Bir kitap
Tarih Nedir? – Edward Hallett Carr
Tarih çalışmaları ve benzersiz biyografileriyle tanınan ünlü tarihçi Edward Hallett Carr, 36. ölüm yıldönümü anısına ilk kitap önerimizi ondan yapıyoruz. Yazarın Ocak-Mart 1961’de Cambridge Üniversitesi’nde Verilmiş George Macaulay Trevelyan Konferansları’nın derlendiği Tarih Nedir kitabı tarihçilerden, öğrencilere veya konuya ilgisi olan okurlara hitap etmekte.
Tanıtım bülteninden: İkinci Dünya Savaşı öncesi ve sırasında diplomasi, tarihyazımı, Bolşevik Devrimi, Sovyetler Birliği, planlı ekonomi, Dostoyevski, Herzen, Marx ve Bakunin biyografileri… Bu başlıklar Edward Hallett Carr’ın ilk akla gelen eserleri. Yalnızca kapsamlarının genişliği ile değil aynı zamanda yöntem ve araştırma süreçleri konusunda da çığır açıcı tarihyazımı örnekleri sunan eserler. Carr’a göre tarihçi, olguları ya da kişisel yorumunu öne çıkarmamalı, tarihçi ile olgular arasındaki karşılıklı ve kesintisiz etkileşim sürecinde, bugün ile geçmiş arasındaki diyaloğu sürekli kılmalıdır. Bu nedenle tarihçi, sunduğu olguların doğruluğunu kanıtlamanın ötesinde, araştırdığı konuyla ilgili bilinen ya da bilinebilecek tüm verileri ele almak zorundadır.
Tarih Nedir? büyük bir tarihçinin meslektaşları, öğrenciler, tarihin ne olduğunu merak eden okurlar için kaleme aldığı çarpıcı bir eser. “…kimi zaman söylendiği gibi olgular kendi adlarına konuşmazlar, ya da konuşsalar bile hangi olguların konuşacağına karar veren tarihçidir tarihçi meydanı tümüyle onlara bırakamaz. Ve de en bilinçli tarihçinin kararı ne yaptığının çok iyi bilincinde olan tarihçinin kararı başkalarının yanlı olarak görebileceği bir bakış açısı tarafından belirlenir.”
Bir Albüm
666 – Aphrodite’s Child
Demis Roussos ve Vangelis’i bilmeyen yoktur herhalde. Her ikisi de kendi alanlarında yaptıkları müziklerle hem dönemlerine hem de müzik tarihine damga vurmuşlardır. Fakat her iki isimin ilk yıllarına gidecek olursak karşımıza Aphrotite’s Child isimli kısa ömürlü Yunan Progresif Rock grubu çıkar. Toplam üç albüm yapan grubun baş yapıtı son albümleri olan 666 isimli 1972 tarihli albümleridir.
Albüm içinde bulunan yoğun psychedelic ve progressive öğeler ile dikkat çekmektedir. Bir yandan da yoğun bir yerel müzik aleti kullanımı vardır.
Albüm teknik boyutunun yanında incilden, kıyamet gününden ve çeşitli vahiylerden esinlenmekle bilikte aynı zamanda sanayileşme, kapitalizmin yarattığı çöküntüler ve uygarlığın çelişkilerine de gönderme yapan protest bir kimlik taşımaktadır.
Kayıtlar sırasında ise uzunca bir süredir devam eden grup içindeki gerginlikler hat safhaya ulaşır ve albüm grup üyelerinin birbirlerine tahammülü dahi kalmayan koşullarda kaydedilir. Kayıtlar sırasında Vangelis ile plak şirketi Mercury’nin muhafazakar tutumu nedeniyle gerilimler yaşanır. En önemli gerilim “∞” (Infinity) şarkısıydı. Şarkıda Yunan oyuncu Irene Papas, “I was, I am, I am to come” sözlerini orgazmik bir şekilde tekrar etmekteydi. Şarkı ise 39 dakikalık bir kayıttan 5 dakikaya indirilmişti. Vangelis konseptin bütünlüğünün bozulmaması için şarkının çıkarılmasına karşı gelmiştir. Öteki büyük sorun ise “Bu albüm salep etkisi altında kaydedilmiştir” yazısı olmuştu. Salebin bir içecek olduğunu bilmeyen müzik firması bunun bir uyuşturucu olma olasılığı yüzünden bu yazıya da karşı çıkmıştı.
Grup 666’ın kaydedilmesinden sonra dağılır. Geriye bir birinden güzel singler ile üç efsanevi albüm bırakırlar. İşte onlardan biri, 666!
Hazırlayan: Hasan Yıkıcı
https://www.youtube.com/watch?v=NaGyN6nnz3Y