Haber Merkezi
Kıbrıs Cumhuriyeti kısa bir süre önce vatandaşlık koşullarında önemli değişiklikler yaparak dil ve tarih-kültür testlerini vatandaşlığa kabul için zorunluluk haline getirdi.
Ancak bazı testlerin ayrıntılarının hala netleştirilmesi gerektiğinden, şu anda yeni vatandaşlık başvuruları işleme alınmıyor.
Aralık ayında kabul edilen değişiklikten sonra yeni yasaya göre, Kıbrıs vatandaşlığı için başvuran kişilerin artık başvuru durumuna bağlı olarak, B1 ve A2 seviyesinde Yunanca dil bilgisine sahip olduklarını göstermeleri gerekecek.
Resmi Gazete’ye göre, Kıbrıs vatandaşlığı için başvuruda bulunan bir kişi, Avrupa Konseyi Ortak Dil Referans Çerçevesinde belirtilen B1 seviyesinde yeterli Yunanca bilgisine sahip olması koşuluyla vatandaşlığa alınabilecek.
Buna ek olarak, değiştirilen yasanın yeni bir hükmüne göre, bazı başvuru sahiplerinin – yine başvuru durumuna bağlı olarak – “Cumhuriyet’in çağdaş siyasi ve sosyal gerçekliğinin temel unsurları hakkında yeterli bilgi” sahip olduklarını ıspatlamaları gerekcek; bu da vatandaşlık başvurusunun kabul edilebilmesi için bir tarih ve kültür testinden geçmenin de zorunlu olacağı anlamına gelmektedir.
Testlerin değerlendirilmesi İçişleri, Eğitim ve Adalet bakanlıklarının temsilcilerinden oluşan geçici bir komitenin sorumluluğunda olacak.
Ayrıca, yüksek vasıflı yabancı işçiler, daha önceki yasada istenen yedi yılın aksine, dört ve beş yıl gibi daha kısa bir süre Kıbrıs’ta ikamet etmeleri halinde artık Kıbrıs vatandaşlığı alabilecekler.
Avrupa Komisyonu’na göre yüksek vasıflı işçiler “ileri düzeyde teknik, akademik ve kişilerarası becerilere sahip bireyler” olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, uygun yüksek vasıflı işçilerin üniversite diploması gibi ileri mesleki niteliklere sahip olmaları ve AB ortalamasını aşan bir maaşla en az bir yıllık bir iş sözleşmesi veya bağlayıcı bir iş teklifi almaları gerekmektedir.
Değiştirilen yasaya göre yüksek vasıflı işçiler, ülkede beş yıl çalışmışlarsa B1 seviyesinde (orta düzeyde bilgi) ya da dört yıl çalışmışlarsa A2 seviyesinde (temel bilgi) Yunanca dil sınavını geçmeleri halinde vatandaşlık başvurusunda bulunabilecekler. Yasaya göre, yüksek vasıflı işçiler başvurularında tarih/kültür testlerine tabii tutulmayacak.
Yasanın uygunmasında sorunlar yaşandı
Yasada yapılan değişikliğin ardından, yeni kuralların uygulanmasında gecikmeler yaşandı ve birçok vatandaş adayı belirsizlik içinde kaldı.
İçişleri Bakanlığı sözcüsüne göre, yeni gerekliliklerin önemli bir bileşeni olan tarih testleri, bu görev için atanan bir komite tarafından halen inceleniyor.
Cyprus Mail’e konuşan sözcü, “Bu, yasa değişikliğinin parlamentodan geçmesine ve onaylanmasına rağmen henüz uygulamaya konulmadığı anlamına geliyor” dedi.
Tarih/kültür testleriyle ilgili nihai karar beklenirken, Muhaceret Dairesi yasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından Kıbrıs vatandaşlığı talep eden kişilerin yeni başvurularını kabul etmeyi durdurdu.
George K. Konstantinou Hukuk Bürosu avukatlarından Marios Konstantinou, “Yasa geçti, vatandaşlığa kabulle ilgili değişiklik resmi olarak Cumhuriyet Resmi Gazetesi’nde yayınlandı. Ancak, testlerin ayrıntıları hala çözülmeye çalışıldığı için, Muhaceret şimdilik yeni vatandaşlık başvurusu almıyor” dedi.
Mavi Kart
Bakanlar Kurulu yeni vatandaşlık yasasına paralel olarak geçtiğimiz Ocak ayında Avrupa Mavi Kart programının Kıbrıs’ta uygulanmasına yönelik bir yasayı da onaylamıştı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin yeşil kartının muadili olarak lanse edilen program, üçüncü ülkelerden yüksek vasıflı işçilerin AB’ye taşınmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Avrupa Komisyonu’na göre Mavi Kart, daha yüksek vasıflı personelin AB’ye çekilmesi ve AB ülkelerinin işgücü piyasasına erişimlerinin yanı sıra AB içinde dolaşımlarının kolaylaştırılması için önemli bir araç olacak.
İçişleri Bakanı Konstantinos Ioannou konuyla ilgili “önerilen değişiklikler, AB dışındaki ülkelerden gelen yüksek vasıflı işçilerin giriş ve ikametleri için daha esnek bir çerçeve benimsemeyi amaçlamaktadır. Yüksek vasıflı çalışanları AB’ye çekmek için daha esnek kabul koşulları, gelişmiş haklar ve birlik içinde dolaşım ve çalışmanın kolaylaştırılması dahil olmak üzere daha esnek kurallar getiriliyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.
AB’nin Mavi Kart uygulaması 27 üye ülkeden 25’inde uygulanırken Danimarka ve İrlanda Cumhuriyeti bu uygulamadan çıkmayı tercih etmişti.