AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ve Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile dün Atina’da yaptığı görüşmenin ardından değerlendirmelerde bulunarak basının sorularını yanıtladı.
Andros Kiprianu’nun değerlendirmesi şöyle:
Bilindiği gibi, Yunanistan’a giderek, orada önce Yunanistan Dışişleri Bakanı ile görüştük ve daha sonra da Yunanistan Dışişleri Bakanıyla birlikte Yunanistan Başbakanı ile görüştük.
Yunanistan Başbakanı ile gerçekleştirdiğimiz ve yaklaşık iki saat süren görüşmeden duyduğumuz tam memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Özlü ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik ve Kıbrıs sorununun bütün yanları ve elbette ki ağırlıklı olarak görüşmelerde geri kalan konular hakkında görüş ve düşünce alışverişinde bulunma olanağımızın olduğu görüşündeyim.
Kıbrıs sorununa mümkün olan en kısa sürede çözüm bulunmasına yönelik çabalara Yunan hükümetinin desteği bir kez daha tekrar onaylandı.
Bu anda daha önemli olanın diyaloğun tekrar başlaması olduğu konusunda hemfikir olduk ve bizim görüşümüze göre bunun mümkün olan en kısa sürede olması gerekiyor. Yani diyaloğun kaldığı yerden devam etmesi gerekiyor. Büyük bir konu olan garantiler konusunun görüşüleceği bir uluslararası konferansa gitmemiz için, sorunun iç yanının bütün meselelerinde anlaşma menziline ulaşabilmemiz yönünde çaba ortaya koyulması gerekiyor. Bu uluslararası konferans, başarısızlığa değil, başarıya ulaşması olasılıklarının daha çok olmasını sağlamak için hazırlanmalıdır. Önümüzdeki dönemde Sayın Çipras bu yönde girişimlerde bulunacak.
Yunanistan Başbakanı ve Yunanistan Dışişleri Bakanı ile gerçekleştirdiğimiz buluşmadan duyduğumuz tam memnuniyetimizi bir kez daha tekrar etmek ve Kıbrıs sorununun çözümü çabalarında sürdürdükleri ilkeli tez ve tutarlı tutum için kendilerine teşekkür etmek istiyorum.
SORULAR
Sorunun iç yanının bütün meselelerinde iki tarafın anlaşma menziline ulaşabilmeleri gerektiğini söylediniz. Bu, dönüşümlü başkanlık konusunu da içeriyor …
Sorunun iç yanını ilgilendiren konular. Toprak konusu da, yürütme erki meseleleri de. Bizim görüşümüze göre, bu meselelerde anlaşma menziline ulaşılmalı.
Yunanistan hükümeti şimdi diyaloğun tekrar başlaması olanağının var olduğu görüşünde mi?
Anlayacağınız üzere, Yunanistan hükümeti adına konuşmakta bir zorluğum var. Şöyle söyleyeyim. Başka seçeneğimiz yok. Diyaloğun tekrar başlamasının yolunun bulunması gerekiyor, elbette ilkesel meselelerde ödünler olmaksızın. Sürecin, Kıbrıs sorununun çözümünü hedefleyen görüşmelerin özünün aleyhine olmaması gerekiyor.
Sayın Kocias radyoda bazı açıklamalarda bulundu, toprak başlığını görüşmek için Yunanistan’ın İsviçre’ye gitmeyi reddettiğini söyledi. Yaptığınız temaslar ve edindiğiniz bilgilendirme çerçevesinde, Yunanistan’a ve Türkiye’ye yönelik olarak böyle bir konunun getirildiği size söylendi mi?
Onların adına konuşamam. Sizden ricam, bu tür soruların Sayın Kocia’ya sormanız.
Non paper hakkında size bir bilgilendirme yapılıp yapılmadığını söylemek ister misiniz?
Her şey hakkında tartıştık. Görüşmemiz iki saat sürdü, anlayacağınız üzere, her şey hakkında tartıştık. Ama onların adına konuşamam.
Bugün çok şey söyleniyor, yazılıyor, Kocias konusu, her hangi bir problem olduğu ortaya koyuldu mu?
Sayın Kocias’la bizim her hangi bir problemimiz yok, hiçbir zaman da yoktu. Hatırlıyorsunuz, 18 Kasım Cuma günü, Temsilciler Meclisi’nin Genel Kurul toplantısında bazı partiler Sayın Kocias tarafından yapılan bazı beyanları kullanmaya çalıştılar, Meclis kürsüsünden onlara yanıt vermiştim. Yunanistan hükümetinin görüşünün bu olmadığını söylemiştim; Yunanistan Başbakanı ve Yunanistan Dışişleri Bakanı ile tekrar tekrar görüşmüş olduğum için bunu biliyorum. Mont Peleran’da görüşmelerin devam ettiği iki günde, ikinci aşamada, hem Yunanistan Başbakanı ile, hem de Yunanistan Dışişleri Bakanı ile pek çok kez iletişim içerisinde oldum. Yunanistan hükümetinin görüşü bu denilen değil.