Yapılan son araştırmaya göre, Grönland buz tabakasının önemli bir kısmı bir yok olmanın eşiğinde. Bilim insanları, küresel ısınma şu an tamamen durdurulsa bile Grönland’daki erimeninin hızlanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
Deniz seviyesi ortalama 7 metre yükselecek
Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği nedeniyle hali hazırda artan küresel sıcaklıklar nedeniyle, şimdiye kadar trilyonlarca ton Grönland buzu okyanuslara karıştı. Araştırmacılar, bu tabakasının tamamen erimesi halinde ise küresel olarak deniz seviyesinin ortalama 7 metre yükseleceği konusunda yıllardır uyarıyor.
Almanya‘daki Potsdam İklim Etki Araştırmaları Enstitüsü‘nden Niklas Boers halihazırdaki durumu şöyle anlattı: “Eşikteyiz ve her yıl olduğu gibi devam eden karbondioksit emisyonları, devrilme noktasını geçme olasılığını katlanarak artırıyor. Hatta devrilme noktasını geçmiş olabiliriz. , Elde ettiğimiz sonuçlar yakın gelecekte önemli ölçüde artan erime olacağını gösteriyor ve bu endişe verici. ”
Aralarında Boers ve Norveç Arktik Üniversitesi’nden Martin Rypdal‘ın da bulunduğu uluslararası bir bilim insanları grubu tarafından yürütülen ve PNAS‘ta yayımlanan son araştırmada Grönland’ın sadece bir bölümünü incelendi, ancak Boers prensipte dev buz tabakasının diğer bölümlerinden farklı olması için hiçbir neden olmadığını söyledi.
Bilim insanlarının Orta-Batı Grönland buz tabakasından eriyik ve yeniden oluşturulmuş buz tabakası yüksekliği verilerinde bulduğu istikrarsızlık, kritik eşiğe en azından bölgesel olarak son 100 yıllık hızlandırılmış erime nedeniyle ulaşıldığını gösteriyor.
‘Sıcaklıklar sanayi öncesi seviyeye çekilmeli’
Mevcut ve yakın gelecekteki buz kaybının geri döndürülemez olduğuna dikkat çeken Boers, “Grönland buz tabakasının orijinal yüksekliğine geri dönmesini sağlamak için sıcaklıkları sanayi öncesi seviyelerin altına çekmek zorundayız. Mevcut ve yakın gelecekteki buz kaybı büyük ölçüde geri döndürülemez olacak. Bu nedenle, fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan emisyonları hızla ve önemli ölçüde azaltmamızın ve buz tabakasını ve iklimimizi yeniden dengelememizin tam zamanı” ifadelerini kullandı.
Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında, 1880’den beri Grönland buz tabakasının yükselme ve erime oranlarını yeniden yapılandırmak için sıcaklık kayıtları, buz çekirdekleri ve modelleme kullanıldı. Bu zaman serisindeki değişiklikler, buz tabakasının erimeden kurtulma kabiliyetinin hızla azaldığını göstererek, yaklaşmakta olan bir devrilme noktasının uyarı sinyallerini ortaya çıkardı.
Buzlardaki erimenin zincirleme etkisi var
Bilim insanları, Grönland buz tabakasının büyük ölçekli erimesinin yükselen deniz seviyelerinin ötesinde uzun vadeli küresel sonuçlar doğuracağına dikkat çekiyor. Bu durumda Kuzey Atlantik Akıntısı’nın bir parçası olan Körfez akıntısı şiddetlenerek, Amazon yağmur ormanları ve tropikal musonlar üzerinde zincirleme zararlı etkilere sahip olacak.
Birleşik Krallık‘taki Leeds Üniversitesi‘nden Profesör Andrew Shepherd da şu uyarıları yaptı: “Gezegenimizin nabzını takip edecek uydulara ve sağlık kontrolü yapacak modellere sahip olmamız harika, ancak teşhis şok edici derecede açık: iklimimiz hasta ve acil bakıma ihtiyacı var. İklim değişikliğinin gezegendeki etkilerini görmemize rağmen, genellikle en büyük endişe verici değişiklikler, ekosistemleri sonsuza dek değiştirecek olanlardır. Grönland yeni bir istikrarsız yüksek erime durumuna geçtiyse, o zaman bu büyük bir haber.”
Arktik buz tabakası, Antarktika‘dan sonra dünyanın en büyük ikinci buz tabakası. Bu tabaka, Grönland’ın çoğunu kaplıyor ve on yıllardır hızla buz kaybeden buzullar yoluyla denizlere karışıyor. Yeni araştırmalar, bugünkü buzul buz kaybının 1985 ile 1999 arasında olduğundan% 14 daha fazla olduğunu gösteriyor. Buz tabakası her yıl yaklaşık 500 gigaton buz kaybediyor, bu da yıllık kar yağışıyla doldurulandan daha fazla.