Gazeddakıbrıs Özel
Kıbrıs müzakerelerinin sondan bir önceki aşaması ve sorunun çözümünde önemli bir dönemeç olarak belirtilen görüşmeler dizisi yarın İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında başlayacak.
İki liderin daha önce açıkladığı gibi bugüne kadar elde edilen ilerlemelerin yanında var olan ayrılıkların giderilmesi ve özlü konularda ilerleme sağlanması amacıyla Kıbrıs sorunuyla ilgili bütün başlıkların konuşulmasına geçileceği ümit edilen aşamanın yapılacağı yer olan Mont Pelerin ilginç tarihçesiyle dikkat çekiyor.
MONT PELERİN
Mont Pelerin İsviçre’nin batısındaki Cenevre gölü kıyısında küçük bir kasaba. Kıbrıs müzakerelerinin dönüm noktası ayağının yapılacağı bu kasaba ilginç bir şekilde küresel kapitalizm ve yeni dünya fikrinin ortaya atıldığı yer olarak karşımıza çıkıyor.
MONT PELERİN TOPLULUĞU
Adını bu küçük kasabadan almış ve dünyanın neo-liberal sistemini kurgulayan ‘Mont Pelerin Topluluğu’ ilk toplantısını burada yapmış ve yeni dünya düzeni bu kasabada oluşturulmuş.
1947’de ekonomist Von Hayek tarafından bir çok ülkeden ekonomist, toplum bilimci ve filozofun çağırılmasıyla başlatılan think-tank grubu zaman içerisinde küresel liberal ekonomik sistemi oluşturan ve yön veren küresel bir ağa dönüşmüş .
Mont Pelerin Topluluğu’nun ayrıca ABD eski başkanı Ronald Reagan, İngiltere eski başbakanı Margeret Thatcher ve Şili’ye serbest piyasa ekonomisini getiren diktatör Pinochet’nin ekonomik politikalarında önemli rolü olduğu kayıtlara geçilmiş. Marksist ekonomiyi bir tehlike olarak gören topluluğun, Pinochet dönemindeki yıllık toplantısını Marksist lider Salvador Allende’ye darbenin planlandığı otelde yapması da başka bir ayrıntı.
İsviçre’nin bu küçük kasabası, zamanla küresel neoliberal politikalar çerçevesinde ülkelerin karar alma mekanizmalarına sızan, farklı ülkelerdeki kamuoyu ve siyasal hareketlenmeleri etkileyen bir grubun merkezi olmuş.
Dünya siyaseti ve ekonomisinde önemli bir rol oynadığı kabul edilen bu küçük kasabanın Kıbrıs’ın geleceğine nasıl bir yol çizeceği ise merak konusu.