İklim için küresel çapta greve giden lise ve üniversite öğrencileri, 2 bini aşkın kentte dersleri boykot ederek alanlara çıktı.
İsveçli 16 yaşındaki kız çocuğu Greta Thunberg ve çok sayıda sivil toplum örgütünün çağrısıyla en az 123 ülkede 2 bini aşkın kentte iklim için eylemler planlandı.
Dünya genelinde yüzbinlerce kişi, iklim değişikliklerine karşı hükümetleri acilen tedbir almaya zorlamak için sokaklara çıktı. İlk iklim için bu çapta eylemler yapılıyor. Bu açıdan tarihi bir öneme sahip.
Avrupa’nın tüm ülkeleri, ABD, Avustralya, Asya ve Afrika’da eylemler yapıldı. İsviçre’nin Lozan kentinde en az 10 bin kişi yürürken, Brüksel’de yoğun yağışa rağmen gençlerin eylemi adeta insan seline dönüştü. Onbinler, Belçika’nın başkentinde iklim için yürüdü. Belçika’da öğrenciler aylardır her hafta Perşembe günleri derslere girmeyerek iklim için yürüyordu.
İtalya’da 235 merkezde eylem organize edilirken, bu kentler arasında Venedik, Pisa ve Bologna öne çıktı.
Fransa’da 216 eylem planlandı. Ülke genelinde onbinlerce genç sokaklara çıkarak, iklim için tepki ve taleplerini dile getirdi.
İsveç’te 176 merkezde, Birleşik Krallık’ta 151 merkezde iklim yürüyüşleri yapıldı. Almanya’da 199 merkezde eylem öngörülürken, Berlin’deki yürüyüşe 20 bin dolayında kişi katıldı. Avrupa’da çevreyi en fazla kirleten ülkeler arasındaki Polonya’da başkent Varşova’daki Enerji Bakanlığı önünde bini aşkın genç bir araya geldi.
İsviçre genelinde bugün iklim için “grev” ilan edilerek, birçok kentte binlerce kişi iklim için yürüdü.
Gençler ve çocuklar, grevden kaynaklı okullara gitmeyerek, iklim yürüyüşüne katıldı.
İklim yürüyüşleri İsviçre’nin Zürih kentinin yanı sıra Basel, Luzern, Turgau, Frauenfeld, Bern, Zug kantonlarında da yapıldı. Yürüyüşlere binlerce kişi katıldı.
“İklim adaleti” çağrısında bulunulan yürüyüşlerde “Herkes iklimin kötü gittiğinin farkında olmalı”, “Bu yüzden hepimizin birlikte durması gerekiyor”, “Daha iyi bir gelecek inşa etmeli ve şimdi başlamalıyız”, “Eski nesil de buna katılıyor”, “Birkaç yıl içinde toplum mazeretsiz bir devamsızlığı olan biz öğrencilerle gurur duyacak”, “Eğer yanarsak, bizimle yanarsın”, “Dünya bir banka olsaydı, uzun zaman önce kurtarırdın”, “Küresel ısınmaya karşı harekete geçmek için sadece on yılımız kaldı”, “Siz kirlettiniz, tekrar seçilemezsiniz” gibi pankartların taşındığı yürüyüşlerde politikacılara, sermaye çevrelerine ve topluma mesajlar verildi.
İklim eylemlerinde gençlerin Anti-Kapitalist sloganları ve kapitalizm karşıtı söylemlerinin giderek artması da dikkat çekti.
Ayrıca Almanya, Avusturya ve İsviçre’de en az 12 bin 155 bilim insanı da ortak açıklama ile iklim yürüyüşlerine desteklerini duyurdu.
ABD’nin 50 eyaletinde 400 eylem öngörülüyor.
Yeni Zelanda’da binlerce öğrenci sokaklara çıkarken, Avustralya’da eylemlere katılım 150 bin olarak ifade ediliyor. Sadece Sydney’deki yürüyüşe 20 bin dolayında kişi katıldı.
Bangkok, Seul ve Hong Kong’da da “Bir B gezegeni yok”, “Geleceğimizi yok etmek üzeresiniz” ve “Eğer yetişkinler gibi davranmazsanız, biz harekete geçeceğiz” sloganları ile binlerce genç yürüyüşlerde yer aldı.
Hindistan’da özellikle Yeni Delhi’de 200 dolayında kişi hava kirliliğine dikkat çekti.