Çiğse Dedeoğlu
2019’un son günlerinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs toplamda 10 milyon 824 bin 258 vakaya ulaştı. Worldometer sayfasından elde edilen verilere göre bu sayının 6 milyon 45 bin 268’ini iyileşen ve dosyası kapatılan vakalar oluşturuyor. Şu andaki aktif vaka sayısı ise 4 milyon 259 bin 677.
213 ülke ve 2 yolcu gemisinin bulunduğu sıralamada ilk sırada 2 milyon 780 bin 152 ile Amerika Birleşik Devletleri bulunurken, ABD’yi 1 milyon 453 bin 369 ile Brezilya ve 661 bin 907 ile Rusya izliyor.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki koronavirüs kaynaklı vaka sayısı tek başına küresel çaptaki toplam vaka sayısının yarısını oluşturduğu gözlemlenirken, her gün binlerce vakanın çıktığı ABD’de, son 24 saat içinde 130 bin 798 kişi, koronavirüsten hayatını kaybetti. Günlük yeni vaka sayısında azalma görülen Birleşik Krallık ise 313 bin 483 vaka sayısıyla 5’inci sırada bulunuyor. Birleşik Krallık’ta hayatını kaybedenlerin sayısı ise 43 bin 906.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nde toplam vaka sayısı 999
Worldometer’den alınan bilgilere göre dünya genelinde 132’nci sırada bulunan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde son 24 saatte herhangi bir vaka bildirilmezken, toplam vaka sayısı 999’a, koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı ise 19’a ulaştı. Hastanelerde tedavisi devam edenlerin sayısı ise 147 olarak açıklandı.
Türkiye riskli ülke ilan edilmişti
Bir ara listenin en üst sıralarında olan Türkiye, 201 bin 98 vakayla 13’üncü sıraya kadar geriledi. Bugüne kadar 175 bin 422 kişi virüsü atlatırken, son 24 saatte 1,192 yeni vaka çıktı ve 5 bin 150 kişi ise koronavirüse bağlı gelişen semptomlarla hayatını kaybetti. Türkiye, vaka sayısına göre ölüm oranı düşük bir ülke olsa da günlük olarak tespit edilen yüksek vaka sayısı ile birçok ülke ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından riskli ülke ilan edilmişti.
Dünya genelinde, ülkeler bazında koronavirüs oranları çok korkutucu olarak görünse de uzmanlar, koronavirüs kaynaklı ölüm oranlarını %1- %5 arasında değerlendirirken, herhangi bir tıbbi sorunu olmayan insanların ölüm oranlarını ise sadece %0.7 olarak açıkladı.
Peki ölüm oranı bu kadar düşükken, neden bu kadar korkuyoruz ?
Geçtiğimiz son 4 ayda, ‘gelişmiş’ ülkelerin sağlık sistemlerinin bile koronavirüsle mücadele kapsamında yetersiz kaldığına şahit olmaktayız. Birçok ülke aciliyeti olmadığı sürece hastalarına hastaneye gelmemeleri için çağrıda bulundu. Yeni ve bulaşıcılığı yüksek bir virüs karşısında hastanelerin, sağlık personelinin ve ekipmanlarının yetersiz kalması normal kabul edilebilirken, Kıbrıs’ın kuzeyinde, 4 aylık bir süreç sonunda hala pandemi ile mücadele için adım atılmadığı göz önüne alınırsa, virüsün daha yıkıcı etkileri olacağı öngörülebilir bir durumdur.
Pandemik hastalıkların özelliklerinden biri ‘küresel’ olmaları yani dünyanın her köşesine yayılabilmesidir. Diğer bir deyişle kktc’nin bu virüsle yüzleşmekten kaçması imkansız durumdadır. Halkın asıl korkusu ise burada başlıyor. Mevcut sağlık sistemimiz, koronavirüsle mücadele için yeterli olacak mı? Gerekli önlemler alınmadan virüsün adaya gelmesine izin vermek, hem koronavirüs hastalarının, hem de kaynakların yetersiz gelmeye başlamasıyla diğer hastaların da hayatını tehlikeye atmaktır.