İspanya‘nın güney ve doğu bölgelerini etkileyen sıcak dalgası, perşembe günü bazı bölgelerde sıcaklığın 30 dereceye kadar yükselmesine neden oldu.
Meteoroloji kurumu Aemet, sıcaklığın ülkenin doğusundaki Akdeniz kıyısında bulunan Valencia‘da 29,5, güneydoğudaki Murcia‘da 28,5 ve güneydeki Endülüs bölgesindeki Malaga kentinde 27,8 santigrat derece olarak ölçüldüğünü bildirdi. Bu, 1985’ten bu yana ocak ayında kaydedilen en yüksek ikinci değer.
Kurum, ülkenin çeşitli bölgelerinde ocak ayına ait sıcaklık rekorlarının kırıldığını ve kaydedilen değerlerin “anormal” olduğunu vurgulayarak, yaklaşık 800 istasyondan neredeyse yarısında sıcaklığın 20 dereceye ulaştığını veya bu değeri aştığını belirtti.
Fransa‘nın güneydoğusunda da etkili olan Akdeniz kaynaklı sıcak dalgası, İspanya’da mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklara sıkça neden oluyor. Malaga kentinde aralık ayında da 29,9 dereceye ulaşıldığı biliniyor. Endülüs ve Katalonya bölgeleri ise sık sık kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
Komşu Portekiz‘de de sıcaklıklar perşembe günü bazı bölgelerde 23C’ye ulaştı. Hava durumu ajansı IPMA cuma günü 24C’ye – normal seviyelerin yaklaşık sekiz ila dokuz derece üzerinde – ulaşmasını bekliyor.
İspanya‘da 2023 yılının yaz aylarında rekor sıcaklıklar yaşanmış; bu dev orman yangınlarına ve kuraklıklara yol açan ardı ardına gelen sıcak dalgalarına neden olmuştu.
‘Sebep antropojenik etkilere bağlı iklim değişikliği’
Bilimsel araştırmalar, antropojenik (insan kaynaklı) etkilerin Avrupa’da hava sıcaklıklarını artırdığını gösteriyor. İklim değişikliği, fosil yakıt kullanımı, endüstriyel faaliyetler ve diğer insan etkinlikleri, atmosferdeki sera gazı konsantrasyonlarını artırarak dünya genelinde olduğu gibi Avrupa’da da ortalama sıcaklıkları yükseltiyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün 19 Haziran 2023’de aktardığına göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının, Avrupa’daki hızlı ısınmanın önüne geçebilecek potansiyele sahip olduğu düşünülüyor. Bu nedenle, iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş ve sera gazı emisyonlarını azaltma çabaları büyük önem taşıyor.
Kayıtlara geçen en sıcak yıl: 2023
Küresel sıcaklıklar 2023’te olağanüstü seviyelere ulaştı.
Haziran ayından itibaren benzeri görülmemiş küresel sıcaklıklar, 2023’ün, bir önceki en sıcak yıl olan 2016’yı büyük bir farkla geride bırakarak, kaydedilen en sıcak yıl olmasına yol açtı.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre;
- 1850 yılına kadar uzanan küresel sıcaklık veri kayıtlarında 2023’ün en sıcak yıl olduğu doğrulandı
- 2023 yılında küresel ortalama sıcaklık 14,98°C oldu; bu, 2016’daki bir önceki en yüksek yıllık değerden 0,17°C daha yüksekti
- 2023 yılı, 1991-2020 ortalamasından 0,60°C, 1850-1900 sanayi öncesi dönemden ise 1,48°C daha sıcaktı.