Kıbrıslırum Sözcü Nikos Hristodulidis Mont Pelerin’da gerçekleştirilen müzakerelere değinerek “özellikle toprak konusunda, iyimser olmalarına imkan sağlayan ilerleme kaydedildiğini” belirtti.
Hristodulidis: “Bildiğiniz gibi müzakereler Pazar gününden itibaren üç gün süreyle İsviçre’de sürecek. Bir sonraki aşamaya geçmemizi sağlayacak ilerlemenin gerçekleşmesini umut ediyoruz” şeklinde konuştu.
Hristodulidis ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının, “toprak kriterleri üzerinde uzlaşıya varılması, bunların haritaya dökülmesi ve ardından uluslararası çoklu konferans konusuna bakılması” görüşünü de vurguladı.
“HEDEF GEÇİŞ DÖNEMLERİNİN KISALTILMASI”
TAK’ın çevirisine göre Simerini gazetesi, Hristodulidis’in, varılacak bir çözüm sonrasında Kıbrıs Türk tarafının AB müktesebatını ve Avrupa Merkez Bankası’nın para birimi olarak Euro kullanılması talebini uygulamaya hazır olmaması durumunda, Kıbrıs Türk tarafına ek süre verileceğini açıkladığını yazdı.
Habere göre, Hristodulidis dün konuya ilişkin açıklamasında, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında geçiş dönemlerinin olacağını, bu dönemlerin kısaltılması için çabaladıklarını belirtti.
Hristodulidis, çözümün ilk gününde Kıbrıs Türk tarafının AB müktesebatını uygulama ve Euro’ya geçme konusunda hazır olmaması durumunda Kıbrıs Rum tarafının sorumlu olmayacağı bir gecikmenin yaşanacağını iddia etti.
Gazete, Brüksel’deki teknokratların hazırladıkları belgelere dayandırarak, Kıbrıs Türk tarafında Kıbrıs sorununun çözümüne hazırlanmak için istikrarlı adımlar atılmadığını, bu yüzden referandumlardan onay alınması durumunda geçiş dönemlerinin olması gerekeceğini yazdı.
Habere göre söz konusu teknokratlar, “Kıbrıs Türk tarafının Avrupa Merkez Bankası ve AB’nin diğer birimlerinin bankacılık ve ekonominin işleyişini kontrol etmelerini kabul etmemesinden ötürü Euro’nun 2017 yılının ortalarına kadar Kıbrıs Türk devletinde uygulanmasının imkansız olduğu” görüşünü savundular.
Haberde ayrıca, “bu sebepten ötürü, Türk lirasının bir süre daha resmi para birimi olmasından da söz edildiği” iddia edildi.
Hristodulidis ise, Kıbrıs Türk tarafının çözüm gününe kadar gerekli hazırlıkları yapmaması durumunda yaşanacak gecikmelerin Kıbrıs Rum tarafının sorumluluğu olmayacağını açıkladı.
Hristodulidis, AB müktesebatı ve Euro’nun Kıbrıs Türk devletinde uygulanması konusunda geçiş dönemi olup olmayacağı şeklindeki bir soruya “bu tip geçiş dönemlerinin mümkün olduğu kadar kısa olmasını hedeflediklerini” belirterek yanıt verdi.
Hristodulidis: “bu yüzden bizim girişimimizle, Kıbrıslı Türklerin müktesebat hakkında bilgilendirilmeleri için bir teknik komite kuruldu” ifadesini kullandı.
Bu bilgilendirmenin başladığını belirten Hristodulidis, siyasi bir anlaşmaya varılmasından referanduma gidilmesine kadar gerekli çalışmaların yapılabilmesi için bir süreye ihtiyaç duyulacağını vurguladı.
Hristodulidis, “iki para birimiyle çözüm olamayacağının” altını çizerek IMF ve diğer bazı kurumların KKTC’de denetleme yapmaları konusunda ise “Sn. Akıncı’dan kaynaklanmayan bazı zorlukların olduğunu, bu konunun sadece Kıbrıs Rum tarafınca değil, BM, yabancı hükümetler ve özellikle de AB’nin takibinde bulunduğunu” söyledi.