Libya‘nın doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümetin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık el-Harraz, ülkenin doğusunu etkisi altına alan selde yalnızca Derne’de ölenlerin sayısının 5 bin 300 kişiye ulaştığını söyledi.
Libya’nın resmi haber ajansı LANA’nın haberine göre, Libya İçişleri Bakanlığı yetkilisi Muhammed Ebulmuşa da “Derne kentinde vefat edenlerin sayısı 5 bin 300’ü aştı. Felaket nedeniyle binlerce kişi kayıp” açıklamasını yaptı.
Reuters’e konuşan bir hastane yöneticisi, Derne’de yalnızca kendi çalıştığı hastanede bin 700 cesedin bulunduğunu, 500 kişinin ise şehrin başka bir bölgesinde defnedildiğini söyledi. Fırtına ve selin Derne’de sebep olduğu yıkım uydu görüntülerine de yansıdı.
Derne’nin sel felaketinden önce ve sonraki halini gösteren uydu görüntüleri şehrin merkezinden geçen kısmen dar su yolunun selden sonra çok daha geniş bir hâl aldığını ve sel sularının bölgede bulunan binaları yok ettiğini ortaya koyuyor. Şehrin başka bölgelerinden gelen uydu görüntüleri de sel sebebiyle kanalların taştığını ve buralardaki binaların da yıkıldığını gösteriyor.
LANA, Birleşmiş Milletler’in (BM) de acil durum ekiplerini göndereceğini de söyledi.
Orta Akdeniz’de etkili olan ve 10 Eylül’de Libya’nın doğusunu etkileyen “Daniel” fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sele neden olmuştu. Derne kentindeki iki barajın kuvvetli fırtınanın etkisiyle çökmesinin ardından kentin dörtte biri sular altında kaldı.
Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle önceki gün ülke genelinde üç günlük yas ilan etti.
Libya Başkanlık Konseyi de dost ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulundu. Libya’nın siyasi olarak parçalanmış yapısı arama-kurtarma çalışmalarını sekteye uğratıyor. Türkiye dahil uluslararası olarak tanınan Ulusal Birlik Hükümeti (GNU) batıdaki Trablus’ta bulunuyor. Derne’nin bulunduğu doğu bölgeleri ise Halife Hafter liderliğindeki Libya Milli Ordusu’nun (LNA) kontrolünde.
Kızılhaç Libya’daki sel felaketinde kayıp kişi sayısının 10 bine ulaştığını açıkladı.
Libya’nın doğu bölgelerindeki yağış miktarı son 40 yılın en yüksek seviyesinde.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan sele ilişkin paylaşım yaptı. Adhanom paylaşımında, Libya’da acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için yerel yetkililerle birlikte çalıştıklarını ve ülkeyi sağlık hizmetleri konusunda desteklemeye devam edeceklerini belirtti.
İklim değişikliği tetikliyor
Bilim insanları, oluşan bu kasırganın nedenini Akdeniz’in su sıcaklığının yükselmesine bağlıyor ve bunun sebebinin iklim değişikliği olduğunu belirtiyor. Böylesi kasırgaların Akdeniz’de pek rastlanmadığını bildiren uzmanlar, bu fırtınanın en fazla ‘Kategori 1 veya 2’ olabileceğini, okyanuslarda bu kategorilerin en yüksek olduğu Kategori 5’e kadar çıkabileceğini söylüyor.
Dünyadaki kasırgalar, oluşturdukları rüzgar hızına bağlı olarak kategorilendiriliyor ve Kategori 1-5 arasında sınıflandırılıyor.
Islak ve nemli hava kasırgaları besliyor. Kasırgaların şiddetinin ve sıklığının artmasındaki bir diğer etken de sıcak deniz suyu. İklim bilimciler, son yıllarda Akdeniz’in 3°C ısındığı uyarısında bulunuyor. Deniz sularının ısınması da kasırgaları yoğunlaştırıp ortaya çıkan rüzgarları hızlandırıyor.
“Akdeniz’de oluşan kasırgaların en yoğun olduğu dönem, Akdeniz’in güney sularının en sıcak olduğu eylül ayının sonundan yıl sonuna kadar olan dönemdir” diyen bilim insanları, Atlantik ve Pasifik bölgelerindeki kasırgalarda en az 27°C su sıcaklığının ideal olduğunu ancak Akdeniz’deki kasırgaların daha soğuk sularda oluşabildiğini vurguluyor. Meteorologlar ise Akdeniz’deki su sıcaklığının halihazırda yaklaşık 28°C olduğunu belirtiyor.