Dünyanın birçok bölgesinde yaşanan aşırı sıcaklar yangınlara neden olurken, bazı bölgelerde de kuraklık ve açlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Orta Asya’da yaşanan sıcak dalgası da Kazakistan’daki yaşamı olumsuz etkiledi.
ntv’nin aktardığına göre, ülkede yağışsız geçen kış ve ilkbahar aylarının ardından haziran ayı itibarıyla artan sıcaklıklar nedeniyle büyük bir kuraklık meydana geldi. Özellikle ülkenin güneybatısında yer alan Mangışlak Yarımadası’nı etkisi altına alan sıcak dalgası sonucu bölgedeki zaten yetersiz olan su ve yiyecek rezervleri iyice tükendi.
Kazakistan’ın hayvan yemi ithalatını yasaklamasıyla birlikte su ve yiyecek rezervinin de azalmasıyla bölgedeki hayvanlar da hayatını kaybetmeye başladı.
Özellikle atlar, inekler ve koyunlar açlık ve susuzluk nedeniyle yaşamını yitirirken bölgedeki çiftçiler kuraklık nedeniyle hayvanların otlayacağı herhangi bir yer kalmadığını aktardı.
Mangışlak yetkilileri ise bölgede toplam binden fazla at, sığır ve koyunun öldüğünü belirtirken, bölgeye arpa yardımı yapılacağını bildirdi.
Hazar Denizi sığlaşıyor
Eyalet başkenti Aktau‘da bulunan çevre bilimci Orynbasar Togzhanov, yükselen küresel sıcaklıklara ek olarak, Mangışlak’ı çevreleyen Hazar Denizi‘nin de sığlaşması nedeniyle kuraklığa daha duyarlı hale geldiğini söyledi.
Togzhanov, “Gelgit var ama deniz son 100 yıldır eski seviyesine ulaşamadı” dedi.
Sıcaklık her 10 yılda 0.3 derece artıyor
Devlet hava tahmincisi Kazgidromet‘in iklim çalışmaları başkanı Svetlana Dolgikh da, Kazakistan’daki ortalama sıcaklıkların her on yılda 0,3 santigrat derece arttığını söyledi.