Naimoğulları, “bazı yetkililerin dün akşam sabaha kadar üreticileri arayarak eylemden vazgeçirmeye çalıştığını” söyleyerek, “ayıptır” dedi.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği; akaryakıt, arpa, süt ve su fiyatlarında düzenleme talebiyle bugün Lefkoşa’da araçlı eylem yaptı.
Çiftçiler Birliği ile Patates Üreticileri Birliği’nin de destek verdiği eylem nedeniyle üreticiler traktörler ve kamyonlarla başkente geldi.
Gönyeli ve Hamitköy çemberlerinde toplanan üreticiler, 150’yi aşkın araçla Lefkoşa’ya Küçükkaymaklı’dan birlikte girdi.
Üreticiler, önce Meclis önüne geldi. Polis, Meclis ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği boyunca geniş güvenlik önlemi aldı.
Üreticiler, traktör ve kamyonlarına, “Ekonomik akıl dediniz anamızı ağlattınız”, “Kepçeyle alıp kaşıkla bile vermiyorsunuz”, “Vatan-toprak-emek-üretim, değerini bilmediniz”, “Üretici bu ülkede zurnanın son deliği mi?” gibi pankartlar taşıdılar. Üreticilerin bazıları, eylemde korna yerine hayvan çanı da kullandı.
NAİMOĞULLARI: “ÜRETİCİYİ BATIRDINIZ, TEFECİLERE TESLİM ETTİNİZ”
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Meclis önündeki konuşmasında, hayvan üreticisinin evine ekmek götüremeyecek, çocuklarına harçlık veremeyecek duruma geldiğini söyledi, “Üreticiyi batırdınız, tefecilere teslim ettiniz. Süte para yok, kuzu dibe vurdu, ineği arayan yok. Girdi maliyetleri her geçen gün artıyor, ne yapalım? siz söyleyin” ifadelerine yer verdi.
Akaryakıt başta olmak üzere bütün girdi maliyetlerinin zamlandığını belirten Naimoğulları, Güneyle Kuzeyin süt ve akaryakıt fiyatlarını kıyaslayarak, “Güneyde üretici 1 litre sütle 1,5 litre motorin, kuzeydeki üretici 3 litre sütle bir litre motorin alabiliyor. Akaryakıta 10 ayda 60 kuruşluk zam geldi” dedi.
Naimoğulları,”Bu üretici; akaryakıt, arpa, yem, elektrik zammını kaldıramaz. Bir ton suyu 6 TL’ye alamaz. Kepçeyle alıp kaşıkla bile vermiyorsunuz” ifadesine de verdi.
“ANLATIYORUZ, ANLAMIYORLAR, KÖYLÜYÜ SEÇİMDEN SEÇİME GÖRMEYECEKSİNİZ”
28 yıldır veteriner hekimlik, 14 yıldır da birlik başkanlığı yaptığını söyleyen Naimoğulları, gelen giden tarım bakanlarına, hükümetlere aynı şeyi söylediklerini belirterek, “Anlamadılar, anlamıyorlar. Köylüyü seçimden seçime görmeyeceksiniz” şeklinde konuştu.
“SABAHA KADAR ÜRETİCİLERİ ARAYIP EYLEMDEN VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞTILAR…AYIPTIR”
Eylemi sürdürmekle ilgili kararlılıklarından söz eden ve haklarını almadan Lefkoşa’dan ayrılmayacaklarını ifade eden Naimoğulları, “bazı yetkililerin dün akşam sabaha kadar üreticileri arayarak eylemden vazgeçirmeye çalıştığını” söyleyerek, “ayıptır” ifadesine yer verdi.
Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile bürokratlarının üreticiyi bölücü açıklamalarda bulunduğunu da savunan Mustafa Naimoğulları, tarımda ekonomik akıldan söz edildiğini ifade etti, “Ekonomik akıl üreticinin cebindekini almak, desteği kısmak, üreticiyi batırmak mı?” diye sordu.
“SEKTÖRDEN EKMEK YİYEN 50 BİN KİŞİYİ 5 İMALATÇIYA TESLİM ETTİNİZ”
Sütün ve arpa satışının serbest bırakılması kararını da eleştiren Mustafa Naimoğulları, “Bu sektörden ekmek yiyen 50 bin kişiyi 5 imalatçıya teslim ettiniz ” ifadesine yer verdi.
Ülkede yeterli arpa stoku olmadığını ve arpanın Rum tarafından getirildiğini de savunan Mustafa Naimoğulları, Türkiye’de Tarım Bakanlığı’nın üreticiye verdiği destekleri anlatarak, bunların örnek olmasını istedi.
Birlik Başkanı, “tarımda bütçenin sınırsız olması gerektiğini” de belirterek, su fiyatı konusunda da eleştirilerde bulunarak, “Bize belediyelerle anlaşın diyorlar, hangi belediyeyle anlaşalım? Belediyeleri de batırdınız” ifadelerine yer verdi.
Hayvan üreticilerinin traktörlerinin eleştiri konusu yapıldığını, ‘pahalı traktörler kullanıyorlar’ gibi açıklamalar yapıldığını da söyleyen Mustafa Naimoğulları, “Traktörler, hibe programlarından alındı. Çoğu bankalara ipotek. Buralara eski, tekerleği patlak traktörlerle gelsek daha mı mutlu olurlar? Biz kazandığımızla yatırım yapıyoruz ama siz cebinize atıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
“VARSIN TARLALAR EKİLMEDİK KALSIN”
Eylem için hazırlıklı geldiklerini yineleyen Mustafa Naimoğulları, “Varsın tarlalar ekilmedik kalsın, zaten yağmur da yok. Biz haklarımızı alana kadar buradayız” ifadesine yer verdi.
MALİYE BAKANLIĞI’NIN BAHÇE KAPISINI KIRAN ÜRETİCİLER, ŞU SIRALAR DENKTAŞ İLE GÖRÜŞÜYOR
Hayvan üreticileri bir sonraki duraklarının Maliye Bakanlığı ile Başbakanlık olduğunu açıklayarak Meclis önünden olaysız şekilde araçlarıyla ayrıldı.
Maliye Bakanlığına giden üreticiler, Maliye Bakanlığı’na girme kararı alarak, bakanlığın bahçe kapısını zorladı ve kırdı. Bu sırada Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, üreticileri kapıda karşıladı. Bir süre ayaküstü konuşan, birbirlerini dinleyen taraflar daha sonra Denktaş’ın davetiyle görüşmeye içeride devam etti. Ancak üreticiler görüşme teklifinin kabulü konusunda bir süre düşünerek sonra bunu kabul etti.
DENKTAŞ İLE GÖRÜŞMEDE UZLAŞMA SAĞLANAMADI, EYLEM SÜRECEK
Süt ve girdi fiyatlarına ilişkin bir dizi taleple sabah saatlerinde Lefkoşa’da araçlı eylem başlayan hayvancılar ve çiftçiler, Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile görüşmeden sonuç çıkmadığını belirterek eylemi sürdürme kararı aldı.
Hamitköy ve Gönyeli çemberlerinde toplanarak Küçük Kaymaklı güzergahından 150 civarında iş aracıyla Lefkoşa’ya giren eylemciler, önce Meclis, ardından Maliye Bakanlığı önüne gitti.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin Çiftçiler Birliği’nin desteğiyle düzenlediği eylem, Lefkoşa trafiğinin sabah saatlerinden itibaren kilitlenmesine neden oldu.
UZLAŞI ÇIKMADI
Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile yapılan görüşmenin ardından uzlaşmaya varılamadığını açıklayan eylemciler, saat 17.00 itibarıyla buradan Başbakanlık’a doğru hareket edeceklerini bildirdiler.
“2017 BÜTÇESİNDE 180 MİLYON AYRILDI… KURAKLIĞA 25 MİLYON”
Eylemcilerle görüşme devam ederken bakanlık aracılığıyla yazılı açıklama yapan Denktaş, 2017 Mali Yılı Bütçesi’nde tarıma 180 milyon TL bütçe ayrıldığını bildirdi.
Denktaş, 6 ay içerisinde tarıma yönelik ödenebilecek her şeyi ödediklerini, kuraklık için de 25 milyon TL ödeneceğini kaydederek, “Bunun ötesinde bir şey yapmamız mümkün değil” dedi.
Düzenlemenin mümkün olduğunu dile getiren Denktaş, eylemi saygı ile karşıladığını ancak yeterli bilgi sahibi olunmadan yapıldığına inandığını belirterek şunları kaydetti:
“Suçlamalardan vazgeçelim. Burası diyaloga açık bir bakanlık. Gerçekleştirdiğiniz her ziyarette talepleriniz yanıt buldu. Buyurun, gelin, oturup diyalogla sorunlarımızı yeniden ortaya koyalım ve ortak bir çözüm formülünü konuşalım.”
HAYVAN ÜRETİCİLERİ, SÜT, ARPA, AKARYAKIT VE SU FİYATLARINDA DÜZENLEME TALEP EDİYOR
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin, hükümetten talepleri şöyle:
“Küçükbaş hayvancıya kuraklık ve zamlara karşı destek verilmesi. Bu, arpa veya yem olabilir.
Küçükbaş hayvan sütünün alım garantisinin yasallaşması, imalatçıların hak edişi ölçüsünde koyun-keçi sütü almasının mecbur kılınması.
Geçtiğimiz yıl mayıs ayında satılmıyor diye 10 Kuruş/Litre bazında indirime gidilen koyun-keçi sütü fiyatının eski fiyatına getirilmesi.
Uzun vadeli faizsiz kredi imkanlarının önü açılması. Motorine yapılan 9 kuruşluk son zammın geri çekilmesi, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) tarafından arpa fiyatlarına zam yapılmaması.
Türkiye’de ve güneyde olduğu gibi ucuza motorinin üreticiye renkli mazot olarak verilmesi, bunun yasallaşması.
İnek sütünün taban fiyatının 1.35 TL/ litre olması. Üretilen 2 ton günlük sütün desteklenmesi. 2 tona kadar olan süte 30 kuruş /litre destek verilmesi.
Türkiye’den gelen suyun devlet desteğiyle tarımda ve hayvancılıkta kullanılmak üzere 2 TL/ton’un altında verilmesi.”
tak