Koronavirüs salgını sebebiyle karantinaya alınan Çin’in Vuhan şehrinde, yapımı sadece 10 gün süren hastanede ilk hastaların tedavisine başlandı.
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında ölü sayısı Pazartesi günü itibarıyla 521’e ulaştı.
Yerel medya, Huoshenshan adı verilen sağlık merkezine sabah saatlerinde ilk hastaların alındığını belirtirken, bu kişilerin kimlik bilgileri ve durumları konusunda herhangi bir bilgi paylaşılmadı.
Bin 500 yatak kapasiteli, 60 bin metrekarelik hastanede toplamda bin 400 doktor ve hemşire görev alacak. Söz konusu personelin SARS virüsü ve diğer bulaşıcı hastalıklar konusunda deneyimli olduğu belirtildi.
Vuhan’ın merkezine inşa edilen hastanede, enfekte olan hastaların tek başlarına kalabilmesi için özel yalıtımlı odaların olduğu, 30 yoğun bakım ünitesinin bulunduğu açıklandı.
Hastanede yapılan çift kabinli sistemle sağlık personelinin odalara girmeden hastalarla iletişim kurup, ilaç ve gıda desteği yapılabileceği, özel video bağlantı sistemiyle de Pekin’deki PLA Genel Hastanesi’ndeki personelle iletişim kurulacağı bildirildi.
Şangay merkezli The Paper Gazetesi, Çinli bir teknoloji şirketinin bağışta bulunduğu sağlık robotlarıyla da hastanede ilaç ve test örneklerinin insansız taşınabileceğini yazdı.
Şinhua Haber Ajansı 11 milyon nüfuslu Vuhan’da kurulan Huoshenshan Hastanesi’nin 7 bin marangoz, tesisatçı, elektrikçi ve diğer inşaat işçisinin katılımıyla yapıldığını belirtti. İşçiler 3 farklı vardiyayla 24 saat aralıksız çalışırken, özel maske ve kıyafetler giyerek virüse karşı önlem aldı.
SARS virüsünün ülkede baş göstermesiyle birlikte 2003 yılında Çin’in başkenti Pekin’de inşa edilen Xiaotangshan Hastanesi’nde ise kullanılma ihtimaline binaen tadilat yapıldığı aktarıldı.
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında ölü sayısı Pazartesi günü itibarıyla 521’e ulaştı. Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, “17 bin 335 kişide koronavirüs sebebi şüphesi bulunuyor. Hastanelerden taburcu olanların sayısı ise 21 bin 558” dedi.
2002-2003 yıllarında yaşanan SARS salgınında Çin’de toplam 349 kişi ölmüştü. SARS dünya genelinde ise 800’ün üzerinde kişinin ölümüne neden olmuştu.
En az 24 ülkeye yayılan salgın nedeniyle Rusya, Nepal ve Moğolistan, Çin ile kara sınırını geçişlere kapattı.
Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan yazılı açıklamaya göre virüsün bulaştığı hastalardan 2 bin 296’sının durumu ağır.
Karantinalar 50 milyon insanı etkiliyor
Öte yandan merkezi hükümet, virüsle mücadele kapsamında 800 kilometre doğudaki Wenzhou şehrinde de yollar barikatlarla kapatıldı. İnsanlara evlerinden çıkmamaları çağrısı yapıldı.
Çin genelinde 50 milyon insanın, karantina önlemleri kapsamında kısıtlı bir yaşam içinde tutulduğu değerlendiriliyor.
Hong Kong üniversitesinden uzmanlara göre ise vaka sayısı resmi açıklamaların çok üzerinde olabilir.
Aynı uzmanlar, Vuhan kentinde salgından etkilenenlerin sayısının 75 binden fazla olabileceğini savunuyor.
ABD ve Avustralya yakın zaman içinde Çin’e seyahat etmiş olan yabancı ülke vatandaşlarının ülkelerine girişini engelleyeceğini duyurdu.
Güney Kore, seyahat engelini, Hubei eyaletine gitmiş olanlarla sınırladı.
Çok sayıda ülke Hubei eyaletindeki vatandaşlarını tahliye ediyor ve karantina işlemleri uyguluyor.
euronews/bbc/ajanslar