Kıbrıs Cumhuriyeti Eski Eserler Dairesi, 1974’te Girne’nin Kalograia (Bahçeli) köyündeki Antifonitis Kilisesi’nden çalınan İsa’nın tahtta oturuşunu tasvir eden 15’inci yüzyılın sonu 16’ıncı yüzyılın başına tarihli ikonun Kıbrıs’a iade edildiğini duyurdu.
Yapılan açıklamada, yıllar süren çabalar sonucu bu çok karmaşık Kıbrıs’a dönüş olayının başarıyla tamamlandığı belirtildi.
KHA’nın haberine göre Eski Eserler Dairesi’nin açıklamasında, 1974’te işgal ordusunun ve işbirlikçilerinin Antifonitis Kilisesi’ni tahrip etmesi, fresklerin, taşınabilir ikon ve tahta oymaların satılması sonucu, birçok eserin nerede olduğunun bilinmediği, ‘bunun bir kez daha Türkiye’nin işgalinin ülkedeki kültürel mirasın yıkıcı sonuçlarını ispatladığı’ ifade edildi.
Açıklamada Kıbrıs Kilisesi’nin İkon’u bir yurt dışı mezatta bularak Kıbrıs Polisi’ne bilgi verdiği, bunun sonucunda İkon’a 2014’te İsviçre yetkililerince el konulduğu kaydedildi.
Tüm yasal prosedürler tamamlandıktan sonra Eski Eserler Dairesi ülkeye geliş sürecini başlattı. İkon perşembe günü Zürih Eyalet Savcısı Bernhard Hecht, Eski Eserler Dairesi Müdürü Dr. Marina Solomidou-Ieronymidou ve Emniyet Müdürlüğü eski eserler kaçakçılığıyla ilgili Ofis Başkanı Müfettiş Michalis Gavrielides’e teslim edildi.
İkon geçtiğimiz cuma günü güvenli bir şekilde Kıbrıs’a nakledildi ve Kıbrıs Müzesi’ne kondu.
Eski Eserler Dairesi’nin açıklamasında, ikonun iyi durumda olduğu ancak Eski Eserler Dairesi konsarvatörleri tarafından kontrol edileceği ve ait olduğu Antifonitis Kilisesi’ndeki yerine geri dönene kadar hafta için Bapiskopos’a teslim edeceği vurgulandı.
Eski Eserler Yasası’na göre Tarihi Bina olarak ilan edilen Antifonitis Kilisesi’nin temellerinin 12’inci yüzyılda atıldığı tahmin edilirken anıt önemli fresk ve taşınabilir ikonlarla birlikte 15’inci yüzyılın sonuna 16’ıncı yüzyılın başına tarihleniyor.
Daire’nin açıklamasında, “Maalesef Türkiye işgalinden sonra yağmacılar anıtı kirletmişler, freskleri, ikonları ve tahta oymaları yerlerinden çıkarıp uluslararası pazarda yasa dışı olarak satmışlardır” denildi.
Fresklerin birçoğunun, ünlü Türk yağmacı Aydın Dikmen’in tasarrufunda bulunduğu ve bir kısmının yavaş yavaş ülkeye getirildiği ifade edilen açıklamada, zaman zaman ikonlarla ilgili bölümdeki önemli ikonların birçoğunun ülkeye geri döndüğü, en önemli geri dönüşün 1998 yılında, Bakire Meryem ve Çocuğunun bir tahtta oturduğu İkon olduğu vurgulandı.
Eski Eserler Dairesi açıklamasında, Türkiye işgalinin sonucu olarak çok büyük zarara uğrayan kültürel mirasın korunması için çalışmalarını yoğunlaştırmaya devam edeceği belirtildi; bu zor mücadelede iş birliğinin önemine dikkat çekildi.