Paketin yeterli olduğunu düşünen kimse yok. Ancak kktcnin yeterli olduğunu da düşünen kimse yoktu sanırım.
Hükümetin siyasi ideolojisi sosyalist değil. Sosyalist önerileri görmek de gerçekçi olmazdı.
Tc dışında kalan yabancılara hiçbir çözüm önleminin olmaması sistematik bir ayrımcı davranış. Bunun siyasi ve insani tarafı kadar, sosyal sorunlara da önemli bir etkisi olacak. Yarın işsizl kalan, aç kalan bu insanların suça yönelmesinin sorumlusu bu ekonomik programdır.
TC ve kktc vatandaşlarına sağlanacak 1500 TL yeterli değil. Ancak bunun artması ve diğer yabancıların da kaynaklardan yararlanması için 5000 – 8500 TL alacak olan memurun gelirini azaltmakla mümkündür.
Bunun dışında bütçe dışı kaynak yaratılabilir mi?
Elbette yaratılır. Ancak bunun için daha cesur adımlar gerekir. Mesela, bankaların faiz farkından yılda yaklaşık 300 milyon civarında gerçekleştirdiği kara el koyabilecek bir hükümet varsa o zaman olur. Hesabında 100 Bin Pound üzeri varlığı olanların hesaplarından %5’lik kesinti yapılırsa olur.
Ancak bu hükümet ve muhtemelen kktc’de iktidar olacak herhangi bir siyasi parti böyle adımları atıp, bunu halk yararına yapmaz.
Bir diğer yöntem ise daha piyasa dostu. Devlet hazine bonosu çıkarabilir. Bunu alan bankalara, uzun dönemli güvenilir kazanç karşılığı kendi kısa dönemli harcamaları için kullanabilir. Ancak bu meclisin çalışmasını, ciddi düzenlemeleri gerektirir. kktc meclisi bunu yapabilir mi? Yaptı diyelim, kktc’nin sözüne güvenir misiniz ?
Mesela, uçağı ile ilaç getiren bankacı abimiz yada devlete kit hediye eden “iş insanı” abimiz kaynaklarını buraya yatırır mı ?
Siz güvenmezseniz emin olun ki yatırımcılar hiç güvenmez. O yüzden de bu yöntem de oldukça zor bir çıkış yolu…
Hal böyleyken eleştireceğimiz şey, hükümeti içermeli ancak hükümeti aşabilecek biçimde olmalıdır.
İnsani bir kriz yaşandığında, devletin yükümlülüğü insanı korumaksa; bunu gerçekleştiremeyen yapının devlet olduğu iddiası üzerinde de konuşabilmek gerekir.
Kuzeyde ayrı devlet fikrinin üzerine kurulmuş anlatılarla büyüdüğümüz on yıllarda sosyal refahımızı korumayı bile başaramadığımızı konuşmamız gerekir.
Bütün bunları görmezden gelerek ayrımcılığı da adaletsizliği de konuşuruz da bir yere varamayız. Sonuçta unutmayın bugün “devlet” dediğimiz kktc de adaletsizlik ve ayrımcılık üzerine kurulmuş, bütün bunlar kahramanlık anlatısının arkasına gizlenmiştir. Dün ne ise bugünde aynısı.