İran’da kadın gazeteciler Melika Haşimi, Saide Şefii ve Mehrnuş Zarii gözaltına alındıktan sonra, Evin Hapishanesine götürüldü.
Jamaran haber sitesi Gazeteciler Birliği Sendikası’na dayandırdığı haberde üç kadın gazetecinin başkent Tahran’da gözaltına alındığını yazdı. Gazetecilerin Tahran’daki Evin Hapishanesi’nde tutulduğu belirtti.
Gazete, Şefii’nin rejim aleyhine propaganda ve ulusal güvenliği tehditle suçlandığını kaydederken diğer 2 gazeteciye yöneltilen suçlamalara dair bilgi vermedi.
Gözaltına alındıktan sonra Evin Hapishanesine gönderilen gazeteciler
İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansına göre, ülkede geçen yıl Eylül’de başlayan Jîna Mahsa Amini gösterilerinden bu yana 79 gazeteci gözaltına alındı.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) raporuna göre ise son birkaç ayda geniş çaplı protestoların ardından 71’den fazla gazeteci gözaltına alındı. 33 gazeteci ise halen İran’da cezaevlerinde tutuluyor.
İran’da tutuklanan gazeteciler genellikle Tahran’ın kuzeydoğusundaki Evin Hapishanesine gönderiliyor. Hapishane İslam Devriminden öncesi ve sonrasından bu yana ülkedeki siyasi mahkûmların kaldığı yer olarak biliniyor. Genellikle de insan hakkı ihlalleriyle gündeme geliyor.
Jîna Mahsa Amini protestoları
Doğu Kürdistan’ın Sakız kentinden başkent Tahran’a akrabalarını ziyarete gelen 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini, erkek kardeşinin kullandığı aracı durduran ahlâk polisince gözaltına alınmıştı. Kardeşine, nasihat edilip serbest bırakılacağı söylenerek götürülen genç kadının, gözaltına alındıktan iki saat sonra komaya girdiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğü ortaya çıktı.
İran devlet televizyonu Amini’nin dövüldüğü iddialarını yalanlayarak, polisin genç kadını “nasihat etmek ve eğitmek” üzere karakola götürdüğünü ve orada kalp krizi geçirdiğini söyledi. Amini’nin akrabaları, kadının herhangi bir kalp rahatsızlığı olmadığını açıkladı.
Devlet televizyonu bir polis karakolunda Amini olduğu söylenen bir kadının oturduğu koltuktan bir yetkiliyle konuşmak üzere kalktıktan sonra yere düştüğünü gösteren güvenlik kamerası kayıtları yayınladı. Ancak, görüntülerden kadının Amini olduğu doğrulanamadı.
Amini’nin dövülerek öldürüldüğü yolunda sosyal medyada yayılan iddialarını reddeden Tahran emniyeti ise konuyla ilgili açıklamasında, “Ayrıntılı araştırmalara göre, Amini’nin araca alınması sonrasında ve tutulduğu karakolda fiziksel bir temas olduğunu” reddetti. Ancak, İran’ın yarı resmi Fars haber ajansı, Amini’nin ahlâk polisince dövülmesi nedeniyle komaya girdiğini duyurdu.