Kıbrıs Cumhuriyeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail’in eli kanlı Başbakanı Netanyahu hakkında çıkardığı tutuklama kararının bağlayıcı olduğu görüşünde.
Bir hükümet kaynağı Cuma günü Reuters’e yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından çıkarılan tutuklama kararlarını prensipte bağlayıcı olarak gördüğünü söyledi.
UUluslararası Ceza Mahkemesi Perşembe günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail’in eski savunma bakanı ve Filistinli militan grup Hamas’ın lideri hakkında insanlığa karşı suç işledikleri iddiasıyla tutuklama emri çıkarmıştı.
UCM, Netanyahu ve Gallant’ın İsrail’in Gazze şeridindeki askeri harekatı sırasında insani yardımı kısıtlayarak, sivilleri hedef alarak savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediklerine inanmak için “makul gerekçeler” olduğunu açıkladı.
“Karar üzerinde çalışılıyor ve bu konuda bir yorumumuz yok. Prensip olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararlarına hem saygı duyulur hem de bağlayıcıdır,” diyen hükümet kaynağı isminin açıklanmasını istemedi.
Borell: AB ülkeleri için bağlayıcı
AB’nin dışişleri şefi Josep Borrell Perşembe günü X’te yaptığı bir paylaşımda tutuklama kararlarının tüm AB üye ülkeleri için bağlayıcı olduğunu söyledi.
“Bu kararlar Roma Statüsüne taraf olan tüm devletler için bağlayıcıdır ve buna tüm AB Üye Devletleri de dahildir” dedi.
Borrell, Cuma ve Cumartesi günleri İsrailli ve Filistinli sivil toplum örgütleriyle görüşmek üzere Kıbrıs’ta bulunuyor.
Macaristan Başbakanı Orban, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı
Macaristan Başbakanı Viktor Orban Cuma günü yaptığı açıklamada Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkarılan tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı.
Macar lider, Macaristan’ın da üyesi olduğu mahkemeye meydan okumakla kalmayacağını, Netanyahu’ya Budapeşte’ye gelmesi için davetiye göndereceğini de sözlerine ekledi.
Diğer ülkeler UCM’yi takip ediyor
İtalya, İrlanda, İsveç, Hollanda ve Fransa mahkemenin kararına saygı duyacaklarının ve Netanyahu’nun ülkelerinden birine seyahat etmesi halinde tutuklayabileceklerinin sinyalini verdiler.
İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto perşembe günü yaptığı açıklamada Netanyahu ve Gallant’ı Hamas’la kıyaslamanın “yanlış” olduğunu ancak ikilinin İtalya’ya gelmeleri halinde “onları tutuklamak zorunda kalacaklarını” söyledi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı Gallant ya da Netanyahu’nun tutuklanıp tutuklanmayacağı konusunda bir açıklama yapmaktan kaçındı ancak “UCM’nin tüzüğü doğrultusunda” hareket edeceklerini ifade etti.
İrlanda Başbakanı Simon Harris, tutuklama kararları için “son derece önemli bir adım” ifadelerini kullanırken, ülkesinin de UCM’nin rolüne saygı duyacağını sözlerine ekledi.
Avusturya Dışişleri Bakanlığı ise yakalama kararlarının “gülünç” olduğunu, ancak Netanyahu ve Gallant’ın Avusturya’ya seyahat etmeleri halinde tutuklamaları yapmak zorunda kalacağını beyan etti.
Biden ve İsrail tutuklama kararlarını kınadı
Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesi UCM’yi kuran Roma Statüsü’nü imzalayarak taraf olmuştur, ancak ABD ve İsrail taraf değildir.
ABD Başkanı Joe Biden, UCM’nin Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama emri çıkarma kararını “çirkin” olarak nitelendirerek kınadı.
Biden “İsrail ile Hamas arasında hiçbir denklik olmadığını” söyledi ve mahkemeyi İsrailli siyasetçileri Deif ile karşılaştırdığı için kınadı.
ABD lideri, “İsrail’in güvenliğine yönelik tehditlere karşı her zaman İsrail’in yanında olacağız” diye ekledi.
Netanyahu ise perşembe günü yaptığı açıklamada tutuklama kararlarını “antisemitik” olarak nitelendirdi.