Kıbrıslırum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerin çökmediğini, hiç bir tarafın müzakerelerin sona erdiğinden söz etmediğini ve gelecek haftalar içinde atılması gereken adımların atılacağını belirtti.
Kıbrıs`ın Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanlığı`nı (Kasım 2016 – Mayıs 2017) devralması nedeniyle Lefkoşa`da gerçekleştirilen (AKPA) Daimi Komitesi toplantısında Avrupa Konseyi Parlamentlerler Asamblesi (AKPA) milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs müzakerelerinin çökmediğini söyledi.
Yabancı milletvekilleri Kasulidis`e Kıbrıs sorunuyla ilgili bir dizi sorular sordular.
Kasulidis, Mont Pelerin’da yaşananlar üzerine kısa bir bilgi vererek Kıbrıs`taki iki taraf ve üç garantör ülke arasında çok taraflı bir görüşme için tarih belirlenmesine olanak bulamadıklarını kaydetti.
Kasulidis, geriye açık başlıklar kalırsa, çok taraflı bir görüşmeye geçmenin yanlış olacağını, çünkü bunun tüm konuların Kıbrıslılara ait olduğunu inkar etme anlamına geleceğini söyledi.
Kasuldis, “Bu başlıkların, dış başlık olan güvenlik konusuyla ile birlikte ilerletilmesi, bizim değil, Türkiye`nin istediği bir şeydir” dedi.
Bu gelişme, o güne kadar başarılı olan bir yolun önünde engel oluşturduğunu söyleyen Kasuldis, müzakerelerin çökmediğini, hiç bir tarafın müzakerelerin sona erdiğinden söz etmediğini ve gelecek haftalar içinde atılması gereken adımların atılacağını belirtti.
Kasulidis, var olan zorlukların, çok taraflı görüşmenin toprak konusuna bağlanmasına çalışılmaktan kaynaklandığını, bunun doğru bir şey olmadığını, çünkü çok taraflı bir görüşmeye ilerlemeden önce, Kıbrıslıların kendi aralarında iç konularda bir anlaşmaya varmaları gerektiğini dile getirdi.
Güvenlik konusunda her iki tarafında kendilerini güvencede hissetmeleri gerektiğini belirten Kasulidis, Türkiye`nin tek taraflı müdahale hakkının devam etmesi durumunda, Kıbrıslı Türklerin kendilerini %100 güvende hissedeceklerini ama Kıbrıslı Rumların da %100 güvensizlik duyacaklarının altını çizdi.
Kasuldis, her iki tarafın da uzlaşma için hazırlıklı olmaları gerektiğini, Kıbrıs`ın en nihayet, tamamen bağımsız ve egemen bir devlet olması amacıyla Rum tarafının belli bir süre daha beklemeye hazır olduğunu dile getirerek “bunu tartışarak uzlaşmacı bir çözüm bulabiliriz” dedi.
Çok taraflı görüşmelerde bulunduklarında, garantör güçlerin rolünün, güvenlik ve garantörler başlıklarını tartışmak ve sadece birisi tarafından devam edilmesi istenen Antlaşmanın geleceği konusunda karar vermek olduğunu söyledi.
Kasulidis, Türkiye`nin şu an garantilerin devamı konusunda ısrar ettiğini, Yunanistan`ın geri çekildiğini açıkladığını, Britanya`nın ise sadece iki tarafın taleplerine yanıt vereceğini ve garantör güç olarak katılımlarını gelecekte fesh etme konusunu inceleyeceklerini açıkladığını belirtti.
Kasulidis, her iki tarafın da ilk kez bu kadar ilerlediklerini ve yönetim, AB, ekonomi ve mülkiyet konuları maddelerinin de %90 oranında kapatıldığını söyledi.
NATO konusundaki bir soruya Kasulidis, hükümetin, Barış Ortaklık üyeliğine katılmak istediğini ancak Türkiye`nin kabul etmemesi nedeniyle bunun gerçekleşemediğini hatırlattı.
KHA