Antarktika’da iklim krizinin etkisiyle her geçen gün daha fazla yaşanan buz kaybı yerini yeni bir yaşam formuna bıraktı: Algler. Buzların erimesiyle birlikte ortaya çıkan yeşillenmeyi araştıran bilim insanları yarımadadaki mikroskobik algleri ortaya koyan ilk büyük çaplı haritayı hazırladı.
Yeşil Gazete’nin haberine göre, Araştırmacılar Antarktika yarımadasındaki yeşillenmenin ileride daha çok artacağını düşünüyor çünkü küresel ısıtma alglerin ihtiyaç duyduğu koşulların oluşmasına sebep oluyor.
Uzaydan tespit edilebiliyor
Çarşamba günü Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, bazı bölgelerdeki tek hücreli yaşam formları o kadar yoğun ki kar içerisinde oluşturdukları parlak yeşil uzaydan dahi görüntülenebiliyor.
Cambridge Üniversitesi’nden biyologlar ve İngiliz Antarktika Araştırması tarafından yapılan araştırmada da uydu verileri ve yer gözleminin bir kombinasyonunu kullanarak yeşil kar alglerini tespit etmek ve ölçmek için altı yıl harcadı.
‘Yeni bir ekosistemin başlangıcı’
Bilim insanları araştırmanın iklim krizi sebebiyle kıtanın yeşile dönme hızını değerlendirmek amacıyla kullanılabileceğini söylüyor. Cambridge Üniversitesi’nden Matt Davey, Guardian’a yaptığı açıklamada alglerin mantar sporları ve bakterilerle yakın bir bağı olduğunu söyledi.
Davey, “Bu bir topluluk. Bu potansiyel olarak yeni yaşam alanları oluşturabilir. Bir yerde, bu yeni bir ekosistemin başlangıcı olabilir” ifadelerini kullandı. Algler büyük ihtimalle diğer canlılar için besin kaynağı oluşturacak.
Yılda 479 tonluk karbon yutağı
Haritada 1.9 kilometrekarelik alanı kaplayan 1679 ayrı yeşil bölge tespit edildi. Bu da şu anki haliyle yıllık 479 tonluk bir karbon yutağı olacağı anlamına geliyor. İngiltere’de yaklaşık 875 bin yolculuğu emisyonuna eşit bu değer, küresel anlamda gezegenin karbon bütçesinde fark yaratmak için oldukça küçük bir değer.