İki toplumlu platform, KIBRISLILARIN SESİ bir araya gelerek adadaki mevcut durumu değerlendirdi.
Kıbrıslıların Sesi’nden yapılan açıklamada “tüm Kıbrıslılar ve komşu halklar için bir paradigma oluşturmak adına Kıbrıs sorununun BM kararları çerçevesinde müzakere yoluyla çözülmesi ve barışçıl bir geleceği güvence altına almak için İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon görüşünün yaygınlaşması ve toplumlararası görüşmeleri canlı tutmak için mücadele etmeye kararlıdır” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamanın tamamı:
1. Kıbrıs, Kıbrıslılar ve “anavatanlar”
Muhafazakâr yönetimler adanın her iki kesiminde de bölücü bir ruha sahiptir, Kıbrıslı Rumlar Atina’ya, Kıbrıslı Türkler Ankara’ya yönelirken, halk arasında ise karşılıklı anlayış, barış için işbirliği ve ortak hareket etme arzusu önemli ölçüde hakimdir. Anketlere göre Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin önemli bir çoğunluğu adanın bölünmesinden yana olan ve halklar arasında düşmanlık besleyen muhafazakar çevreler ve neo-Nazizm zihniyetindeki aşırı sağ unsurlarla kendilerini özdeşleştirememektedir.
Çözümün büyük ölçüde bize bağlı olduğunu anlamanın zamanı gelmiştir. Bunu başarmak için ise ülkemizin Kıbrıs, merkezinin de Lefkoşa olduğunu idrak etmek zorundayız. Bağımsız bir ülke olarak Kıbrıs, hem Yunanistan hem de Türkiye ile dosthane ilişkilere sahip olmalı, ancak onlara bağlı olmamalı veya onlar tarafından kontrol edilmemelidir.
2. Yaklaşan seçimler ışığında Türkiye’deki gelişmeler
Türkiye’de yaklaşan seçimler adayı özellikle Kuzey Kıbrıstaki yönetimin Türk dış politikası kapsamında Doğu Akdeniz’deki iddiaları nedeniyle adayı etkileyecektir. Mevcut siyasi dengelere göre Erdoğan’ın seçim zaferi pek mümkün görünmese de halen olasıdır. Türkiye’deki herhangi bir yeni hükümet tarafından Kıbrıs konusundaki genel politikanın önemli ölçüde değişmesi beklenmemekle birlikte, Kuzey Kıbrıs üzerindeki sosyal etki kesinlikle positif yönde değişim gösterecektir. Kıbrıs’ta endemik bir fenomen olan yolsuzluk olaylarında, diğer merkezlerle paralel faaliyet gösteren Türkiye’deki devlet yolsuzlukları Türkiye’de seçimlerin kazananına bağlı olarak el değiştirecektir.
3. Son seçimlerin güneydeki siyasi etkisi
Güneyde yapılan son cumhurbaşkanlığı seçimleri, Kıbrıs Rum siyasetinde yeni bir döneme damgasını vurdu. Yeni hükümet; Christodoulides’e destek veren güçleri; yani kiliseyi, “merkez” partileri ve aşırı sağcı milliyetçileri destekleyen seçim güçlerinin, milliyetçi etkisine maruz kalan, çoğunlukla siyasi olmayan yöneticilerden oluşuyor. Halk arasındaki ideolojik akım ise; esas olarak seçim sonucundan ve sosyal medya kullanımı, liderlik krizi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partilerin sistematik yönlendmeleri gibi parametrelerden etkilenerek halen gelişmektedir.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve buna bağlı olarak Rusya ile Batı arasındaki yönetim savaşından kaynaklanan daha geniş jeopolitik gelişmeler ve Türkiye ile Yunanistan arasında son dönemde yaşanan deprem siyasetinin de etkisi kaçınılmaz olarak Kıbrıs sorununun önemini alt sıralara düşürecektir. Kıbrıslılar olarak, geleceğimizi ele almamız ve birbirimizi anlayarak ve destekleyerek barış ve uzlaşmayı hedefleyen ortak iki toplumlu işbirliği programları düzenlememiz gerektiğini anlamalı, ülkemizin kendi devlet yapımız olan İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon altında birleşmesi için ortak bir mücadele üstlenmeliyiz.
4. Geçiş noktalarının açılması
Kuzeye ve kuzeyden geçiş “Kapıları”, toplumların sosyal ve ekonomik yaşamları açısından çok önemlidir. İnsanların sıklıkla bir araya gelmeleri karşılıklı güven oluşmasına, Kıbrıs’ta müzakere yoluyla çözüm bulunmasına yönelik engellerin ortadan kalkmasına ve gelecekte birleşik bir ülkede uyumun sağlanmasına yardımcı olur. “Geçiş kapıları” yerine sınır hattının tamamen yıkılmasını tercih ediyor olmamıza rağmen, şimdilik bu geçiş noktalarına katlanmayı kabul ediyoruz. Ancak geçiş noktalarının yetersiz olması ve bürokratik engeller nedeni ile yayaların ve/veya taşıtların geçişleri son derece zaman alıcıdır.
Kıbrıslıların Sesi olarak, her iki tarafın yetkililerini bir araya gelmeye ve Kıbrıs vatandaşlarının kendi ülkeleri içinde geçişleri kullanmasını kolaylaştırabilecek düzenlemelerin yapılması için uzlaşmaya çağırıyoruz. İzleme otomasyonu ile birlikte daha fazla geçiş noktasının açılması kolayca oluşabilir. Özellikle Mağusa Kapısı geçişinin açılması artık olgunlaşmıştır ve daha fazla geciktirilemez. Lefkoşa’nın her iki belediye başkanına, zaten vaad edilen bu sorunun başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için birlikte çalışmaları konusunda yardımcı olmaya kararlıyız.
5. İleriye dönük
Kıbrıs’ta herhangi bir anlaşmasının herhangi bir uluslararası kuruluş tarafından “hediye edilmeyeceği” artık çok nettir. Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti, müzakere edilmiş bir çözüm için siyasi ortamı geliştirmek adına aşağıdakiler ve benzeri bekleyen sorunlara olumlu çözüm önerileri sunacak girişimlerde bulunmalıdır:
• Karma evliliklerde doğan Kıbrıslı Türk çocukları için vatandaşlık,
• Çevresel ve yenilenebilir enerji projelerinde işbirliği,
• Yeşil Hat düzenlemelerini revize ederek daha yakın ekonomik bağlar geliştirmek,
• Sağlık hizmetleri konusunda ortaklıklarının kurulması,
• Eğitim sistemini iki toplumlu bir devletin ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlemek,
• Güvenlik, siyasi eşitlik, dönüşümlü başkanlık ve toprak sorunu gibi müzakerelerde öne çıkan konuların ele alınması.
Kıbrıslıların Sesi, tüm Kıbrıslılar ve komşu halklar için bir paradigma oluşturmak adına Kıbrıs sorununun BM kararları çerçevesinde müzakere yoluyla çözülmesi ve barışçıl bir geleceği güvence altına almak için İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon görüşünün yaygınlaşması ve toplumlararası görüşmeleri canlı tutmak için mücadele etmeye kararlıdır..