Dünya’da insanın ayak basmadığı doğal alanların payı bir yüzyılda en az 4 kat azalırken, geriye kalan dörtte birlik alanın yok olmasının önüne geçilemeyeceği uyarısı yapılıyor.
Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, insan elinin değmediği doğal alanlar geride kalan 100 yıllık dönemde büyük oranda azaldı. İnsan eli değmemiş alanlar günümüzde dünyanın sadece yüzde 23’ünü oluştururken, bu oran 20’inci yüzyılın başlarında yüzde 85’i buluyordu.
Sanayileşmeyle birlikte insanın erişemediği alanlar her geçen gün azalırken, sadece 1993-2009 arasındaki 16 yıllık dönemde 3 milyon kilometrekareyi aşkın doğal alan yok oldu. Yani Hindistan büyüklüğünde doğal alanlar insanlar tarafından sömürüldü.
El değmemiş alanlara yönelik çalışmada kara ve denizler incelenirken, halen koruma altındaki doğal alanların üçte ikisinden fazlasının 5 büyük ülkede olduğu sonucu çıktı. Bu alanların yüzde 70’inin sırasıyla Rusya, Kanada, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya’da olduğu belirlendi.
Araştırmaya göre, halen insanlarca sömürülmeyen doğal alanların çok geçmeden ‘üretim’ bahanesiyle yok olması kaçınılmaz. Zira bu alanların büyük bir çoğunluğunun bulunduğu Rusya, ABD ve Brezilya’da korumaya dair ciddi önlemlerin alınmadığına dikkat çekiliyor.
Daha önce de Doğal Yaşamı Koruma Örgütü (WWF) tarafından yayınlanan bir raporda, 1970 ile 2014 yılları arasında dünyadaki vahşi alanların yüzde 60’ının insanlarca yok edildiği sonucu çıkmıştı.