Dünya Emekçi Kadınlar günü yaklaşırken, Kıbrıs’ın kuzeyinde kadına yönelik şiddet olaylarında şiddetin görünürlüğü artmakla birlikte, herhangi bir azalma yaşanmıyor.
Sosyal Hizmetler
2018 yılında Sosyal Hizmetler Dairesi ALO 183 ihbar hattına toplam 28 kadın şiddet şikayeti ile başvurdu. Ocak 2019’da ise ALO 183’e başvuran kadın sayısı 4 oldu.
Kadın Sığınma Evi
Kadın Sığınma Evi’nde ise şu anda 5 kadın ve 5 çocuk var. Açıldığı son iki yılda ise toplam 66 kadın ve 59 çocuk Sığınma Evi’nden geçti.
Sığınma Evi’ne sadece 2019’da toplam 23 başvuru oldu. 23 kişinin hepsi sığınma evini alınamazken, söz konusu kişilere hukuki destek, iş, ev ve psikolojik destek verildi.
Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi
Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi’ne ise kurulduğu 26 Kasım tarihinden Aralık sonuna kadar 103 kadın şiddet sebebiyle ihbarda bulundu.
Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi’ne Ocak ayında 76, Şubat ayında 72 şikayet ulaştı. 2019 yılında erkek şiddetinden dolayı Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi’ne toplam 148 kadın başvurdu.
***
Sosyal güvence yok
Gazeddakıbrıs’a konuşan “Şiddete Karşı Yanan Yana” proje koordinatörü Ömür Yılmaz, kadın sığınma evi ile ilgili bilgi verdi. Yılmaz, kadın sığınma evinde sadece barınma ihtiyacını değil aynı zamanda psikolojik ve hukuki destek de sağladıklarını belirtti.
Gelen tüm başvuruları karşılayamadıklarını, risk değerlendirmesi yaptıktan sora yüksek riski olan durumlarda kadınları kabul ettiklerini kaydeden Yılmaz, acil risk durumunda olmayan ama barınma ihtiyacı olan insanların da olduğu ve bu gibi durumlara cevap veremediklerini belirtti.
Yılmaz, Kadının Sığınma Evi’nin sadece gelip geçici bir yer olmadığını, kadınlarla birlikte bir program yaptıklarını ve hayatı bundan sonra ihtiyaçlar doğrultusunda gitmesi için çalıştıklarını kaydetti.
“Kıbrıslılar çekiniyor”
Kıbrıslıların olduğu vakalarda risk olsa dahi kadının sığınma evine gelmek istemediğini belirten Yılmaz, “Kıbrıslılarda “destek istememem duyulmasın” endişesi var. Bu yüzden bu tür vakalara gayri resmi yollarla müdahale ediyoruz.
“Kapasitemizin üzerinde çalışıyoruz”
“Sayı olarak kapasitemiz 7 kadın ve çocuktur ama zaman olur 11-12 kadına çıkıyoruz” şeklinde konuşan Yılmaz, devletin sosyal destek ve koruma politikaları ve uygulamaları olmadığı sürece kapasitenin 300 dahi olmasının yine bir işe yaramayacağını belirterek, sosyal koruma uygulamalarına duyulan ihtiyacı vurguladı.
Yılmaz: “Biz girişten sonraki çıkış sürecini hızlandırmaya çalışıyoruz. Başka bir kamusal destek politikası yok. Barınma gibi. başka ülkelerde olduğu gibi devlet bunu sağlamıyor. Kamusal kreş hizmeti yok. Bu büyük bir sıkıntı. Sistematik devlet desteği yok. Bunun güçlendirilmesi lazım.
Aktivist ve hukukçu Aslı Murat ile yaptığımız 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü podcastını dinlemek için:
https://www.spreaker.com/user/gazeddapod/asli-murat-ile-kadin-hareketi-uezerine-s?utm_medium=widget&utm_source=user%3A11000221&utm_term=episode_title