Kıbrıs Cumhuriyeti’nin geçtiğimiz hafta İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’ne sunduğu bilimsel raporun ardından Kıbrıs’ın kuzeyindeki idarenin de hazırlandığı söylenen rapor, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Akıncı’ya verildi. Akıncı, raporun bilimsellikten uzak bir şekilde hazırlandığını kamuyouna duyurmuş, Sağlık Bakanı Ali Pilli ise, Akıncı’nın sözlerini “üzücü” olarak nitelemişti.
Kıbrıslıtürk idaresinin Akıncı’ya yolladığı rapor dün öğle saatlerinde YENİDÜZEN tarafından kamuoyunun bilgisine getirilmiş, 2.5 sayfa olarak hazırlanan Covidi19 rapor 10 Mart’tan bu yana görülen salgına ilişkin ‘verileri’ içeriyor.
GazeddaKıbrıs, Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyindeki iki raporu karşılaştırarak, 2.5 sayfalık Kıbrıslıtürk raporunda olmayan verileri okuyucuları için değerlendirdi.
Tek kişilik dev çalışma
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hazırladığı rapor toplam 29 kişilik bilimsel araştırma yapan bir ekip tarafından hazırlandı. Kıbrıs’ın kuzeyindeki raporda ise bu rakam 1 olarak görülüyor. Genel olarak özensiz bir şekilde hazırlandığı gözlemlenen raporla ilgili kaç kişinin görev yaptığı hakkında bir bilgi verilmezken, çalışmanın en altında Sağlık Bakanı Müsteşarı Ali Çaygür’ün imzası bulunuyor.
Herhangi bir tablo yok
Bilimsel herhangi bir veri incelenirken, tabloların önemi yadsınamaz. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 24 sayfalık raporunda 19 adet tablo bulunurken, bu sayı Kıbrıs’ın kuzeyindeki raporda ise 0.
Salgın hattı
Kıbrıs’ın kuzeyindeki idare, hazırladığı raporda bilimsel bir veri sunmadığı için, garip bilgiler sundu. Bunlardan bir tanesi 1102 Salgın Hattı… Raporda, 1102 hattının salgın süresince çok önemli bir ihtiyacı giderdiği iddia edilirken, son vakanın ardından bu hattın işlevini yavaşça bitirdiği söylenmektedir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nde hazırlanan bilimsel raporda böyle bir bilgi tabii ki bulunmamaktadır.
Yaş dağılımı da yok
Kıbrıs’ın kuzeyinde hazırlanan raporda, her bilimsel raporun en temel özelliklerinden olan demografik bilgileri görmek mümkün değil… Raporda, 108 hastanın 62’sinin kadın, 46’sının erkek olduğu belirtilirken, hastaların risk faktörleri hakkında kabaca bir bilgi yazıldı.
Öte yandan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde hazırlanan raporda, hastalığın cinsiyete ve yaşa göre dağılımı tablolar halinde düzenlenirken, hastalığa yakalanan kişilerin gösterdiği klinik bulgularla ilgili de detaylı bilgilendirme yapıldı.
Bölgelere göre dağılım yerine otel isimleri
Kıbrıs’ın kuzeyinde hazırlanan raporda bir başka gariplik ise, bölgesel dağılımın yapıldığı bölümde otel isimlerine göre yer verilmiş olması… Raporda, hastaların %35’inin otelerden (yazım hatası ile birlikte) olduğu belirtilen raporda, hastalıktan dolayı hayatını kaybeden insanlar ise 6’da 4 olarak verilmiştir.
Öte yandan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde hazırlanan raporda, bölgesel dağılım dikkatli bir şekilde tablo ile hazırlanırken, ölüm rakamları ile ilgili detaylı bilgi ve tablo da hazırlandı. Hastalığın ülkedeki ölüm oranı, hangi bölgeden kaç kişinin öldüğü gibi bilgilerin de detaylı olarak sunulduğu gözlemlenmektedir.
Hızlı test sevdası
Kıbrıs’ın kuzeyindeki idare tarafından hazırlanan raporda, hızlı testlere önem verildiği de gözlemlenmektedir. Sunulan raporda toplam 8 bin 500 PCR testi yapıldığı belirtilirken, 25 bin hızlı test yapıldığı belirtildi.
Raporda dikkat çeken bir başka gariplik ise, 25 bin hızlı testin 550’sinin pozitif sonuç verdiği ancak bunların neredeyse hiçbirinin ileri tetkiklerde pozitifle sonuçlanmamasıdır.
Öte yandan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde hazırlanan raporda hızlı test yapıldığına dair herhangi bir ibare bulunmamaktadır.
Raporda Sağlık Bakanlığı övgüsü
Kıbrıs’ın kuzeyinde hazırlanan rapor, Sağlık Bakanlığı’nı övmeyi de es geçmedi. Raporda, ventilatör sayısının arttırılması, test kapasitesinin arttırılması gibi bilgiler de bulunuyor…
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin raporunda bulunan veriler
Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından hazırlanan raporda şu veriler bulunuyor:
1- Özet
2- Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki Epidemiyolojik Gözlem Raporu
3- Vakaların demografik dağılımı
4- Klinik bulgular
5- Sağlık çalışanlarının dağılımı
6- Ölüm raporu
7- Hastaların hastaneye yatma ve yoğun bakım ihtiyacı duyması raporu
8- İyileşen hasta raporu
9- Seçilen diğer ülkelerle karşılaştırma
Kıbrıslıtürk idaresinin raporunda bulunan veriler
1- PCR testleri
2- Hızlı Antikor testleri
3- Ateş Poliklinikleri
4- 1102 Salgın Hattı
5- Temaslı takibi
6- Karantinalar
7- Hastaların özellikleri
8- Test Kapasitesi
9- Yoğun Bakım kapasitesi
10- Sınırlardaki uygulamalar
Kıbrıslıtürk idaresinin sunduğu raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız >>>
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sunduğu raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız >>>