Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, bugün yayımlanan ve 2 Şubat 2021 tarihine kadar olan koronavirüsü istatistiklerinin yer aldığı “Ulusal Salgın Raporu”’na göre, Kıbrıs’ın güneyinde koronavirüsün yayılmasının önemli ölçüde kontrol altına alındı gibi görünmesine rağmen toplumda hala bulaşma olduğunu, sağlık sisteminin üzerindeki yükün devam ettiğinin altını çizdi.
Bakanlık, PCR ve antijen hızlı testler dikkate alındığında genel nüfustaki olumlu vaka oranının aşağı doğru bir eğim gösterdiğini, antijen hızlı testleriyle ilgili olarak haftalık olumlu vaka oranının %1’in altında olduğunu, ancak hasta sayısında az bir düşüş oluğundan, yoğun bakım birimleri dâhil Sağlık Sistemi üzerindeki yükün devam ettiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı, 8 Şubat’ta ekonominin daha fazla sektörünün yeniden açılacak olması nedeniyle vatandaşların sağlık protokollerini takip etmeleri gerektiğini, yeni vakaların ortaya çıkmasının ve hastanede tedavilerin önlenmesi için daha fazla test yapılacağını duyurdu.
Öte yandan Kıbrıs’ın güneyinde bugün 133 yeni vaka kaydedilirken, iki kişi de hayatını kaybetti.
Raporun ayrıntıları
“Ulusal Salgın Raporu”‘na göre Kıbrıs’ın güneyinde 2 Şubat 2021’e kadar toplam 30.933 COVID-19 vakası teşhis edildi; COVID-19’dan 204 kişi hayatını kaybetti. Vaka ölüm riski ise %0,7 olarak saplandı.
Son 14 günde (20 Ocak – 02 Şubat, 2021), 1625 vaka tespit edildi. Ortalama vaka yaşı, %51,1’i kadın, %48,9’u erkek olmak üzere 39 oldu.
20 Ocak 2021’e kadar teşhis edilen 1625 vakanın % 51,1’i kadın, %48,9’u erkek olarak açıklandı. Yaş gruplarına göre vaka durumu 281 bebek ve çocuk ve ergen olmak üzere 0-19 yaş (%17,3), 1043 yetişkin 20-59 yaş (%64,2), 396 kişi 60 yaş ve üzeri (%18,5) ve bir vaka (%0,1) yaşı tespit edilemedi. Teşhis edilen bütün vakaların ortalama yaşı son 14 günde 39 olarak saptandı.
Son 14 gün içerisinde belirlenen vakaların 732’sinin (%45,1) Limasol bölgesinden, 459’unun (%28,3) in Lefkoşa bölgesinden, 244’ünün (%15) Larnaka’dan, 85’inin (%5,2) Mağusa’dan, 72’sinin (%4,4) Baf’tan ve 33’ünün (%2) ya Britanya üslerinden, ya yurt dışından gelen ve Kıbrıs’ta yaşayan veya bilgisi bulunmayanlardan olduğu belirtildi.
Koronavirüsten ölenlerin 137’si (%67.2) erkek 67’si (%32.8) kadın olarak açıklandı.
Kıbrıs Cumhuriyeti AB ülkeleri arasında en fazla CoVID-19 testi yapan ikinci ülke
Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan basın açıklamasında, Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) son verilerine göre, Kıbrıs 100.000 vatandaşla, COVID testinde (hem PCR hem hızlı test) ikinci sırada bulunuyor. Veriler 31 Ocak 2021’nden önceki 14 günü kapsıyor.
Sağlık Bakanlığı, pandeminin başlamasından bu yana epidemiyolojik durumu izleme bakımından test sayısının artmasının önemli bir araç olduğuna işaret etti.
Bakanlık, artan testlerin, toplu alanlar olan bakım evleri, mülteci merkezleri gibi kapalı alanlarda yapılığını, pandeminin başlamasından buyana 1 buçuk milyondan fazla test yapıldığını açıkladı.
Sağlık Bakanlığı, tedbirlerin gevşetilmesi çerçevesinde işlerine dönen bütün çalışanlara hızlı testler yapıldığını, çalışanların her hafta test yaptırmaları gerektiğini kaydetti.
Bakanlık ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü WHO ve Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC), uygulamadaki diğer tedbirlerle birlikte testlerin hastalığın yayılmasından korunmada yardımcı olacağını tavsiye ettiğini hatırlattı.
Uzmanlar kararsız ve endişeli
Kıbrıs’ın güneyindeki epidemiyoloji uzmanlarının, öğrencilerin okullara, çalışanların ise işlerine geri dönmesi durumunda, mutasyona uğramasına bağlı olarak virüsün yayılması endişesi taşıdığı belirtildi.
Politis gazetesi, epidemiyoloji uzmanlarının, tedbirlerin çoğunun 15 Şubat tarihinde kaldırılması gerektiği veya bir iki hafta daha uzatılması konusunda belirsizlik yaşadığını yazdı. Habere göre, uzmanlar, öğrencilerin sıralara, çalışanların ise işlerine dönmesiyle birlikte vaka sayısında artış bekliyor.
Sağlık Bakanı Konstantinos Yoannu, hastalığın olası artışın kontrol altına alınmasında en büyük silahın hızlı testler olacağını söyledi. Yoannu, son 4 gün içerisinde 110 bin adet hızlı testin yapıldığını ve bu testlerle 279 pozitif vakanın belirlendiğini ifade etti.
Öğrencilere hızlı test talebi
Öte yandan Alithia gazetesi, eğitim sendikası OELMEK’in, Eğitim Bakanlığı’na bir mektup göndererek, sadece eğitimcilere değil, öğrencilere de hızlı test yaptırılmasını talep ettiğini yazdı.
‘Ölenler gömülemiyor’
Haravgi gazetesi ise, AKEL Milletvekili Yorgos Yeorgiu’nun, Covid-19 nedeniyle ölen kişilerin gömülmesinde de zorlukların yaşandığına dikkat çektiğini yazdı.
Habere göre, Yeorgiu, ölenler için mahkemeden alınan otopsi kararına karşın adli tabiplerin otopsi yapmayı ret etmesi neticesinde, hayatını kaybeden kişilerin 3 haftaya kadar uzayabilen bir süre defin için bekletildiğini söyledi.
kaynak: kha-rik-tak