Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Başkanı Ali Kişmir, 2020 yılında yayımladığı ve Kıbrıs’ın kuzeyindeki siyaseti eleştirdiği bir köşe yazısı nedeniyle 28 Aralık’ta yargı önüne çıkacak. Güvenlik güçlerini “aşağılamak ve alay etmekle” suçlanan yazar, on yıla hapis cezasıyla karşı karşıya. Uluslararası ve Avrupa Gazeteciler Federasyonları (IFJ-EFJ) Kişmir’in yanında yer aldığını duyururken, Kuzey Kıbrıs makamlarını Kişmir’e yönelik suçlamaları geri çekmeye çağırdı.
Kişmir, 2020 yılında Kıbrıs’ın kuzeyindeki rejimin bazı özelliklerini eleştiren bir fikir yazısı yayınladı. Kişmir, makalenin yayınlanmasından üç yıl sonra on yıl hapis cezasına çarptırılmayla karşı karşıya…
EFJ Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli davayı “Kıbrıs Türk toplumundaki eleştirel sesleri bastırma operasyonu” olarak nitelendirerek, “Erdoğan hükümeti Türkiye’de gazetecilere karşı uyguladığı baskıcı politikaları Kıbrıs’a da yaymaya çalışıyor” dedi. Kuleli, “Türkiye, bağımsız ve egemen olduğunu iddia ettiği KKTC’nin yargısına, siyasetine ve medyasına müdahale ederek Türkiye’deki anti-demokratik ve otoriter rejimi Kıbrıs’ın kuzeyine dayatıyor” dedi.
Kuleli, “Kıbrıslı Türkleri ısmarlama bir siyasi dava ile sindirmeye çalıştıklarını” vurgulayarak, Kuzey Kıbrıs yargısının “baskılara boyun eğmeyerek siyasilere önemli bir ders vereceği” umudunu dile getirdi.
IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger ve EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez Ali Kişmir ile tam dayanışma içinde olduklarını ifade etti. “Meslektaşımız Ali Kişmir’e yönelik temelsiz ve orantısız suçlamaların geri çekilmesini talep ediyoruz. Gazetecileri susturmak için onları yargılamak otoriter rejimler tarafından gerçekleştirilen bir eylemdir. Yetkilileri eleştirel gazetecilere karşı cezai kovuşturma açmaktan vazgeçmeye çağırıyor ve ifade özgürlüğüne yönelik yükümlülüklerini hatırlatıyoruz.”