Kolombiya’da devlet ile FARC gerillaları arasındaki barış anlaşmasına halkın değişik kesimlerinden destek gelmeye devam ediyor.
ANF’nin haberine göre 52 yıllık savaştan zarar gören mağdur aileleri tarafından düzenlenen bir basın konferansında, Ekim ayında reddedilen anlaşmanın hayata geçirilmesi talebi vurgulandı.
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile ordu arasındaki savaşta mağdur olan aileler adına yapılan açıklamaya Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri’nin Kolombiya’daki özel temsilcisi Todd Howland da katıldı.
Başkent Bogota’da düzenlenen konferansta konuşan Pacipaz adlı siyahi ve yerli halkları temsil eden derneğin temsilcisi Yuli Palacios, barış anlaşmasının ‘en iyi anlaşma olmasa da’ daha iyi bir yaşam için ‘en iyi seçenek’ olduğunun altını çizdi.
Konferansa ülkenin değişik bölgelerinden katılan birçok temsilci de, hükümet ile FARC arasında yeniden müzakere edilen barış anlaşmasının hayata geçirilmesinin önemine dikkat çektiler.
Küba’nın başkenti Havana’da 4 yıl boyunca müzakere edildikten sonra 26 Eylül’de resmen imzalanan barış anlaşması 2 Ekim’deki düşük katılımlı referandumda küçük bir farkla reddedilmişti. Anlaşmanın FARC gerillalarına ‘çok fazla tavizler verdiğini’ savunan eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe öncülüğündeki ‘hayır’ kampanyasının başarılı gelmesi nedeniyle anlaşma yeniden müzakere edildi.
Anlaşmanın yeni şekli geçtiğimiz Cumartesi günü kamuoyuna duyurulmuştu. Ancak yeni bir referandum yerine anlaşmanın Kongre’de onaylanması planlanıyor.
1964 yılında FARC ile Kolombiya ordusu arasında yaşanan çatışmalarda 260 bin kişi yaşamını yitirirken, 45 bin kişi de kaybolmuştu. Savaş nedeniyle 7 milyon kişi de yerlerinden edilmişti.