Kıbrıs’ta yeni bir siyasal oluşumunun kurulduğu açıklandı.
İsmini Kıbrıs Rum lehçesindeki Türkçe’de “korkusuz” anlamına gelen ve Yunanca “afova”dan türeyen “afoa”dan alan oluşum geniş bir radikal alanın siyasal oluşumu olarak kendini tanımladı.
Tam adı “Afoa Toplumsal Mücadele” olan örgüt özerklik, feminizm, ekoloji ve antikapitalizm temelinde çalışacağı vurgulanan açıklamasında, göçmenlerin, engellilerin ve LGBTQAI+ toplumundan bireylerin hakları; çevrenin korunması; toplumların barış içinde bir arada yaşaması; feminizm; detnosentrizm ve dini beyin yıkamadan uzak kapsayıcı eğitim konularının öncelikli olduğu belirtildi.
Açıklamanın tamamı:
“Afoa toplumsal mücadele”, Kıbrıs’taki geniş bir radikal alanın siyasi bir oluşumudur.
Adımızı ve kimliğimizi tanımlayan kavramlar olan Özerklik, Feminizm, Ekoloji ve Anti-Kapitalizm temelinde çalışarak, toplumu siyasal kırılma yoluyla daha da Sol’a taşıyabilecek, Tabandan ve Soldan siyasi örgütlenme ve katılım yapıları yaratarak daha insancıl ve adil bir toplum tahayyül etmek ve inşa etmek için temelleri atmak istiyoruz.
Örgüt, sosyal ve çevresel adalet, ataerkinin ortadan kaldırılması ve doğaya ve insanlara karşı her türlü ayrımcılığın ve sömürünün ortadan kaldırılması için mücadele eden daha geniş küresel ve yerel hareketlerin bir parçasıdır.
Dayanışmaya, toplumsal yapıların güçlendirilmesine ve öz-örgütlenmesine ve bireylerin kendilerini ilgilendiren konulara doğrudan dahil olmasına dayalı, kamusal alanda başka bir siyasi katılım modeli önermek istiyoruz.
Ağlar ve ortaklıklar yoluyla, Kıbrıs’ta, tabandan ve soldan, işçilerin çıkarlarını öne çıkaran kapsamlı bir toplumsal değişim için bir teklif formüle etmeye çalışıyoruz; göçmenlerin, engellilerin ve LGBTQAI+ toplumundan bireylerin hakları; çevrenin korunması; toplumların barış içinde bir arada yaşaması; feminizm; diğer konuların yanı sıra etnosentrizm ve dini beyin yıkamadan uzak kapsayıcı eğitim.
“Afoa” örgütü çeşitli ve disiplinler arasıdır ve yatay yapılar temelinde çalışır. Yukarıda belirtilen ortak hedefleri paylaşan ve kolektif ve koordineli eylem ihtiyacını anlayan, farklı ideolojik geçmişlere sahip insanları içerir. Güçleri birleştirmenin ve hem taban düzeyinde hem de potansiyel olarak kurumsal bir mevcudiyet yoluyla sosyal etki yaratabilecek geniş, ilerici bir sosyal cephe olarak hareket etmenin gerekli ve uygulanabilir olduğuna inanıyoruz.