Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Omorfo’da kandil dolayısıyla lokum dağıttı.
Omorfo’da bölge bölge gezilerek dağıtılan kandil lokumları sosyal medyada da gündem oldu.
Avukat ve insan hakları aktivisti Aslı Murat yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“Anayasamıza göre laik bir devlette yaşıyoruz. Bu da demek oluyor ki, devletin bir dini yoktur ve her türlü inanca karşı aynı mesafede durması gerekir. Az önce ofisime gelen, giyim kuşamından müslüman olduğunu anladığım bir genç kız, “kandiliniz mübarek olsun” deyip bu lokumları verdi. Şimdi sorulacak sorular var:
1- Kıbrıs Vakıflar Idaresi bu devlete bağlı değil mi?
2- Vatandaşı olarak benim Müslüman olduğumu mu varsayıp “kandilimi kutlayarak” lokum veriyor? Inanç hürriyeti ve dine mesafeli devlet yapisi nerede?
3- Inanç özgürlüğünün korunduğu anayasamizin varlığı gözönünde tutulursa, diğer dine mensup vatandaşlarının dini günlerinde de dağıtım yapılacak mi? Mesela paskalya yumurtası falan dağıtacak mi?
4- Vakıflar idaresinde çalışmayan bu genç kız, hangi sıfatla bu dağıtımı yapıyor?
5- Vakiflar Idaresi misyonerlik mi yapiyor?
Sorularin devamını getirmek size kalmış…”
Tepkiler arasında normal bir ülkede yaşamadığımız ve Vakıfların son yıllarda yaptığı iyilik festivali ve çeşitli kamusal faaliyetlerin islami kültürün yaygınlaştırılması amacıyla yapılan bir sosyal mühendislik faaliyeti olarak tanımlandığı gibi, bunları inanç özgürlüğü olarak yorumlayanlar da var.
Öte yandan eleştirilerde farklı din ve mezhepler için Vakıfların aynı hassasiyetle çalışmadığını, sadece sunni islam doğrultusunda hareket ettiği gerekçesiyle, bu tarz faaliyetlerin iyi niyetli faaliyetler olmadığı da vurgulanmakta.