Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, hafta sonu Antarktika‘da buzların erime hızının 1990’ların başındaki orandan üç kat daha hızlı olduğunu bizzat gördükten sonra gazetecilere açıklamada bulundu.
Yeni rakamlar Güney Kutbu‘ndaki deniz buzunun şu anda yılın bu zamanı için ortalamanın 1,5 milyon kilometrekare altında olduğunu ortaya koyuyor; bu da Portekiz, İspanya, Fransa ve Almanya‘nın toplam yüzey alanına eşit.
Saklanacak yer yok
Guterres, “Antarktika‘da olan Antarktika’da kalmaz” dedi ve ekledi:
“Birbirine bağlı bir dünyada yaşıyoruz. Deniz buzlarının erimesi denizlerin yükselmesi anlamına geliyor. Bu da dünyanın dört bir yanındaki kıyı topluluklarının yaşamlarını ve geçim kaynaklarını doğrudan tehlikeye atıyor.”
Guterres, bunun sadece sellerin ve tuzlu suyun gıda ve su kaynakları üzerindeki etkisi değil, aynı zamanda küçük adaların ve dünyanın dört bir yanındaki kıyılarda bulunan tüm şehirlerin varlığını sürdürebilmesi olduğunu belirtti.
Ayrıca BM Genel Sekreteri António Guterres “Antarktika çevresindeki suların hareketi ısıyı, besin maddelerini ve karbonu dünyaya dağıtarak iklimimizi ve bölgesel hava modellerini düzenlemeye yardımcı oluyor” dedi ve ekledi:
“Ancak Güney Okyanusu ısındıkça ve yoğunluğu azaldıkça bu sistem yavaşlıyor. Daha fazla yavaşlama – ya da tamamen çökme – felaket anlamına gelecektir.”
‘Vahim’ yükseliş
Guterres aynı zamanda fosil yakıtların yerin altından çıkartılmasında herhangi bir duraklama olmazsa, “yüzyılın sonuna kadar üç santigrat derecelik vahim bir sıcaklık artışına doğru gidiyoruz” uyarısında bulundu.
“Eğer bu şekilde devam edersek, ki umarım etmeyiz, Grönland ve Batı Antarktika buz tabakaları ölümcül kritik eşiği geçecek.”
Bu, yaklaşık 10 metrelik çarpıcı boyuttaki bir yükselmeye işaret ediyor.
Kısır döngü, buzlar azaldıkça ısınmanın hızlanması ve daha aşırı hava koşulları anlamına geliyor.
BM Sekreteri António Guterres, bu hafta sonunda Dubai’de başlayacak olan COP28’de liderlerin bu döngüyü kırması gerektiğini belirtti.
‘Liderler fosil çağına son vermek için harekete geçmeli’
“Çözümler çok iyi biliniyor” diyen Guterres, “Liderler küresel sıcaklık artışını 1.5 santigrat derece ile sınırlamak, insanları iklim kaosundan korumak ve fosil yakıt çağını sona erdirmek için harekete geçmeli” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Guterres, sadece yenilenebilir enerji kullanımının üç katına çıkarılması, enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması ve 2030’a kadar herkesin temiz enerjiye erişiminin sağlanması için sadece küresel bir anlaşmanın yeterli olacağını dile getirdi.
‘Sürdürülebilir bir gezegen umudunun eriyip gitmesine izin verilmemeli’
Son olarak António Guterres, “Antarktika harekete geçilmesi için haykırıyor” dedi ve ekledi:
“Antarktika’da ve dünyanın dört bir yanında kıtada meydana gelen değişikliklere ilişkin daha çok bilgi edinmemizi sağlayan binlerce araştırmacıyı selamlıyorum. Onlar, insan yaratıcılığının ve uluslararası işbirliğinin muazzam faydalarının birer kanıtı.
Liderler, dünyanın dört bir yanındaki insanların sürdürülebilir bir gezegen umutlarının eriyip gitmesine izin vermemeli.”