Kıbrıs Cumhuriyeti İnsan Hakları Komiseri Maria Stylianou Lottides Cuma günü yaptığı açıklamada, yasa ve yönetmeliklerin varlığına rağmen, yabancı yemek dağıtım çalışanlarına yönelik ırkçı saldırıların artmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.
Cyprus Mail’in haberine göre Lottides yaptığı açıklamada, büyüyen sorunla mücadele etmek üzere Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) tarafından yapılan tavsiyelerin uygulanması çağrısında bulundu.
Geçtiğimiz yıl boyunca, başta Limasol ve Lefkoşa bölgelerinde olmak üzere, yabancı dağıtım çalışanlarına yönelik bir dizi saldırı rapor edildi.
Bu olayların büyük çoğunluğu son iki ay içerisinde Limasol’da meydana gelirken, birçoğu ırkçı önyargılarla motive edildi. Polise göre, bu olaylardan bazıları, çıkarılan tutuklama emirleri ve mahkemelerde açılan ceza davaları ile çözüldü.
Ancak Lottides, bu tür saldırıların tekrarlanmasının, özellikle de bu olayların ciddiyeti göz önünde bulundurulduğunda, daha fazla önlem alınmasını gerektirdiğini vurguladı.
Lottides, ofisinin 2022 yılında da benzer olayları kınadığını ve o dönemde bir açıklama yayınladığını hatırlattı. Ancak saldırıların artmaya devam etmesi üzerine Lottides, konuya bir kez daha dikkat çekmek için yeni bir açıklama yayınlamayı gerekli görerek, bu saldırıların temel insan haklarının açık bir ihlali olduğunu vurguladı.
Açıklamada, Lottides’in ofisinin amacının olayların polis tarafından nasıl soruşturulduğunu ya da ele alındığını değerlendirmek değil, bu konuların öncelikli olarak ele alınmasının önemini vurgulamak olduğu belirtildi.
“Mesele sadece suç teşkil eden eylemlerle ilgili değil, aynı zamanda mağdurların haysiyet ve haklarının korunmasıyla da ilgilidir. Irkçı ya da yabancı düşmanı saiklere dayalı saldırılar, demokratik toplumların merkezinde yer alan eşitlik ve ayrımcılık yasağı değerlerinin altını oymaktadır” denildi.
“Bu saldırılar, mağdurların temel insan onurunun ihlali anlamına geliyor ve hiçbir düzeyde hoş görülmemesi gereken nefret suçları olarak değerlendiriliyor.”
Lottides ayrıca mevcut yasal ve kurumsal çerçevenin bu suçların ciddiyetini kabul ettiğini vurguladı.
“Irkçı motivasyonla işlenen suçların kategorize edilmesi, bu suçların niteliğinin kınanması yönünde atılmış önemli bir adımdır. Ancak yasal çerçeveye rağmen ırkçı motivasyonla işlenen suçların artmaya devam etmesinden endişe duyulmaktadır.”
Açıklamada, ECRI’nin 2022 yılında Kıbrıs’a yaptığı bir ziyaret sırasında nefret suçları ve nefret söyleminin izlenmesi için kapsamlı bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu tespit ettiğine ve benzer suçlarla ilgili daha katı ceza mevzuatı tavsiye ettiğine dikkat çekildi.
Açıklamada, “Amaç, mağdurların haklarını tanımaları ve gerektiğinde yasal işlem başlatmalarıdır” denildi.
Lottides ayrıca ofisinin Kıbrıs Polis Akademisi’nde ırkçı ya da yabancı düşmanı motifler içeren olayların tespiti ve ele alınmasına odaklanan polis eğitimlerine katıldığını da sözlerine ekledi.
“Soruşturmalar sırasında bu tür motiflerin farkına varılması çok önemlidir, zira benzer vakaların doğru bir şekilde ele alınması için bu çok önemlidir.”
Sonuç olarak, açıklamada tüm ilgili makamlara 2022 ECRI raporunda yer alan tavsiyeleri, özellikle de yasal çerçevenin sıkılaştırılmasına yönelik olanları uygulamaları çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, “Mevcut mevzuat ırkçı motivasyonla işlenen suçları caydırmada etkili görünmüyor ve bu nedenle daha sıkı önlemler alınması gerekiyor” denildi.
Lottides açıklamasını Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Eğitim Bakanlığı’na da göndererek kendi yetkileri dahilinde gerekli adımları atmaları çağrısında bulundu.