda gerçekleşen trajik kazanın ardından oluşan öfke ve toplumsal hareketin başını çeken liseliler Gazeddakıbrıs’a konuştu.
Liseli gençliğin öfkesini, derdini ve isyanını anlayabilmek ve yaşanan toplumsal hareketliliği kavrayabilmek için sözü liselilere bırakıyoruz…
“Söz konusu içimizden koparılan canlar olunca ses çıkarmamamız beklenemez. Bizim yöneticilerden isteğimiz; saatlerimizde Avrupa saat sistemine uyulması, öğrencilerin taşımacılığını yapan okul otobüslerinin iyi denetlenmesi ve bozuk olan yollarımızın tekrardan onarımının sağlanmasıdır.”
“Taleplerimizle ilgili gereken kararlar alınana kadar gereken savunmayı eylemlerimizle tüm halka duyuracağız. Amacımız her yapılan eylemde sesimizi daha geniş bir kitleye duyurmak ve bunun sonucunda da artık biz gençlerin düşüncelerinin ciddiye alınmasını sağlamak.”
“Başka İlaydalar, Sudeler ölmesin diye veriyoruz bu mücadeleyi, baska canlar da gitmesin diye…”
“Bütçede olan paranın ne kadarının harcandığı ve alınan vergilerle neler yapıldığı bize açıklanmalıdır.”
“Sendika farklı saatleri savunuyor, hükümet farklı saatleri , yaşadığımız acı yetmezmiş gibi bir de saatlerimiz karıştı . Buna ek olarak kış saatine geçilmesinin yaşanacak bir çok kaosun önüne geçecektir diye düşünüyorum .”
“Belirli bir düzen olmalı. Kaçak taş ocakları denetlenmeli, bozuk yollar denetlenmeli ve saatlerimiz de eski haline (kış saatine) getirilmelidir. Yıllarca kullanılan ve bize en uygun saate göre düzenlenme yapılmalı ki bazı facialar önlensin. Biraz mantıklı düşünülmeli. Biz arap ülkesi değiliz ki onların saat birimini kullanalım.”
“Her şeyin farkında olan gençler olarak bir politik görüşümüz olduğuna ve olaylara farklı pencerelerden bakılabileceğimize inanıyorum. Fakat politika dışında bu olayın herhangi bir siyasi partinin tarafına çekilmesine ve insanlarında çekildiğini düşünmesine, biz gençlerin siyasete göre hareket ettiğimizi düşünmelerine kesinlikle karşıyım.”
Feride Nur Güneş – BEAL
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
İlk olarak şunu belirtmek isterim ki; 29 Kasım tarihinde Girne-Dağyolu’nda arkadaşlarımızın başına gelen ve ülkede yaşlı, genç demeden herkesi yasa boğan bu talihsiz trafik kazasının ardından biz öğrenciler olarak kazada ölen/yaralanan arkadaşlarımızın hakkını savunmamız, aynı zamanda kendi öz savunmamızı yapmamız şart olmuştur. Söz konusu içimizden koparılan canlar olunca ses çıkarmamamız beklenemez. Bizim yöneticilerden isteğimiz; saatlerimizde Avrupa saat sistemine uyulması, öğrencilerin taşımacılığını yapan okul otobüslerinin iyi denetlenmesi ve bozuk olan yollarımızın tekrardan onarımının sağlanmasıdır. Böylece biz öğrenciler okula gitmek için karanlıkta uyanmayacak, okula giderken güvenle yolculuk yaptığımızı bilecek ve yollarımızın bozukluğu yüzünden başka kazalara sebebiyet verilmeyecektir.
2- Toplum içerisinde yaşananların politik olmadığını söyleyen bir kesim var. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Biz öğrenciler olarak yapılan tüm eylemlerde kendi özgür irademizle bulunduğumuzu belirtmek isterim. Bizi eylem yapmaya iten hiçbir dış kuvvet yoktur. Yaptığımız eylemler politik mi değil mi tartışmasına gelirsek; yaptığımız eylemlere katılan öğrencilerin bir kısmı farklı görüşlere sahip insanlar olabilir. Buna saygımız sonsuz. Ama malesef eylemlere ne amaçla gidildiği bazı kişiler tarafından unutulmuş durumda. Dediğim gibi amacımız arkadaşlarımızın ve kendi haklarımızın savunulması, tek isteğimiz hakkın yerini bulmasıdır. Olayla ilgisi olmayan sloganlar atarak haklı davamızın haksız yöne çekilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
3-Eylemlere ne zamana kadar devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Taleplerimizle ilgili gereken kararlar alınana kadar gereken savunmayı eylemlerimizle tüm halka duyuracağız. Amacımız her yapılan eylemde sesimizi daha geniş bir kitleye duyurmak ve bunun sonucunda da artık biz gençlerin düşüncelerinin ciddiye alınmasını sağlamak.
4-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
Kesin bir bilgi verememekle birlikte, yaşanan olaydan sonra öğrencilerin neredeyse her bölgeden büyük bir duyarlılıkla yapılan eylemlere katılım gösterdiklerini söyleyebilirim. Bunu da söyleyebilmek bizi çok gururlandıran bişey aslında. Çünkü hakkımızı savunma yolunda yalnız olmadığımızı hatırlatıyor bize. Tek yürek olarak bu mücadelemize devam edeceğiz.
Aysan Taşkıranlar – BEAL
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
Öncelikle yaşanan bu olaydan kaynaklanan acımız çok büyük. Biz gençlerin hayatı durdurabileceğini herseyi yeniden yaratıp yenileyebileceğini zaten gösderdik ve değiştireceğimiz birçok şeyle birlikte yılmadan devam edeceğimiz bu mücadelenin sonunda yönetenlerden isteklerimiz; karanlıkta okula gitmemekle birlikte, yollarımızın daha güvenli olmasıdır. Başka İlaydalar, Sudeler ölmesin diye veriyoruz bu mücadeleyi, baska canlar da gitmesin diye…
2- Toplum içerisinde yaşananların politik olmadığını söyleyen bir kesim var. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Toplum içinde yaşanan bu olayların politikaya dönüştürüldüğü, acımızı kullanarak bunu ilerletenlerin olduğu düşüncesindeyim. Böylesine derin ve dinmeyecek, her zaman sizinle kalacak bir acının böylesine çirkin bir başlık altında anılması ve utanmadan devam edilmeye çalışılması kadar aciz ve çirkin birsey yok bence.
3-Eylemlere ne zamana kadar devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Eylemlerimize, mücadelemize isteklerimizin olmadığı her gün için devam etme taraftarıyız ve edeceğiz de. Çözümün olmadığı her gün için o kapıdayız.
4-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
Liselerin eylemlere katılım oranı fazla fakat daha da fazla olabileceği düşüncesindeyim.
TMK – Anonim
“Bütçede olan paranın ne kadarının harcandığı ve alınan vergilerle neler yapıldığı bize açıklanmalıdır.”
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
Liseli gençler olarak bu yola ihmallerden ötürü çıkıldı. Hepimiz daha güvenilir, sağlam yollar ve daha iyi hizmetler almak için vergi verirken malesef para ödeyip, hizmet alamamaktayız. Bizim sahip olduğumuz his öfkeden çok kazaların benliğimizde bıraktığı acı ve her gün zorlaşan hayat karşısında alınmayan önlemlerdir. Gerçek şu ki, trafikle ilgili yasal düzenlemeler yapılmasına rağmen bununların uygulanıp uygulanmadığını anlamak için denetim kurulu kurmak şarttır. Bütçede olan paranın ne kadarının harcandığı ve alınan vergilerle neler yapıldığı bize açıklanmalıdır. Ülkemizin eğitim, sağlık, hizmet ve diğer sektörlerde denetim uygulayacak yapılanmalar alacağımız hizmetin kalitesini artıracaktır. Yol ve yol ışıklandırılması üzerine yapılması gereken önemli hizmetler göz önünde bulundurularak en kısa zamanda harekete geçilmelidir. Başta siyasiler olmak üzere herkes ne yaptığının hesabını halka verebilmelidir. Yasadığımız durum içimizde öfkeye değil acıya ve üzüntüye sebep oldu ve bir daha yaşanmaması tek dileğimiz.
2- Eylemlere ne zamana kadar devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Öğrenciler olarak gönül isterdi ki hiç eylem yapmayalım içimizi yakan kazalar olmasın birilerini kaybetmeyelim. Ama malesef durum böyle değil. Biz öğrenciler eylemlere kendi tercihimiz ile gittik ve yollarin yapılması, ışıklandırılması ve diğer yasal haklarımızı almak için eylem yapıyoruz. Öğrencinin görevi okula gitmektir eylem yeri değil ancak malesef bu duruma geldik. Eylemimiz ne kadar sürer bilmiyoruz. İstediklerimiz yapılana kadar sürelebilir ama bizim ders yapmamız gereken yerde eyleme gitmemiz cidden birilerinin üzülmesi gereken, üzerinde düşünülmesi gereken bir olaydır.
3-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
Lise öğrencilerinin eyleme gösterdiği yüksek katılım duyarlılıklarının bir göstergesidir ve umut vericidir. Çoğu okuldan gençlerin büyük bir bölümü eyleme destek vermiştir. Ben hiçbir eylem ve benzeri olaya katılmam diye düşünen bir azınlık bulunsa da genel görüş bunun aksi yönündedir. Bütün okulların öğrencileri hep bir ağızdan haykırıyor “yollar yapılsın, yollar mezar olmasın” diye. Çünkü kayıp vermekten yorulduk. Her ölümle biraz daha umudumuz tükendi, canımız yandı. Artık yeter. Halk hizmete aç, öğrencilerin eğitimi eksikliklerle dolu, sağlıkta sorunlar diz boyu, yapılması gereken iş çok. Artık adım atma zamanıdır.
Anonim
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
Açık söylemek gerekirse bizim bu protestoları yapmamızın sebebi başta arkadaşımızın acı bir şekilde can vermesi , hastahanede yaşam savaşı veren arkadaşlarımız ve biz geride kalan tüm gençlerin ve büyüklerin yaşam hakkını korumak içindir. Çünkü aşikar olan şu ki yollarımız berbat. Üstünkörü bir şekilde tamir edildiği sanılıyor ama her yer yama şeklinde. Gerek şehir içi, gerekse şehir dışı yollarda durum böyle. Amacımız kaos yaratmak ya da halkımızı kışkırtmak degil. Tam aksine halkımızın haklarını savunmasını ve yaşananların hesabının verilmesini istediğimiz için bu denli protestolar söz konusu. Ama görüldüğü üzere hükümetimizin aldığı bu ani ve muhteşem kararla eğitim sistemi büyük bir karmaşaya maruz kaldı . Sendika farklı saatleri savunuyor, hükümet farklı saatleri , yaşadığımız acı yetmezmiş gibi bir de saatlerimiz karıştı . Buna ek olarak kış saatine geçilmesinin yaşanacak bir çok kaosun önüne geçecektir diye düşünüyorum .
2- Toplum içerisinde yaşananların politik olmadığını söyleyen bir kesim var. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Yaşanan bu olaylar kesinlikle ve kesinlikle politik değildir. Keza politik bir durum olsaydı bu iş yıkılamaz ve aşılamaz bir çığ olurdu. Biz acımızı en derin haliyle yaşamak ve ne kadar çok üzüldüğümüzü göstermek için toplanıyoruz. Toplandık ki daha fazla canlar yanmasın, başka ailelere de ateşler düşmesin. Başka İlaydalar, Sudeler aramızdan ayrılmasın. Çünkü ateş düştüğü yerleri yaktı alev aldı. Bir anne ve baba evlatsız , bir çocuk babasız, öksüz kaldı. Yaptığımız eylemler ne kadar da devlet binası önünde olsa da amacımızı, daha güçlü birlik ve sert bir şekilde duyurmak icin burayı seçtik. Aksi taktirde diğer kardeşlerimizin yurttaşlarımızın ebediyete intikal ettikleri gibi sessiz ve sedasız olacaktı. Bir annenin feryadının duyulmasını istedik. Babasız kalan bir çocuğun feryadından herkesin haberi olsun istedik. Tüm bu yaşananların göz ardı edilmemesi ve insanların ölümüne sebep olan tüm bu ihmalkarlıkların duzeltilmesi için çaba sarf edeceğiz.
3-Eylemlere ne zamana kadar devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Yaptığımız eylemlerin bir sonu olmayacak. Biz yaptığımız tüm eylemleri sesli ya da sessiz içimizde yaşayacağız. Yaşanılanlar kolay değil. Yaramızın üstünün kabuk bağlaması zaman alacak. Yaptığımız eylemler bir gün fiilen son bulsa da hep içimizde yaşayacağız.
4-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
Katılım elbette ki çok yüksek. Tepki gösterildiği ve gösterilmeye devam edileceği aşikar. Fakat alınan kararlar yapılan eylemlerimize yine yanıt olmadı. Ders zilinin yarım saat geç çalması, uzak ve civar kentlerden gelen arkadaşlarımız için çözüm olmadı. Aksine erken vakitte gelip ders zilinin çalmasını bekleyecekler. Önerim daha önce de belirttiğim gibi kış saati uygulanmasına geçilmesidir. Eğer bizler bu ülkede haklarımızın olduğunun bilincindeysek, yaptığımız eylemlerin dikkate alınması ve olumlu yönde yapılacak olan değişiklikler bir nebze de olsa yaramıza merhem olacaktır.
Berke Çevik – AML
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
Şu ana kadar gelen bütün hükümetlerin yaptıkları gibi kazanılan birikimleri başka gereksiz masraflar yerine yollarımıza kullanmaları bizim öncelikli talebimizdir. Belirli bir düzen olmalı. Kaçak taş ocakları denetlenmeli, bozuk yollar denetlenmeli ve saatlerimiz de eski haline (kış saatine) getirilmelidir. Yıllarca kullanılan ve bize en uygun saate göre düzenlenme yapılmalı ki bazı facialar önlensin. Biraz mantıklı düşünülmeli. Biz arap ülkesi değiliz ki onların saat birimini kullanalım.
2- Toplum içerisinde yaşananların politik olmadığını söyleyen bir kesim var. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Her ne kadar da politika sokulmamaya çalışılsa da araya siyasi politikalar da girebiliyor. Önemli olan biz gençlerin bu eylemlerde böyle şeye izin vermememiz.
3-Eylemlere ne zamana kadar devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Biz bu eylemlere amacımıza ulaşana kadar, var olan hedefimiz gerçekleşene kadar devame etmeyi istiyoruz.
4-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
Liselerde katılım oranı yüzde 80’leri bulurken malesef yüzde 15’lik gelen kısmın hiçbişeyden haberi yok. En acısıda bu.
Anonim
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
Öncelikle söylemek istediğimiz biz bu toplumsal öfkenin öncüsü olsak da sendikaların bizim amaçlarımız dışında hükümete ve yönetime karşı bizim desteklemediğimiz davranış ve eylemleri bulunmaktadır. Bizim yönetime ve hükümete karşı siyasi tavır ve kötü niyetli bir amacımız yoktur. Yöneticilerden talebimiz yollarımızın tamir edilmesi ve iyileştirilmesidir. Yıllardır ölüm yolu olarak bilinen ve arkadaslarımızın ölmesine neden olan Girne dağ yolunun ve buna benzer diğer yollarımızın en kısa zamanda ve düzgün bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Bir diğer sorun ise Lefkoşa’da okuyan ancak köylerden veya Lefkoşa dışından güneş bile doğmadan yola çıkan arkadaşlarımızın gittigi yollarda yol ışıklandırması bulunmaması sabah şoförlerin zorluk yaşamasına neden oluyor. Bu yüzden o yolların ışıklandırılması şartdır. Bir diğer sıkıntımız ise öğrencileri taşıyan otobüslerin eski ve bakımsız olması arkadaşlarımızın yaşadığı kazanın önemli faktörlerindendir. Bu yüzden otobüslerimizin yenilenmesi ve düzenli bakımının yapılmasını istiyoruz.
2- Toplum içerisinde yaşananların politik olmadığını söyleyen bir kesim var. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Bu konunun politik olduğunu düşünenler olsada bizim bu durum karşısındaki tutumumuz politik değildir. Bizim tek yapmak istediğimiz yaşanılan bu acıların tekrarlanmaması ve bu konuda farkındalık yaratmaktır.
3-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
Açıkcası sendikaların bizim eylemlerimizi saptırmaya ve farklı yöne çekmeye başlamasından önce yaptığımız eylemlere liseli kardeşlerimizden büyük oranda katılım oldu. Fakat sonrasında sendikaların eylemlerimize katılarak yaptıkları kötü hareketler sonucunda azalma olmuştur.
Elif Tilbe Yüce – 19 Mayıs Türk Maarif Koleji
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
Biz artık bunun gibi sebeplerden kaynaklı arkadaşlarımızı kaybetmekten gereğinden fazla sıkıldık. Bunca senedir gereğinden fazla kayıp verdik ve artık buna bir DUR! demenin vakti geldi. Ve bizde eğer bu yollar yapılmazsa ve saatlerimiz avrupa saatlerine alınmazsa biz bu eylemlere devam edeceğiz. Eğer hala inatla bizim isteklerimize karşı gelinecekse bizim devam edeceğimizi tekrar buradan belirterek 3 bakanın da (!) İSTİFA ETMESİNİ İSTİYORUZ!
2- Toplum içerisinde yaşananların politik olmadığını söyleyen bir kesim var. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Hayır. Kesinlikle katılmıyorum. Eğer hükümetimzi doğru düzgün altyapı kursaydı (örneğin; Kış vakti havanın arken kararmasından kaynaklı bir ışıklandırma, yolda kullanılan araçların belli bir saatte olması) zaten bunların olma olasılığı düşecekti. Söylemek istediğimin anlaşılacağını düşünüyorum. AYNI ZAMANDA BELİRTMEK İSTERİM Kİ BU DURUMU POLİTİKLEŞTİREN VE UZATAN HÜKÜMETİMİZDİR!
3-Eylemlere ne zamana kadar devam etmeyi düşünüyorsunuz?
İsteklerimiz yerine getirelene kadar. İnanın bize, biz bu zamana kadar yaptığımız bir şeyin arkasında duracak kadar büyüdük. Başladığımız şeyden VAZGEÇMEYECEĞİZ!
4-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
Herkes elinden geldiğince eylemlere destek olmaya çalışıyor. Zamanla bu oranın artacağını düşünüyorum
Maria Kanay – BEAL
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
Yönetenlerden talebimiz okul saatlerine düzen getirilmesi ve hergün gidip geldiğimiz yolların tamiratıdır.
2- Toplum içerisinde yaşananların politik olmadığını söyleyen bir kesim var. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Katılmıyorum fakat yaşananların %100 politik olduğunu da düşünmüyorum. Olayların yaşanmasına sebep olan etkenlerin bir kısmının politik olduğunu düşünüyorum.
3-Eylemlere ne zamana kadar devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Bakanlar istifa edene kadar.
4-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
En çok katılımın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nden olduğu dikkatimi çekti.
Güneş Arabul – LAGSL
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
Olması gerekenler olsun istiyoruz. Yollarımız düzelsin istiyoruz. Saatler düzeltilsin istiyoruz. Bizden korkmamalarını istiyoruz. Aslında sadece bizi anlamalarını istiyoruz fakat yönetim bizi anlamaktan ziyade anlarmış gibi yapıyor… Yapılan saat düzenlemesini de kabul etmeyişimiz bundan. Biz koyun değiliz devlet de çoban değil. Saatleri düzeltsinler artık. Bizim okulumuz genel olarak tam gün düzenleme bize pek bi sey saglamıyor yarım saat ne yazık ki etki etmiyor biz karanlıkta gitmek istemiyoruz diye bağırırken simdi hem karanlık da gidip hem karanlık da dönecegiz. Ülke içinde tabirinizle “toplumsal öfkeye öncülük” etmekten daha verimli şeyler yapabilecegimiz çağdayız. Ciddiye alınmak istiyoruz. Toplamak gerekirse iki talebimiz var, önce saatler düzeltilsin sonra yollar.
2- Toplum içerisinde yaşananların politik olmadığını söyleyen bir kesim var. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Politik bir görüş tabii ki değil. Evet devlete, politikaya, siyasete, siyasetcilere tepkiliyiz. Ama bir örgüte bağlı hareket etmiyoruz. Biz öğrenciyiz, olması gerekenleri istiyoruz.
3-Eylemlere ne zamana kadar devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Eylemler böyle giderse sözümüz istenildigi gibi degil gercekten olduğu gibi anlaşılana kadar devam edecek.
4-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
Liselerde, aslında aramızda görüs farkı olmasına rağmen istenilen sey aynı oldugu icin katılım oldukca yüksek.
Güneş Arabul – LAGSL
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
Olması gerekenler olsun istiyoruz. Yollarımız düzelsin istiyoruz. Saatler düzeltilsin istiyoruz. Bizden korkmamalarını istiyoruz.. Aslında sadece bizi anlamalarını istiyoruz, fakat yönetim bizi anlamaktan ziyade anlamıs gibi yapıyor… Yapılan saat düzenlemesini de kabul etmeyişimiz bundan. Biz koyun değiliz devlet de çoban değil. Saatleri düzeltsinler artık bizim okulumuz genel olarak tam gün düzenleme bize pek bi sey saglamıyor yarım saat ne yazık ki etki etmiyor biz karanlıkta gitmek istemiyoruz diye bağırırken simdi hem karanlık da gidip hem karanlık da dönecegiz. Ülke icinde tabirinizle “toplumsal öfkeye öncülük” etmekten daha verimli seyler yapabilecegimiz çağdayız. Ciddiye alınmak istiyoruz. Toplamak gerekirse iki talebimiz var, önce saatler düzeltilsin sonra yollar.
2- Toplum içerisinde yaşananların politik olmadığını söyleyen bir kesim var. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Politik bir görüş tabii ki değil. Evet devlete, politikaya, siyasete, siyasetcilere tepkiliyiz. Ama bir örgüte bağlı hareket etmiyoruz. Biz öğrenciyiz, olması gerekenleri istiyoruz.
3-Eylemlere ne zamana kadar devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Eylemler böyle giderse sözümüz istenildigi gibi degil gercekten olduğu gibi anlaşılana kadar devam edecek.
4-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
Liselerde, aslında aramızda görüs farkı olmasına rağmen istenilen sey aynı oldugu icin katılım oldukca yüksek.
Kardem Özdiken // LAGSL
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
Yönetenlerden talebim saatlerin dünyadaki saat dilimine geçmesi paraları boş yerlere harcamak yerine ciddi anlamda yollarımıza ulaşımımıza harcamaları, daha fazla ölümler olmaması için daha fazla yollarımız can almaması için yollarımızda bulunan ciddi sorunların kapatılması ve pürüzsüz ışıklı yollarımızın olması, ulaşım sağladığımız otobüslerimizin hepsinin yenilenmesini ve köy otobüsleri yerine modern ve daha kontrollü otobüslerin kullanılmasını talep ediyorum.
2- Toplum içerisinde yaşananların politik olmadığını söyleyen bir kesim var. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Aslında bu yaşanan olayda bu zamana kadar gelmiş gecmiş tüm politikacılarımızın hatası olduğunu düşünüyorum çünkü bu zamana kadar gelen politikacıların hiçbiri ne yolları önemsemiştir ne de bir günden bir güne halkın ne zorluklar ile öğrencilerin ne zorluk çekerek ulaşım sağladığını anladılar.
3-Eylemlere ne zamana kadar devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Eylemlere tüm bu sorunlar bitene kadar ve bakanımızın ciddi şekilde halkına saygı duyduğu zaman ve gerekli bir açıklama yapana kadar katılmayı düşünüyorum.
4-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
%90 olarak düşünüyorum
Sehan Şeyh – GMTMK
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
Yönetenlerden benim talebim para yemeyi bırakıp işe koyulmalarıdır. Ekonomik sebepler bahane edilerek yollar yapılmıyor. Ancak mercedes almaya ve kırılan başbakanlık kapısını 1 gün içerisinde yenilemeye para buluyorlar. Demek ki istenince para da çözüm de bulunuyor. Bu yüzden ben daha fazla canımız yanmadan yolların yapılmasını, karanlıkta okula gidilmemesini ve saatlerin avrupa saatine uydurulmasını istiyorum.
2- Toplum içerisinde yaşananların politik olmadığını söyleyen bir kesim var. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Evet katılıyorum. Bu yaşananlar kesinlikle politik değildir. Bu olayları politikaya çevirmek vicdansızlığa döner. Çünkü biz öğrenciler bu eylemleri vefat eden arkadaşlarımız için ve kendi haklarımızı savunmak için yapıyoruz. Politika ile hiçbir alakamız yoktur ve olmayacaktır. Biz sadece sistemin değişmesini ve daha fazla can yanmadan önlemler alınması için eylemler yapıyoruz.
3-Eylemlere ne zamana kadar devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Eylemlere sesimizi hükümete duyurana kadar , onlar bizi anlayana kadar devam edeceğiz. Ne zaman onlar bizi anlar ve yanlışlar düzeltilir biz o zaman durmayı planlıyoruz.Hakkımız olanı alana kadar asla vazgeçmeyeceğiz. Biz asla pes eden taraf olmayacağız. Biz değil onlar pes edecek ve bizler direne direne kazanacağız. Çünkü biz bilinçli bir gençliğiz, herşeyin farkındayız ve bizi asla susturamaycaklar.
4-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
Liselerde eylemlere katılım oranı iyi bir orandadır fakat beklenilenin altındadır. Çünkü malesef ki bazı arkadaşlarımız birşeylerin farkında değil. Evde oturarak veya sosyal medya üzerinden seslerini duyurabileceklerini sanıyorlar fakat bunlar yeterli değildir. Onların asıl seslerini duyuracakları yer eylemlerdir. Ancak çoğu arkadaşımız bana dokunmayan yılan bin yaşasın düşüncesinde olduğu için onları aramızda göremiyoruz.
Ardıç Taşçıoğlu-GMTMK
1- Yaşananların ardından özellikle siz lisesli gençlerin toplumsal öfkeye öncülük etmekte olduğunuzu gözlemliyoruz. Yönetenlerden talebiniz nedir?
Yönetenlerden talebimiz biz liseli gençlerin taleplerine kulak asmaları ve en kısa zamanda mantıklı kararlar alıp icraata geçmeleridir. Aksi takdirde ne biz liseliler ne de yanımızdaki büyük destekçilerimiz bu davadan vazgeçmeyecegiz ve bu ülke içinde gittikçe büyüyen bir kaosa yol açacak.
2- Toplum içerisinde yaşananların politik olmadığını söyleyen bir kesim var. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Doğruyu söylemek gerekirse bu olayın politikaya çekilebilir yani çok. Her şeyin farkında olan gençler olarak bir politik görüşümüz olduğuna ve olaylara farklı pencerelerden bakılabileceğimize inanıyorum. Fakat politika dışında bu olayın herhangi bir siyasi partinin tarafına çekilmesine ve insanlarında çekildiğini düşünmesine, biz gençlerin siyasete göre hareket ettiğimizi düşünmelerine kesinlikle karşıyım.
3-Eylemlere ne zamana kadar devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Haklı davamızın sonucu olarak mantıklı ve toplumun faydasına kararlar alınana kadar.
4-Liselerde eylemlere katılım oranı nedir?
%80.