Hindistan pasaportu, Schengen vizesi ve Birleşik Krallık daimi ikametgahı olan bir kişi, Kıbrıs’ın kuzeyine geçmek için gittiği Derinya barikatında herhangi bir açıklama yapılmadan girişine izin verilmediğini söyledi. Aynı kişi iki gün önce Lefkoşa’dan kuzeye geçebildiğini belirtti.
Sosyal medya platformu Reddit’te paylaştığı uzun bir yazıda kimliğini açıklamayan gezgin, Kıbrıs’ın kuzeyinde Mağusa’yı ziyaret etmeyi planladığını, ancak Derinya barikatına vardığında Kıbrıs’ın kuzeyine girişine izin verilmedi. “Aynen böyle. Sebep yok, başka soru yok,” diye yazan Hindistan vatandaşı şahıs, sadece iki gün önce Lefkoşa’daki barikattan kuzeye başarılı bir şekilde giriş yaptıkları için bu durumun kendisini şaşırttığını ekledi.
Brugiamalayi adını kullanan Reddit kullanıcısı, yaşadıkları çileyi internette paylaşırken, “Seyahat her zaman sorunsuz geçmez, ancak düzgün bir açıklama yapılmadan girişime izin verilmemesini hiç beklemiyordum,” diye yazdı. “Birkaç gün önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Mağusa’yı ziyaret etmeyi planlıyordum. Kıbrıs’ın güneyinden yola çıktım ve Derinya sınır kapısına ulaştım. Fakat sınır görevlisi Hindistan pasaportuma şöyle bir baktı ve şöyle dedi: Hindistan pasaportu sahiplerinin geçisine izin verilmiyor” dedi.
Yolcu, kendisinin girişine izin verilmezken, ona eşlik eden iki Avrupalı yolcunun “sorunsuz bir şekilde” geçtiğini söyledi. “Kafam karışmıştı çünkü sadece iki gün önce Lefkoşa sınır kapısından sorunsuz bir şekilde giriş yapmıştım. Bundan bahsettiğimde memur bana bağırdı: ‘Umurumda değil. Bu yeni bir kural; kurallar artık değişti’ dedi.”
Konuya açıklık getirmek isteyen kişi, kktc büyükelçiliğine özellikle Hindistan pasaportu sahiplerine yönelik kurallara hakkında e-posta gönderdiğini söyledi. “Verdikleri yanıt işleri daha da kafa karıştırıcı hale getirdi: ‘Suriye, Nijerya veya Ermenistan pasaportu sahipleri dışında, KKTC’ye seyahat etmeden önce vize alma zorunluluğu bulunmadığını lütfen unutmayın,’ diye yazdı.
“Dürüst olmak gerekirse, tüm yaşadıklarım bana adaletsizlik hissettirdi. Sebebi ne olursa olsun, bu şekilde dışlanmak kötü bir his,” diye paylaşımına devam eden söz konusu kişi, ayrıca, Google’da aynı deneyimi anlatan başka bir gezgin daha bulduğunu belirtti.